A trúság mindennél előbbre való – Albumpremier! YOULÏ: Move

2019.04.02. 13:00, Gaines

8_youli_zenekar_liziczai_reka_fotos.jpg

Két évvel ezelőtt nálunk mutatta be első lemezét a Youlï, ami Horányi Juli szólóprojektjéből később zenekarrá nőtte ki magát. Most érkezik a második nagylemez, 100 százalékig saját szerzeményekkel és hangszereléssel, kizárólag angol nyelvű szövegekkel.

youli_album_cover_1_1500x1500px.jpgA Move intróval együtt nyolc számot tartalmaz, és ugyanaz a zenei változatosság jellemzi, mint a debütalbumot. A hangszerelés kihasználja az elektronika adta lehetőségeket, több stílusirányba elkalandozik a modern traphangzástól a retrósabb diszkóhangulatig, a témák pedig párkapcsolati problémákat, önismeret kérdéseket feszegetnek. A dalok (két kivétellel) Juli zongorával feljátszott alapötleteiből születtek. Ezeket a zongorával feljátszott alap témákat, konkrét dalokat, verzét vagy refréntémát Juli megmutatta a zenekar többi tagjának, ők pedig válogattak és végül közösen megegyeztek abban, hogy mely ötleteket viszik tovább együtt. Egy dal erejéig kollaboráltak Zoohackerrel is, akit mindannyian nagyra becsülnek és megtiszteltetésnek érzik, hogy igent mondott a felkérésükre és születhetett egy közös dal.

 

LEMEZTÁSKA-ROVATUNKBAN IS SZEREPELT MÁR HORÁNYI JULI

Az album dalait először 2019. április 5-én hallhatja a nagyközönség élőben a Trip hajón, a Budapesti Tavaszi Fesztivál nyitónapján. Facebook-esemény.

A BUDAPESTI TAVASZI FESZTIVÁL TÍZ LEGIZGALMASABB PROGRAMJA

Most következzen az új lemez, a Move, utána pedig az alkotók, Horányi Juli és Bubnó Lőrinc fűznek kommentárt külön-külön a dalokhoz.

Íme, a dalkommentárok:

Intro:

Juli: Szeretjük a lemezeket egy bevezetővel indítani, ahogy az előző albumunkon, itt is készült intro, ami ezúttal azt a sajátos, elektronikus popzenei hangulatot készíti elő, ami a továbbiakban is hallható lesz az albumon, egyfajta ráhangolódás a lemezre.

Lőrinc: Ez a mintapéldája annak, hogy hogyan lehet egy meglehetősen szimpla zenei ötletből valami izgalmasat kihozni.

MAGYARRADAR A YOULÏVAL


Move Your Body:

Juli: A lemez mondhatni címadó dala és egyben az egyik olyan szám ami 100%-ban Lőrinc alkotása, ennél a dalnál mind a refréntéma, mind a szöveg Lőrinc fejéből pattant ki, én a verzetémák kitalálásában vettem részt. A Move Your Body egy nagyon lendületes szám, arról szól, hogyha depis vagy és lehangolt, akkor próbáld meg kirángatni magad mozgással ebből a rossz állapotból. Tudományosan bizonyított tény, hogy a testmozgás, legyen az futás, táncolás, kardio edzés vagy bármi, felpezsdíti a vérkeringést és az elmére is jótékonyan hat, tehát a sok felesleges energiát, amit a bánkódásba ölünk egészségesebb módon is levezethetjük, például egy jó zenére való ugrálással. Erre bíztatjuk a dalban a hallgatót.

Lőrinc: Nem vagyok a híve annak, hogy előre eldöntsem, milyen dalt írok, inkább hagyom, hogy a hangulat, meg a kezem vezessen. De itt kényszerítettem magam, hogy valami uptempóbb cucc szülessen és agyonhallgattam a Sigala dalokat, mert imádom, ahogy a csávó hangszerel. És aztán vitt a fülem már más nagy kedvencek felé is – van itt Daft Punktól Clean Banditig minden.


