Regényt írtak az egyik leghíresebb Beastie Boys-klipből

2019.01.30. 14:54, Gaines

sabotage.png

Nem egy példát tudunk mondani arra, hogy egy-egy zenészt megihletett egy regény, novella vagy vers, és dalt, netán egyenesen konceptalbumot szervezett köré. A fordítottja azonban ritkábban esik meg. A Beastie Boys régi zsarusorozatokat parodizáló, akciódús klipje tálcán kínálja a jó sztorit – ezt gondolhatta az a szerző, aki ingyen letölthető regényt írt a klasszikus Sabotage-ból.

A kilencvenes évek közepén nem lehetett úgy odakapcsolni az MTV-re, hogy a Spike Jonze által rendezett, pompás videó képsorai ne peregtek volna éppen: a hetvenes évek sorozatainak képi világát, zoomolós kameramozgásait idéző videóban MCA, Ad-Rock és Mike D bajszos-parókás, pilótaszemüveges, hónalj alatt hordott pisztolytáskás zsernyákok gúnyájába bújva akciózik három percen keresztül. Jeff Gomez fogta a nevesített fő- és mellékszereplőket, és Sabotage címmel százharminc oldalas regényt kanyarított köréjük; beleolvasva úgy tűnik, a szerző komolyan vette a feladatot, nem paródiának szánja a művét, hanem rendes rendőrségi krimit írt.

VOLT ÁM SZABOTÁZS A SZEZÁM UTCÁBAN IS


A könyv szinopszisa így kezdődik: „Los Angeles, 1978. Az angyalok városa három nyomozónak maga a pokol.” A klipből visszatér a három főhekus, Főnök, a veterán nyomozó, a Zöldfülű, aki „még nem szokta meg az egyenruhát”, és Cochese, aki „eltűnt társát keresi”. „A három nyomozó a hollywoodi punkkluboktól és a San Pedró-i mocskos kikötőkig jutva drogokkal, halálesetekkel és sáros rendőrökkel tarkított összeesküvés szálait göngyölíti fel.” Aki pedig arra kíváncsi, hogyan került a drogokkal teli aktatáska „Sir Stewart Wallace-hoz”, és mi lehet a szerepe „Bunnynak”, annak sem kell majd csalódottan becsuknia a könyvet.

GYEREKEK IS ELJÁTSZOTTÁK A KLIP SZEREPLŐIT


Idén nem ez az egyetlen rapformáció, amelynek valamelyik szerzeményéből irodalmi mű születik. A kísérleti, hiphopot ipari zajokkal dúsító clipping. trió 2017-ben jött ki The Deep című kislemezdalával, melynek szövege afrofuturista, víz alatti társadalmi berendezkedést vázol fel. Ezt az alapötletet fogja komplett sci-fi regénnyé bővíteni Rivers Solomon, akinek első regényét, a magyarul is kiadott Kegyetlen szellemeket több fontos irodalmi díjra jelölték. A The Deep című, idén júniusban megjelenő regény egy mélytengeri társadalomban játszódik, amelyet az Afrikából hajóval elhurcolt, majd a fedélzetről a vízbe hajított terhes rabszolgák leszármazottai alapítottak. „Hogyan lehet prózában megragadni a dalszövegek költőiségét, a hangeffektek szürreális hatását, a tempóváltások zeneiségét? Minden író ilyen kihívásokról álmodik” – nyilatkozta Solomon, a clipping. pedig lelkesen fogadta a daladaptáció ötletét.

EZEK PEDIG AZ 1994-ES ÉV LEGNAGYOBB SLÁGEREI


A Sabotage-regényt itt lehet online elolvasni, vagy PDF-ben letölteni, alább pedig a Beastie Boys-klip és a clipping.-dal, szépen egymás után.

https://recorder.blog.hu/2019/01/30/regenyt_irtak_az_egyik_leghiresebb_beastie_boys-klipbol
Regényt írtak az egyik leghíresebb Beastie Boys-klipből
süti beállítások módosítása