Az orosz kormány rapversenyt hirdet, az orosz rapperek a cenzúra ellen harcolnak

2018.12.14. 13:34, Gaines

husky.jpg

Az orosz parlament csütörtök este hip-hop dalszerző versenyt hirdetett meg, ezzel próbálva ellensúlyozni, hogy az utóbbi időben a hatóságok egyre több rapkoncertet lehetetlenítenek el.

A békítőnek szánt javaslatot az Állami Duma jelentette be: a versenyen a legjobb rap számot keresik, a győztest pedig körbeturnéztatják Oroszországban. Mielőtt nagyon megszaladna a képzeletünk, és az állam ellenségeit kigúnyoló diss trackeket, Putyint éltető gengszterrapet  vagy a Gazprom egyszeri melósának küzdelmes kitöréséről szóló rapnarratívát vizionálnánk, a verseny ötletgazdái megszabták a témát is: az oroszhonban való utazásról kell szólnia a verzéknek. „Szeretnénk teret adni annak, hogy nyilvánosan megvitassuk és kiemeljük egy-egy orosz város előnyeit és hátrányait” – fejtette ki a javaslatot benyújtó Mihail Gyegtyarjev. – „Ha például egy turisztikai látványosság mellett rossz minőségű út húzódik, készüljön róla videó.”

TOP 10 DAL OROSZ VEZETŐKRŐL


Mindeközben több rapper koncertjét is betiltották, miután helyi tisztviselők vagy hatóságok szóvá tették, hogy a zenéjük káros értékeket képvisel. A legnagyobb port kavart eset a Husky nevű rapperrel történt (fenti képünkön), akit november végén tartóztattak le. A YouTube-on is népszerű Husky – civilben: Dimitirj Kuznyecov – a dél-oroszországi Krasznodarban tartott volna koncertet, ám az eredeti koncerthelyszín az utolsó pillanatban lefújta a rendezvényt, mert a városi ügyészség jelezte feléjük, elfogadhatatlannak tartja az efféle szélsőséges elemeket. A rapper ezután egy kisebb klubban próbálta megtartani a bulit, majd miután lekapcsolták az áramot, az utcára vonult a közönséggel, és egy autó tetejéről adta elő az egyik számát. A rendőrök a helyszínen őrizetbe vették, a bíróságon pedig huliganizmus vádjával 12 nap börtönre ítélték, négy nap múlva azonban kiengedték.

A HIP-HOP ÉS AZ ELEKTRONIKA URALJÁK AZ OROSZ KÖNNYŰZENÉT


Husky része annak az újhullámos rapszcénának, amely nyíltan kritizálja és gúnyolja a jelenlegi elnyomó rezsimet, valamint őszinte képet fest az orosz fiatalok mindennapjairól. Hasonlóképp, az IC3PEAK nevű, az orosz kormány queer-ellenes intézkedései ellen évek óta tiltakozó, provokatív számaikról híres elektronikus duó 11 közelmúltbeli bulijából 6 elmaradt, és december 1-jén rövid időre őrizetbe vették őket a szibériai Novoszibirszkben. A zenekar tagjai elmondták, hogy a rendőrség és a Szövetségi Biztonsági Szolgálat (a KGB egyik utódszervezete) hetekig zaklatta őket, „a régi, jól bevált szovjet módszereket” vetve be. Abban megoszlanak a vélemények, vajon összehangolt intézkedésekről van-e szó, vagy csak a helyi tisztviselők túlbuzgóságáról, de az underground művészek nem terveznek elhallgatni. „Azokért a művészekért állunk ki, akik a múltban hasonló támadásokat éltek át, és azokért, akik sajnos valószínűleg a jövőben fognak ilyet átélni. A társadalom szabadságáért harcolunk” – mondta a 33 éves Oxxxymiron a Husky letartóztatása elleni tiltakozásul szervezett koncerten még novemberben, amelyre három óra alatt elfogyott minden jegy.

A bejegyzés megtekintése az Instagramon

Минутка демократии #хаски #свободухаски

Alina (@lintsy17) által megosztott bejegyzés,

https://recorder.blog.hu/2018/12/14/az_orosz_kormany_rapversenyt_hirdet_az_orosz_rapperek_a_cenzura_ellen_harcolnak
Az orosz kormány rapversenyt hirdet, az orosz rapperek a cenzúra ellen harcolnak
süti beállítások módosítása