Waste My Time:

Juli: A dal egy nagyon buja hangulatú, szerelmi szám, ami egy nem túl jó helyzetről szól, amikor a fiú húzza a lány idejét, nem fejezi ki egyértelműen, hogy mit akar. Egy felmérés szerint az emberek többségének 3 fő problémája van az életben, amire nehezen talál vagy amire nagyon keresi a megoldást, az egyik a háromból a párkapcsolat. Sokan vannak olyan viszonyban amiről ez a dal is szól, hogy adott a kémia, a szexuális vonzalom, de közben nem halad a dolog előre és igazából nem tud kialakulni egy erős kötelék. Sokan félnek az elköteleződéstől, mintha az az életük végét jelentené és csak húzzák-halasztják a dolgot, amiben aztán mindketten felőrlődnek.

Lőrinc: A kedvenc dalom a lemezről. Annyira adta magát, hogy legyen benne ez a tábortűzi gitározás vegyítve ezzel a szexi trap beattel, pedig alapvetően nem passzol a kettő. Széthallgattam a Post Malone albumokat és aztán tökre nem olyan lett, nekem ez mégis egy homage Postynak és annak, amit ő képvisel zeneileg. Nándi (a dobosunk) szerint egy modern Massive Attack dal.


Jewel in the Crown:

Juli: Nem titok, hogy mindig is nagyra tartottuk Fábián Juli és Zoohacker munkásságát, én Julival személyes jóviszonyt ápoltam, nagyon szerettem őt, igazi mentor volt a számomra, bár nem volt köztünk nagy a korkülönbség, csak 4 év, mégis úgy éreztem, ő a tanítómesterem, nagyon sokat beszélgettünk a szakmáról, a dalszerzésről is és eléggé hasonlóan gondolkodtunk ezekről. Zoohackerrel nagyon régóta szerettem volna kollaborálni és egyértelmű volt, hogy az új lemezen szeretnénk egy featuring dalt, méghozzá vele. Megkerestük az ötlettel és ő igent mondott, legnagyobb örömünkre. Az alkotói folyamata nagyon izgalmas volt, Zoo küldött alap ötleteket, amiket Lőrinccel tovább vittünk, én a topline-t hoztam Lőrinc pedig hozzátette a maga hangzás béli ötleteit, amit aztán Zoo szintén tovább csiszolt. Egészen addig ment ez a folyamat, míg végül megszületett a dal. Lőrinccel együtt írtuk a szöveget. Hiányzott egy szó a refrénből és valahogy nekem beugrott a jewel (drágakő) szó ami nagyon megtetszett Lőrincnek és kiegészítette Jewel in the crownra, és ekkor kiadta magát a cím is. Ez egy határozottan megjegyezhető pillanat volt, amire jól emlékszem.

Lőrinc: Van a Juli hangjában valami elképesztő retro íz, egy olyan szín, ami a legnagyobb ’80-as ’90-es dívák hangvételére jellemző. Én itt egy teljesen szimpla future bass hangszereléssel kínáltam meg Julit és Zoo-t, ehhez képest teljesen kifordult a dal önmagából és sokkal univerzálisabb, klasszikusabb lett. Ennek ellenére teljesen látom magam előtt, ahogy a fesztiválokon az esőben ugrálnak rá az emberek és koronaékszernek érzik magukat (bármit is jelentsen ez).


True:

Juli: Nem véletlen, hogy az 5-ös track a True című dal lett, hiszen az általam küldött dalötletek között ez volt a nr5_demo. Sokáig ez volt a szám munkacíme, a hangszerelés dobosunk Weisz Nándor munkája. Az én kezdeti ötletemből Nándi kibontotta a dalt és küldött nekem egy véglegeshez közeli, hangszerelt zenei alapot, amire én felénekeltem a verze és refrén témákat. Annyira inspiráló volt a zene amit Nándi készített, hogy szinte rögtön elkaptam a fonalat és jött a verze, refréntéma is és hozzá a szöveg. Ez a dal azért fontos nekem, mert annyi fake dolog van a világban és főleg a social médiában, hogy az ember szinte keresi, vágyik az igazi, hiteles emberekre, tartalmakra. Azt vallom, hogy számomra a 'trúság' mindennél előbbre való, ez egy alapelvem, ezt fejezem ki a dalszövegben is: “Cause i am who i am and this is true baby, not just fake.”


