A mindenkiben élő kedvesség és szörnyeteg egyszerre jelenik meg – AŽUR-klippremier

2018.10.31. 12:00, Gaines

azurklip_1.jpg

A 2016-ban alakult AŽUR zenekar tavaly év végén mutatkozott be nálunk, idén augusztusban pedig három különböző napszakhoz rendeltek hozzá egy-egy klipet. Ezek már a november 7-től elérhető, Titkod vagyok én című első nagylemezt voltak hivatottak beharangozni, és ugyancsak ízelítőül szolgál legújabb, Látomás című daluk, amely a hozzá készült klippel a Recorderen debütál.

Az alternatív poprockot játszó együttes (Baka Rebeka – ének; Bakos Attila – basszusgitár, vokál; Bakos Zita – billentyű, vokál; Miklós Dávid – gitár; Müller Máté – dob) új száma is viszi tovább a korábbi dalokkal megkezdett, profin építkező dallam- és szövegvilágot, és jól ismert magánéleti bizonytalanságokat, szorongásokat, feszültségeket énekel meg. A videoklip ebből kiindulva egy rejtélyesen viselkedő, olykor magából kivetkőző, elérhetetlen férfit állít szembe az énekesnővel, vizuálisan is megborítva a világot, majd az absztrakt küzdelemnek a támogató zenekar érkezése vet véget, és kivezeti a főhősnőt a klausztrofób négy fal közül.

ab-30-edit.jpg 

A dalról, a klipről, illetve a készülő lemezről Rebeka és Zita mesélt nekünk, át is adjuk a szót:

A dal:

A dal témája – Rebeka: „A dalban benne van a szerelem perspektívája, egy olyan szerelemé, ami valami miatt nem teljesedett még ki, és könnyen elképzelhető, hogy nem is fog. Nincs meg hozzá vagy a bátorság, vagy az akarat, vagy a szeretet – de lehet, hogy egyik sem. Az is előfordul, hogy valakit örökre elveszítünk, nincs visszaút, többé nem része az életnek és onnantól fogva az álmainkban visszatérő emlékképpé halványul. Az a fajta tehetetlenség is fontos eleme a dalnak és a klipnek is, amit ilyenkor érzünk. A dallamvilága kezdetben melankolikus, a végére viszont kisüt a nap - a hallgatókra bízom, hogy milyen érzéssel zárják magukban a dalt, számomra pozitív kicsengésű.”

A dal születése – Zita: „A dal borús alaphangulatát Rebeka hozta magával a legelején is hallható zongoratémával. Akkoriban sokat ültünk össze az albérletemben dumálgatni, alkotni és egy ilyen estének lett a vége - a sok gumicukor felfalása mellett :D - a dal egyszál zongorás megszületése. Az AŽUR zenei világának egyik alapeleme Miklós Dávid (gitáros) kreatív, fülbemászó gitártémái, ami később ebben a dalban is meghatározóvá vált. Zeneileg ez a dallam hozza meg az addig feszült, nyugtalan lelkiállapotból való kimenekülést.”


A klip: 

Rebeka: „A videóban a két főbb szereplő két pólust jelenít meg. Jin és Jang. Világosság, fény és a sötétség szembenállása. A mindenkiben élő kedvesség és a szörnyeteg egyszerre jelenik meg. A szereplők kapcsolata számomra tisztázatlan- szerelmes pár?, szülő- gyerek?, főnök- beosztott? Ezt szándékosan hagytam nyitva, mert bármelyik elképzelhető. A zenekar szerepe, a közösség építő jellegét hivatott betölteni, egyben azt hiszem a zenekar egyfajta ars poétikáját, miszerint: nem vagyunk egyedül. A fiú szereplőnk Herczegh Péter, fiatal színész, akinek nagyjából vázoltuk, hogy mi az elképzelés, mire ô fényévekkel megugrotta ezt. Öröm, hogy vele dolgozhattunk. Már a forgatás alatt sem tudtuk levenni a szemünk a játékáról.”

Zita: „Rebeka szövegeiben azt szeretem leginkább, hogy többféleképpen értelmezhető. Számomra ez a dal inkább egy szép, békésebb dolognak indult az elején, aztán figyelgettem és értelmeztem tovább, hogy miről is szól pontosan. A klip nekem egy durva belső vívódás, amit le akar küzdeni az ember, így a két főszereplő a videóban lehet akár egy és ugyanaz az ember.”


A lemez:

Rebeka: „A lemezre kerülő dalok, nagyjából a szerelem, a család, a barátok közötti viszonyra építenek. Reménytelenség- remény, szeretet- nemszeretet és a nevetséges helyzetek elfogadása. Ez egyben a másik és önmagunk elfogadásáról is szól. Ebből lehet építkezni és remélem, hogy a sok rossz élmény ellenére valahogy mégis győz a jó, és ezt a jót szerettem volna a szövegeken keresztül átadni.”

Zita: „A lemezre kerülő dalokra jellemző, hogy a zenei elemek önmagukban is nagyon kifejezik a mondanivalót és így rá is tudnak erősíteni arra. Makacsság, csalfaság, szépség, kedvesség stb... Amikor elkészült, többször is végig hallgattam a lemezt, és el-el mosolyodtam mindig, amikor újra felismertem egy-egy ilyen játékosságot a gitárnál, a billentyű témáknál, vagy akár a ritmusszekció együtt mozgásánál.”

Az AŽUR november 15-én tartja lemezbemutató koncertjét a Dürer Kertben. Facebook-esemény.
A zenekar Facebook-oldala
A videót rendezte: Czoller Bence
Zenei producer: Kirschner Péter


és akkor a zongorától teljes zenekaros kórusig, a szobabelsőtől a természetig, a harctól a megbékélésig ívelő Látomás:

https://recorder.blog.hu/2018/10/31/a_mindenkiben_elo_kedvesseg_es_szornyeteg_egyszerre_jelenik_meg_a_ur-klippremier
A mindenkiben élő kedvesség és szörnyeteg egyszerre jelenik meg – AŽUR-klippremier
süti beállítások módosítása