Itt a Hangfoglaló Program – Elkészült a friss HOTS shortlist, a hazai zenei export legfontosabb névsora

2019.03.08. 11:57, Recorder.hu

rec069_dope_calypso_primavera_650.jpg
Évente két alkalommal nyílik lehetősége a hazai könnyűzenei piacon tevékenykedő szereplőknek, zeneipari szakembereknek a magyar zenekarok súlyozására export- képességük alapján. A HOTS shortlistje az a rangsor, ami egyfajta pillanatfelvételt mutat az aktuális erőviszonyokról és arról, hogy a szakma maga melyik produkciót tartja leginkább potensnek nemzetközi viszonylatban.

Elkészült a HOTS (Hungarian Oncoming Tunes) friss shortlistje, ami a hazai zeneipari szakemberek és előadók véleményét tükrözi egészen pontosan arról, hogy adott évben mely magyar produkciókat tartják érdekesnek és vonzónak a nemzetközi piac számára. A lenti shortlist megmutatja azt is, hogy adott produkciók az előző évben milyen helyet foglaltak el a „kiajánlhatósági” rangsorban, és kik azok, akik javítottak, illetve kik azok, akik valamelyest rontottak korábbi pozíciójukon.

A jelölésre való felkérést az aktuális időszakban 309 címzett kapta meg (az előző turnusban 294 verifikált címet regisztráltak), és a válaszadói aktivitás is növekedett. A címzettek 41%-a rangsorolta válaszával a magyar könnyűzenei színtér előadóit. A HOTS partnereseményeinek több mint 90%-a szabad jelentkezéses annak érdekében, hogy minden zenekar egyenlő esélyekkel indulhasson a programszervezők figyelméért. Vannak olyan esetek azonban, amikor nincs mód a nyilvános ajánlásra. Ilyen helyzetben csak az adott ország által kiajánlott előadói listára támaszkodhatnak a helyi kurátorok: így kerülnek kiválasztásra azok a produkciók – a helyi piac és programkínálat fényében –, amelyek Magyarországot reprezentálva kijutnak az adott rendezvényre.

A felkért zeneipari szakembereknek mérlegelniük kell a zenekarok és előadók rangsorolásánál azt is, hogy melyik produkciónak lehet a legnagyobb esélye a nemzetközi piacon történő áttörésre. Az elkészült lista azért is bír nagy jelentőséggel, mert a zenei exportiroda ajánlattevő funkciója ezekre az előadókra alapozva teljesedik ki: a legtöbb nemzetközi partner és showcase (a következő félévben aktuálisan többek között a Tallin Music Week, a Musikmesse Frankfurt, a The Great Escape Brighton, a Primavera Sound Barcelona) is innen választja ki a fellépőket.

Az idei évben első helyen végzett Dope Calypso a kiosztott pontok 4,95%-ával került a lista élére, míg a Blahalouisiana 1,97%-kal került fel idén a 15 fős listára. A Dope Calypso a tavalyi évben olyan nemzetközi fesztiválokon lépett fel, mint a barcelonai Primavera Sound vagy a Reeperbahn Festival Hamburgban.

A shortlist kitöltésére szóló felkérést jelenleg több mint háromszáz feliratkozott szakmabeli kapja meg, de az info@hotsmusic.hu címen egész évben lehet jelentkezni, ha valaki a soron következő felmérésnél szeretné hozzátenni saját véleményét a végeredményhez. A lista a Grand Prix-módszerrel kerül kiszámításra: minél magasabb helyre ír valaki egy zenekart, az annál több pontot kap (az 1. helyért 15, a 15. helyért 1 pont jár). Ez nemcsak a piaci szereplők bevonása miatt fontos, hanem azért is, hogy félévről-félévre mérhető legyen a Kollégium számára, hogyan változik egy-egy hazai produkció itthoni támogatottsága.

A HOTS teljes listájára ebben a félévben a következő zenekarok kerültek fel, a következő shortlist szavazás májusban lesz esedékes.

  1. Dope Calypso (előző helyezés: 3.) ▲
  2. Fran Palermo (előző helyezés: 4.) ▲
  3. Mörk (előző helyezés: 5.) ▲
  4. Middlemist Red (előző helyezés: 2.) ▼
  5. Bohemian Betyars (előző helyezés: 6.) ▲
  6. Apey & the Pea (előző helyezés: 1.) ▼
  7. Ivan & the Parazol (előző helyezés: 7.) -
  8. Platon Karataev (előző helyezés: 24.) ▲
  9. The Qualitons (előző helyezés: 8.) ▲
  10. Antonia Vai (előző helyezés: 14.) ▲
  11. Deep Glaze (előző helyezés: 12.) ▲
  12. Freakin’ Disco (előző helyezés: 22.) ▲
  13. Jónás Vera Experiment (előző helyezés: 9.) ▼
  14. Belau (előző helyezés: 16.) ▲
  15. Blahalouisiana (előző helyezés: 19.) ▲

    (Nyitókép: a Dope Calypso a Primaverán. Fotó: sinco.)

    A cikksorozat a Hangfoglaló Program együttműködésével készül.

https://recorder.blog.hu/2019/03/08/a_hazai_zenei_export_legfontosabb_nevsora_elkeszult_a_friss_hots_shortlist
Itt a Hangfoglaló Program – Elkészült a friss HOTS shortlist, a hazai zenei export legfontosabb névsora
süti beállítások módosítása