Kinek a zenéjétől lesz jövőre hangos Magyarország? Már lehet jelentkezni A Dal 2019 mezőnyébe

2018.10.10. 17:45, Gaines

005_aws_credit_nikolett_kaszner.jpg

(X) A Duna Televízió idén is keresi Magyarország dalát. Az MTVA nyilvánosságra hozta az idei pályázati feltételeket, amelyek alapján az előadók nevezhetik műveiket a hazai dalválasztó műsor nyolcadik évadában való megmérettetésre. Összefoglaljuk a legfontosabb tudnivalókat, és még a 2018-as győztes AWS együttest is megkérdeztük, hogyan tekintenek vissza A Dal-ban való részvételükre.

Lehet már jelentkezni tehát A Dal 2019-es etapjára, kizárólag online, A Dal honlapján, ahol megtalálható a részletes pályázati kiírás is. A versenyre november 8. éjfélig lehet elküldeni a kitöltött jelentkezési lapot és a szükséges mellékleteket. Továbbra is csak olyan előadók és együttesek indulhatnak a versenyen, akiknek korábban már jelent meg zenei albuma vagy országosan játszott rádiós, illetve televíziós felvétele, és rendelkezik lemezkiadóval és/vagy hivatásos zenei menedzserrel kötött szerződéssel. Fontos változás, hogy a szervezők idén taglétszám-korlátozást vezettek be: minden produkcióban maximum hat fellépő vehet részt.

dal.jpgBüszkék vagyunk arra, hogy A Dal mezőnyében évről-évre számos műfaj képviselteti magát. Az AWS sikere bizonyíték arra, hogy egy metál együttes is legalább annyit profitálhat A Dal-ban való indulásból, mint egy pop produkció. Úgy gondolom, hogy műfajtól függetlenül mindenkinek érdemes jelentkeznie a versenyre, hiszen – ahogy ez idén bebizonyosodott – nem tudhatjuk előre, hogy melyik zenei műfajból kerül ki Magyarország dala” – mondta Medveczky Balázs, a Duna Médiaszolgáltató Nonprofit Zrt. televíziós médiaszolgáltatási igazgatója.

Mint emlékezhetünk, idén az AWS együttes Viszlát nyár című dalát választotta a legjobbnak a közönség, mely egy szerencsés véletlen folytán pont akkor készült el, amikor jelentkezni lehetett A Dal 2018-ra. „A zenekar pályafutása során mindig úgy gondolkoztunk, hogyha akár csak még egy újabb embernek megtetszik az, amit csinálunk, tud vele azonosulni, akkor már megérte” – mesélte a Recordernek Kökényes Dániel, az AWS gitárosa. „Eleinte nem voltak nagy elvárásaink, de a kezdeti sikerek után kialakult bennünk egyfajta kultúrmissziós eltökéltség is, hogy bemutassuk azt a világot, ahonnan jöttünk és a keményebb érzelmekkel operáló zenét újra köztudatba hozzuk.”

És hogy mennyit és hogyan profitáltak a győzelemből, illetve az Eurovízió-fellépésből? „Valószínűleg sosem játszottunk volna közel 200 millió TV nézőnek világszerte. Alapvetően az Eurovízió talán olyan előadóknak kedvez igazán, akik populárisabb zenét játszanak, de a mi esetünkben is óriásit dobott a helyzetünkön. Eddig lépcsőfokról lépcsőfokra jártuk az undergroundot és most hirtelen olyan, mintha átugrottunk volna egy mozgólépcsőre. Miután hazajöttünk Lisszabonból, azonnal nekiláttunk a negyedik lemezünk megírásának, amit nagyon sokan vártak. A lemezbemutatónk egy hónappal a koncert előtt teltházas lett elővételben, eljutottunk Európa egyik legnagyobb metal fesztiváljára, a Wacken Open Airre, játszottunk egy áthangszerelt koncertet a Madách Színházban és játszottunk az ország szinte összes fesztiválján. Azt gondolom, sikerült eljutnunk oda, ahova szerettünk volna, de álmainkban sem gondoltuk, hogy egyszer összejön.”

A műsorban jövőre is több különdíjat adnak majd át: „A Dal 2019 Legjobb Dalszöveg Írója” és a „A Dal 2019 Felfedezettje” elismerések mellett jövőre is lesz online Akusztik Dalverseny. A Dal 2019 nyertese képviselheti Magyarországot a 64. Eurovíziós Dalfesztiválon, amelyet 2019 májusában, Tel-Avivban rendeznek meg.


Még egyszer tehát: a jelentkezési határidő 2018. november 8. (csütörtök) éjfél.

https://recorder.blog.hu/2018/10/10/kinek_a_zenejetol_lesz_jovore_hangos_magyarorszag_mar_lehet_jelentkezni_a_dal_2019_mezonyebe
Kinek a zenéjétől lesz jövőre hangos Magyarország? Már lehet jelentkezni A Dal 2019 mezőnyébe
süti beállítások módosítása