Kis híján Thom Yorke szerezte a Harcosok klubja zenéjét

2018.10.04. 16:23, Gaines

thomyorke_2.jpg

A Radiohead és az Atoms For Peace frontembere a BBC 6 műsorában mesélte el, hogy annak idején azért utasította vissza a felkérést, mert az OK Computer lemezfelvétele és sikerszériája teljesen kimerítette.

Az 1999-es David Fincher-film producerei nem sokkal az 1997-es album stúdiómunkálatai után keresték meg az ajánlattal: átküldték neki a forgatókönyvet, sőt, annyira őt szerették volna leszerződtetni, hogy Edward Norton és Brad Pitt külön levélben győzködte Thom Yorke-ot. „Azt feleltem: ez most nem fog menni” – emlékszik vissza az énekes-dalszerző. – „Totál meg voltam zakkanva. Akkor képtelen lettem volna megcsinálni a melót, de azóta valahányszor meglátom a filmet, mindig elkámpicsorodok kicsit.” Helyette végül a Dust Brothers szerezte a kultfilm zenéjét.

Szintén emlékezetes, hogy a Radioheadet többször is kikosarazták a legutóbbi James Bond-film, a Spectre – A Fantom visszatér producerei: először egy régebbi, kiadatlan számukat, a Man Of Wart adták volna oda, majd egy eredeti szerzeményt is írtak, de az is visszapattant. (Végül karácsonyi ajándék gyanánt megjelentették.) Míg a Radiohead dalait előszeretettel vetik be a rendezők, és Jonny Greenwood több mint egy évtizede már filmzeneszerzőként is elismeréseket gyűjtött be – a Vérző olaj óta Paul Thomas Anderson állandó alkotótársa –, Yorke idén fog csak debütálni a mozivásznon. Ráadásul rögtön nagy fába vágta a fejszéjét: a Sóhajok című film egy 1978-as giallo remake-je, melyhez a Goblin szerzett korszakos zenét.

A Luca Guadagnino (Szólíts a neveden) rendezte remake soundtrackjének október 26-ai megjelenését beharangozandó már kijött két szám, a zongora alapú, borongós-borzongató Suspirium és az álomszerű, lassan parázsló, krautrock-hatásokat is felmutató Has Ended, amelyen érdekességképpen az énekes 17 éves fia, Noah dobol. Ha a Thom Yorke-féle Harcosok klubja-zenét nem is, ezt a két dalt meghallgathatjuk:

 

https://recorder.blog.hu/2018/10/04/kis_hijan_thom_yorke_szerezte_a_harcosok_klubja_zenejet
Kis híján Thom Yorke szerezte a Harcosok klubja zenéjét
süti beállítások módosítása