Vajon melyik Star Wars-színész rappel másodállásban?

2018.10.04. 11:38, Gaines

riz.jpg

Nem Mark Hamill, annyit segítünk.

A pakisztáni származású brit Riz Ahmedet elsősorban színészként ismerhetjük. Ő volt az egyik tagja a Zsivány Egyes – Egy Star Wars történet öngyilkos küldetésre vállalkozó hős osztagának, szerepelt a legutóbbi Bourne-filmben, a szociopata Jake Gyllenhaal oldalán félthettük az Éjjeli féregben, és Emmy-díjjal jutalmazták, amiért az Aznap éjjel című HBO-minisorozatban őzikeszemű, rettegő egyetemistából 8 rész alatt kőkemény börtöntöltelékké változott. A színész most épp a Venomban gonoszkodik – amihez, ugye, Eminem szerzett betétdalt –, és a filmpremier hullámait meglovagolva kijött egy saját hiphop videoklippel.

Ahmed ugyanis a színészettel párhuzamosan magabiztosan építi zenei karrierjét is. Még tinédzserként kezdett jungle/garage számokat írni és freestyle rapcsatákban versenybe szállni Riz MC néven, a 2000-es évek második felében pedig már a Massive Attack előtt lépett fel a Royal Albert Hallban. Számai erőteljesen politikai töltetűek bevándorlóléttel, társadalmi igazságtalanságokkal kapcsolatos szövegekkel, mind szólólemezein (a 2011-es Microscope LP-n, a 2016-os Englistan mixtape-en), mind a Swet Shop Boys nevű triójával kiadott anyagokon.

Új dala, a Mogambo egy híres bollywoodi film, a Mr. India gonosztevőjéről kapta a nevét, melynek láthatatlanná váló főhőse a bevándorlók eltüntetésére tett kísérletekkel állítható párhuzamba. Az ütőhangszeres kíséretre pergő nyelvvel, szenvedélyesen elhadart intrót követően („I don’t give a fuck about the cash you stack / Or the crown on your skull – you ain’t Basquiat”) perkusszív ritmusokra és morcogó-minimál basszusra alapozva szólít fel ellenállásra az elnyomással szemben, például ilyen leleményes sorokkal: „This is for the mosque and the mosh pit / We ain’t got shit, but we got this.” A klipben ezalatt pakisztáni birkózók edzenek, kerülgetik egymást és mérkőznek meg hasonlóan minimalista stílusban.

https://recorder.blog.hu/2018/10/04/vajon_melyik_star_wars-szinesz_rappel_masodallasban
Vajon melyik Star Wars-színész rappel másodállásban?
süti beállítások módosítása