Kisemmiznek még sírunkból is – Albumpremier! The Southern Oracle: Hiraeth

2018.12.10. 14:57, Gaines

hiraeth_borito.jpg

A metalt játszó The Southern Oracle harmadik nagylemezéhez multimédiás körítést álmodott meg: az album zenei anyaga mellé 40 oldalas képregény formájában mellékelik a szövegkönyvet. A csapat énekese, Kókai Barnabás által rajzol képregényből már mutattunk néhány kiragadott oldalt, most viszont megérkezett maga a nagylemez is, Hiraeth címmel. Halljuk!

hiraeth_1.jpgAz album első kislemeze a Skypusher volt, azóta pedig a Corrupter videoklipje jelent csak meg; a konceptalbum egy olyan világba kalauzol el, amiben a gyermekek követendő példa híján nem nőnek fel, erről a kontextusról szól a dalszövegek alapján írott képregény is.

A történet részleteit a frontember dalról dalra osztja meg velünk, és persze veletek is, íme:

I. HARBINGER / old highs

Hangulatot megteremtő, súlyos intró, szövegileg egyetlen velős szóval, ami végigkísérti az albumot.

II. CORRUPTER / with enough shovels

Ez volt a dal, ami elindította a Hiraeth érát négy évvel ezelőtt, valahol Szerbia és Macedónia korrupciótól túltengő határain. Azóta talán egyre aktuálisabb, és nem kell más ország határáig mennünk érte…

III. GRAVEROBBER / feeding the undead

Továbbvíve a Corrupter gondolatmenetét, ahol a hatalmon lévők vannak terítéken, itt a másik oldal szemszögéből fogom meg az elnyomást. Ahogy kisemmiznek még sírunkból is, mi szeretetre vágyva próbálunk meg valahová tartozni.

IV. ANGELMAKER / presale salvation

Konceptalbum lévén visszük tovább az előzményeket, itt a vallásos “megoldásokra” hegyeztem ki a mondanivalót. Hogy miként akarnak keresztek mögé bújva ítélkezni felettünk, isten nevében megbocsátani bármit elegendő jutattásokért cserébe.

V. PALMREADER / what is love if i am tragedy?

A vallási alapokból természetfeletti és túlvilági energiák felé visz tovább a lemez, ezzel hangsúlyozva az elkeseredettséget melyből sokszor nem látunk kiutat. Itt egy kicsit személyesebb útra terelődik a téma, amit ritkán szoktam belevinni a szövegeimbe, de itt szükségét éreztem, kikívánkozott belőlem. Bármikor hallgatom vissza ezt a dalt, fátyolos lesz a szemem és ez a bizonyíték arra, mennyire jól tettem, hogy kiadtam magamból.

VI. SKYPUSHER / neon gods

A Skypusher számomra a modern világ kontrolljáról, cenzúrájáról szól, melyből nagyon nehéz kiszakadni. Okostelefonok, digitális rendszerek amik magukhoz láncolnak bennünket és ezáltal földhözragadtan gondolkozunk. A Skypusher az ebből való kiszakadást hivatott nyomatékosítani.

VII. MOUTHBREATHER / no routine

Zeneileg átfedve egy energiabombával visszakanyarodok szintén saját magánéleti dolgokhoz. Ez a dal ami átsegített egy nagyon borús időszakon, amikor elvesztettem a bizalmam fontos ember(ek)ben.

VIII. PRETENDER / new lows

Miután csillapodik a hevület az elvesztett hit miatt a hozzánk közeliekben, rájöhetünk, hogy nincs is szükségünk ezekre a képmutatókra, akik csak tettetik átmeneti mivoltukat.

IX. RENDSZER / koholt tömegek

Rengeteg gondolat és érzés kavargott bennem minden egyes szöveg megírásánál, és ez kihozott belőlem egy verset. Magyarul. Mindig stílusidegennek éreztük a magyarul való üvöltést, de nem akartam, hogy a süllyesztőben végezze ez a számomra fontos iromány, így Gacsal Ádám barátom tehetségét kölcsönözve felkerült bónusz dalként a fizikai formátumú lemezre. Összegzi az egész reménytelennek tűnő életérzést, de a magyar himnuszhoz hasonlóan büszkeséggel tölt el keserűség helyett.


a zenekar jelenleg a Stubborn és a Wishes társaságában koncertezik országszerte és a hivatalos lemezbemutatóra is a turné részeként kerül majd sor január 18-án a Dürer Kertben. Facebook-esemény.


és akkor most, hogy már kicsit jobban képben vagyunk a történettel – ha nem is képregény szinten –, hallgassuk meg a Hiraeth disztopikus metálját:

A zenekar Facebook-oldala.

https://recorder.blog.hu/2018/12/10/kisemmiznek_meg_sirunkbol_is_albumpremier_the_southern_oracle_hiraeth
Kisemmiznek még sírunkból is – Albumpremier! The Southern Oracle: Hiraeth
süti beállítások módosítása