Albumpremier! Pátkai Rozina: Taladim

2018.12.23. 10:00, Gaines

rozina_kep_1.jpg

Pátkai Rozina jazz- és a bossa nova-énekesnőként szerzett nevet hazai és nemzetközi berkekben, és 2013-ban megjelent bemutatkozó albuma (Você e Eu) óta csak tovább tágítja zenei horizontját: az örökzöldeket saját szerzemények, versmegzenésítések váltották fel, a klasszikus hangzásba pedig már a 2016-os, nálunk debütált Paraíso na Terra című második nagylemezen is elektronika és pszichedélia vegyült. A Taladim címet viselő harmadik album megint új színeket mutat izgalmas, sokrétű hangszerelésével, ráadásként pedig Pátkai A Dal  2019 harmincas mezőnyébe bejutott dala is nálunk hallgatható meg először teljes egészében.

rozina_taladim_2018_cover.jpgDe előbb az új lemezről kérdeztük a dalszerző-énekesnőt, melynek megszületésében tágabb értelemben a költészet, szűkebben a Minka nevű, modern versfeldolgozásokkal jelentkező projektje is komoly szerepet játszott.

A versek régóta izgatnak zeneileg. Még mielőtt a Minka gondolata felmerülhetett volna – feltettem az internetre Pilinszky Tilos csillagon című versét, amit gitárkísérettel dolgoztam fel, akusztikusan. Verset mondani, verset énekelni, számomra izgalmas terület. Még bölcsészhallgatóként találtam rá Czóbel Minka 19. századi költőnőre, aki névadója ennek a különös, kísérletező zenei iránynak. Czóbel írt Magyarországon először szabadverseket, sőt, verseiben felbukkant az akkor még szokatlannak számító szimbolista képalkotás. Valahogy ez az újító erő hajt engem is, de úgy érzem, sokat kell dolgoznom, hogy minden egybeforrjon a Minkában az akusztikus- és az elektronikus hangzás, az audio- és a vizuális anyag, a költészet, a zene és az általam megalkotott képi világ.

ÍME, A MINKA KORTÁRS VERSFELDOLGOZÁSA A KÖLTÉSZET NAPJÁRÓL


A saját utamat keresem, a saját alkotásaim vezetnek és nagy érték, ha valami nem hasonlítható semmi máshoz. Szerény hangszeres tudásommal szerzem a dalaim, de a személyiségemből fakadó zeneiség csak kiindulópont. A lemez izgalmas zenei világához nagy mértékben hozzájárult az is, hogy csodálatos zenésztársak vállalták a közreműködést. Fenyvesi Márton producer nagyszerűen kitalálta a zenészek szerepét a
Taladim című új lemezen. Az új dalokban szintén a versek kerülnek középpontba, minden természetesen eredeti nyelven. Nagyon izgalmasnak találom, ahogyan a versek magukban hordozzák a dallamot – az Őszi chansonon például Ávéd Jánossal úgy dolgoztunk, hogy ő először a magyar Tóth Árpád-féle fordítást harmonizálta meg, majd erre a megzenésítésre énekeltem én Verlaine francia eredetijét. Rendkívüli élmény volt már az alkotói folyamat is és ehhez külön öröm, ha ilyen fantasztikus zenésztársakkal dolgozhat az ember. Ávéd János jazzszaxofonos és kortárs zeneszerző, illetve Ifj. Tóth István gitárművész állandó alkotótársaim mellett Rohmann Ditta csellóművész, a Zeneakadémia adjunktusa és a mostanra már nemzetközi jazz zenei színtéren is elismert Dés András csatlakozott hozzánk. Velük szinte bárhogy, bármit játszhat, énekelhet az ember, mindent széppé és izgalmassá varázsolnak.

A lemez zenei producere, Fenyvesi Márton a Taladim gyökereiről is mesélt: "Az új lemez magja a már a MüPában bemutatott színtiszta akusztikus quintet. E formációval úgy érzem, helyesen és érdemes módon sikerült felöltöztetnem a szerzői darabokat. Először kaptam Rozinától olyan alapanyagot, amelyek már nem csak a dallamra és a harmóniákra utaltak demo változatukban, hanem némi hangszerelésbeli, ritmikai iránymutatást is adtak. Mindenképpen előremutató, hogy egyre inkább sikerül olyan zenével előjönni, ami Rozi belsőbb lelki régióit mutatja meg és amelyekkel nem csak az általános műfaji klisékből tud kilépni, hanem meg tudja haladni saját zenei, technikai határait is."


Pátkai Rozina jelenleg elsősorban jazz trióval koncertezik (Ávéd Jánossal és Ifj. Tóth Istvánnal), de több más formációja is van. A Bossa Nova Mesék című autentikus, vetítéssel egybekötött előadást Benkó Ákos dobossal és Kiss Benedek nagybőgőssel mutatták be májusban a Vigadóban; a Minkához csatlakozott Bernáthy Zsiga elektronikus zenész és Karcis Gábor videoművész; az EM90 nevű zenekarban Bácsi Barnabás gitározik és Melykó Richárd szavalja Erdély Miklós különös verseit; a NullOrchestra pedig egy művészeti szakkollégium keretei között megvalósuló kísérleti zenei együttműködés.


A legközelebbi fellépésre Budapesten az EM90-nel kerül sor a Magyar Képzőművészeti Egyetem Barcsay termében január 25-én, Erdély Mikós és a Magyar Képzőművészeti Egyetem Optimista Kiállításának záróestjén. Facebook-esemény.


És ez még mindig nem minden! A 2019-es év egyik fontos eseménye lesz Pátkai számára, hogy A Dal januárban induló új évadának harminc versenyzője közé beválogatták a Frida című, Fenyvesi Mártonnal közösen jegyzett szerzeményét. „A dalt Győri Márk zseniális filmrendező-operatőr barátunk videóklip-ötlete inspirálta, reméljük, hamarosan mindannyiunk nagy örömére láthatja majd a nagyközönség a videóklipet is. A szöveget a József Attila-díjas írónő, Bán Zsófia írta hozzá, aki egyébként Taladim című dalunk szövegét is írta velem és óriási megtiszteltetés számunkra, hogy velünk dolgozik” – kommentálta a dalt az énekesnő, ami alább, az új lemez után meg is hallgatható.


először tehát a nagyszerű új lemez:


ez pedig a Frida című szám:


és a ráadás után még néhány ráadás, a Taladim három számának élő verziói:

A lemezborító szintén Pátkai Rozina munkája, aki a Magyar Képzőművészeti Egyetem intermédia-művész szakára jár.

Pátkai Rozina Facebook-oldala

https://recorder.blog.hu/2018/12/23/albumpremier_patkai_rozina_taladim
Albumpremier! Pátkai Rozina: Taladim
süti beállítások módosítása