Végleg búcsút mondhatunk a régi Kanye Westnek?

2018.10.01. 12:32, Gaines

maga_kanye.jpg

A Saturday Night Live hétvégi évadnyitó epizódjába Kanye Westet hívták meg zenei sztárvendégnek, ebből kifolyólag sejteni lehetett, hogy előkerül a neve a hetet elindító hírekben. És most valóban a nevével kell kezdenünk, a rapper ugyanis bejelentette, hogy mostantól a Ye nevet viseli, azt a nevet, amit a legutóbbi albumának címként is adott. A névváltással olyan rappertársai nyomdokába lép, mint P. Diddy (ex-Puff Daddy), Snoop Lion (ex-Snoop Dogg) vagy Yasiin Bey (ex-Mos Def), és ez a bejelentés csak a jéghegy csúcsa.

Nem is baj, ha a névváltoztatással meghúzhatunk egy demarkációs vonalat Kanye West/Ye karrierjében, mert az elmúlt évben lezajlott botrányok tömkelege és a csalódást okozó Ye című sorlemez arra engednek következtetni, hogy ideje búcsút intenünk a „régi Kanyének”.  Annak a Kanyének, aki megkérdőjelezhetetlen zenei remekműveket alkotott, miközben épp ellentmondásossága, a benne rejlő paradoxonok miatt volt izgalmas popzenei figura. Míg Ye eleve rohamosan gyengülő zenei produktumait mostanra teljesen beárnyékolják vállalhatatlan, zavaros, lehangoló megnyilatkozásai, amelyekhez már-már kétségbeesetten ragaszkodik.

Remek szemléltető példa a jelenlegi SNL-beli fellépése. Három számot adott elő, és ideális esetben ezekről kellene szólnia a beszámolóknak, de az egyetlen emlékezetes momentum az volt, amikor a klipformátumban is jópofa, szövegében ezúttal erősen cenzúrázott I Love It című slágert egy Perrier-üvegnek és egy Fiji-ásványvizes flakonnak öltözve adták elő Lil Pumppal.

Másodszor egy Teyana Taylorral közös, kiadatlan szám, a We Got Love hangzott el, amely egy fél perces Lauryn Hill-szövegbetéttel ért véget.

Végül – és ez ritkaság, a zenei előadók csak két számot szoktak kapni a műsorban – színpadra hívta Kid Cudit és 070 Shake-et, hogy előadják a Ghost Townt a Ye című albumról.

Hiába sikerült remekül West és Cudi idei közös albuma, a Kids See Ghosts, az SNL-es előadásukból – amelyhez Ye már felvette a MAGA-sapkáját – hiányzott a meggyőző erő, egyik vendég sem jeleskedett, majd miután lejárt a műsoridő, véget ért a közvetítés, adáson kívül Ye belefogott egy hosszú monológba, amelyben sokadjára tett hitet Donald Trump mellett. „Hányszor előfordult, hogy egy fehér ember azt kérdezi tőlem: 'Hogyan kedvelheted Trumpot? Hiszen rasszista!' Hát, ha én a rasszizmustól tartanék, már rég elköltöztem volna Amerikából.” – hangzott el Ye szájából. A monológ alatt a mögötte álló SNL-társalati tagok közül többen is elhagyták a színpadot, beleértve az epizód házigazdáját, Adam Drivert.

Az eset kapcsán azóta több sztár megszólította a rappert: Lana Del Rey Kanye West egyik Instagram-posztja alá kommentelt („Ha úgy gondolod, hogy normális dolog támogatni olyasvalakit, aki szerint nyugodtan meg lehet ragadni a nőket a nemi szervüknél a híres embereknek, akkor neked is közbelépésre lenne szükséged, amitől rengeteg nárcisztikus ember elesik, mert nehéz segítséget kapniuk.”).

instakanyew.jpg

Míg Chris Evans, azaz Amerika kapitány személyesen, a Twitteren szólalt fel a rapper MAGA-sapkás üzenetével szemben („Nincs annál őrjítőbb, mint olyan emberekkel vitatkozni, akik nem ismerik a történelmet, nem olvasnak könyveket, és erényként állítják be a szűklátókörűségüket.”).

Trumpnak persze tetszett a dolog. Itt tartunk jelenleg, majd alighanem folytatása következik.

https://recorder.blog.hu/2018/10/01/vegleg_bucsut_mondhatunk_a_regi_kanye_westnek
Végleg búcsút mondhatunk a régi Kanye Westnek?
süti beállítások módosítása