Here I Am:

Juli: Ez a dal számomra a legszemélyesebb, a mondanivaló mellett határozott elképzeléseim voltak a hangzást illetően is. Az alap vonós téma és a dob groove/ sound már a demómban is hasonlóan szerepelt, mint a végleges változatban, természetesen Nándi ezt az alap ötletet is feltuningolta és profibbá tette a saját ötleteivel, szakmai tudásával, így lett kerek egész a Here I Am. A dalban elmesélem a személyes sztorimat, gyerekkoromban sok gond volt velem, a családunkban is voltak komoly nehézségek és mindig azt éreztem emiatt, hogy velem valami súlyos gond van, hogy egy ufó vagyok a többiekhez képest. Persze nyilván ezt sok gyerek és kamasz átéli, nem egy egyedi eset, mégis számomra meghatározó abban amilyen emberré lettem. Fontos, hogy példát tudjak mutatni és szeretnék inspirálni másokat arra, hogy ne adják fel az életet, annak ellenére, hogy az cseppet sem könnyű és igen nagy munka jólelkűnek, kedvesnek, jóhiszeműnek, ha úgy tetszik pozitívnak maradni. Mégis ez éri meg egyedül én legalábbis ebben hiszek és azért zenélek, mert számomra ez is egy misszió, a dalokkal és a koncertekkel szeretnék hatni az emberekre, jó irányban, szeretném ha legalább addig amíg hallgatnak egy dal tőlem vagy ott vannak a koncerten minden rendben lenne és ki tudnának egy kicsit kapcsolni, erőt gyűjteni azokból az energiákból, amiket beleteszünk.


Au Revoir:

Juli: Az Au Revoir a másik olyan dal a Move Your Body mellett ami Lőrinc ötletéből született, neki volt egy alap témája, amihez én hozzátettem a topline-t, viszont a szöveget 100%-ban ő írta. A refrén szinte teljesen instrumentális, elhangzik ugyan benne az Au Revoir bemondás, de a többit a zenei téma viszi előre. Egy kellemes hangulatú dal, amire lehet ringatózni, de közben elég súlyos mondanivalóval bír, hiszen arról szól, hogy valaki jól leértékelt, kiszúrt velem, ezért most búcsút mondok neki. A szövegben sok a düh és egy két káromkodás is elhangzik. Biztosan sokan éltek már át ehhez hasonló “szakítást” nem csak párkapcsolatban, hanem akár munkában, barátságban, vagy más területen.

Lőrinc: Talán Daya neve nem mindenhol ismert itthon, de részben ő, részben pedig Labyrinth-Sia-Diplo formáció (a.k.a. LSD) munkássága indította el bennem ezt a dalt. Egy klasszik szakítós dal, a nevadai sivatagban a szélben állva borongós, totál kiégős és önmagunkat nem találós.


Be Free:

Juli: A lemez egyik kakukktojás dala, egy jó kis drum and bass dal, nekem az egyik kedvencem, energikus befejezése a lemeznek. Szintén egy párkapcsolati problémát fejteget, amikor az egyik fél érzi, hogy a másik nincs túl jól, bár ő úgy gondolja minden a legnagyobb rendben van. Nehézkes a kommunikáció és ez nagyon frusztráló tud lenni, ezért felmerül a kérdés, hogyan tudnám a másikat a szeretetemmel felszabadítani? Az életben van, mikor ez a történet happy end-del zárul és sikerül valahogyan áttörni azt a láthatatlan falat, de sokszor elválással zárul, mert ha nincs előrelépés, akkor hosszú távon nem fenntartható ez az állapot, de ebben a dalban törekedtünk a pozitív végkicsengésre, a mi verziónk sejteti a jó befejezést.

Lőrinc: Vicces, hogy amikor elkezdtünk dolgozni Zoohackerrel a közös dalon, akkor azt eredetileg egy d’n’b alapból gondoltuk tovább. De mondtam, hogy én nem szeretnék drum and bass-t csinálni, mert az 2019-ben annyira nem menő – ehhez képest kb. egy hónapra rá megcsináltuk ezt a dalt. Úgyhogy remélem Zoo nem akar megverni ha meghallja. :)


fotó: Liziczai Réka

Youlï Facebook-oldal

A Move valamennyi digitális linkje és YouTube-lejátszási listája

https://recorder.blog.hu/2019/04/02/a_trusag_mindennel_elobbre_valo_albumpremier_youl_move
A trúság mindennél előbbre való – Albumpremier! YOULÏ: Move
süti beállítások módosítása