Agymosással sajátították el az etióp zenét. Black Flower a CAFe Budapesten.

2018.09.28. 13:00, Gaines

blackflower.jpg

(X) Etiópia zenéjét hozza el számunkra a belga Black Flower formáció, és hogy ne csak a világzene szerelmesei váltsanak jegyet a CAFe Budapest fesztivál keretében rendezett koncertre, nyakon is öntik nagy adag jazzel.

A zenekart két belga zenész alapította: a Brüsszelben élő, multiinstrumentalista Nathan Daems az indiai zenét és a jazzt összeházasító Ragini Trio tagja, de játszik a roma zenét skával összeházasító Antwerp Gipsy-Ska Orkestrában is. Itt találkozott a basszusgitáros-zeneszerző Filip Vandebrillel, akivel aztán létrehozták az ötfős Black Flowert. A csapat afrikai műfajokból merít: a kornetten játszó Jon Birdsong a szaxofonos Daemsszel alkot afrobeat-fúvósszekciót, a másik fő csapásirány pedig a pentaton skálájú etióp népzene, a hatvanas évekbeli jazz és a latin-afrokaribi ritmusok ötvözésével létrehozott ethio-jazz.

A Black Flower koncertjein tehát a hét-nyolc perces, monoton zakatoló afrobeat-kompozíciók mellett bőséggel helyet kapnak az etióp furulyákon, kagylókon és egyéb népi hangszereken megszólaltatott kelet-afrikai dallamok is. Az egyik pillanatban még Fela Kuti idéződik meg a színpadon, a következőben Mulatu Astatke, hogy aztán valahogy még a dubot is belekeverjék.

A zenekarvezető Daems elmondása szerint ahhoz, hogy európaiként elsajátíthassa más földrészek népzenei stílusait, ezerszer meghallgat egy-egy világzenei lemezt, míg azok motívumai és megoldásai végül „agymosással”, mikroszkopikus szinten beleivódnak. A népi hangszerek egyikén-másikán azonban még így is nagy kihívás volt megtanulnia játszani. A közel-keleti ney-jel – nádból készült furulya – való küzdelméről például azt mesélte, hogy az első hetekben egy árva hangot nem tudott kicsalni belőle. A nyitott zenei ízlésükre büszke budapestiek most az Instantban ellenőrizhetik, azóta mennyit haladt a tanulásban... 

A CAFE BUDAPEST TOP 10 ZENEI ESEMÉNYE


A kvintett három nagylemezzel (Abyssinia Afterlife – 2014, Ghost Radio, Artifacts – 2016), illetve egy „köztes dalokat” tartalmazó idei EP-vel (Intermediate State) a háta mögött lép majd fel a CAFe Budapest keretében október 11-én, este 20 órakor, az Instantban.

Jegyvásárlás.

Facebook-eseményoldal.


Az október 5-től 21-ig tartó CAFe Budapest többi programja itt böngészhető.


A Black Flower két évvel ezelőtti brüsszeli koncertje teljes egészében megnézhető:


Még egy ráadás a washint nevű etióp peremfúvós hangszerrel, meg egy kagylóval:

https://recorder.blog.hu/2018/09/28/agymosassal_sajatitottak_el_az_etiop_zenet_black_flower_a_cafe_budapesten
Agymosással sajátították el az etióp zenét. Black Flower a CAFe Budapesten.
süti beállítások módosítása