A camus-i „abszurd” fogalma – The Trousers albumpremier

2018.09.25. 17:00, Gaines

the_trousers_2018_3.jpg

A klasszikus hatvanas-hetvenes évekbeli hardrock él és virul a Trousers ötödik nagylemezén, az Invisible Darknesst nálunk lehet streamelni először.

A zenekar idén év elejétől gondosan adagolta a beharangozókat az új lemezhez, először egy dalt mutattak, azután egy klipet, majd három számos EP-t, és most végre megérkezett a 43 perces, 11 dalt tartalmazó album. A 2015-ös, Mother Of Illusion című nagylemez óta nem unatkoztak, folyamatosan koncerteztek hazai klubokban és fesztiválokon, illetve környező országokban (Németország, Ausztria, Csehország, Szlovákia), emiatt nem is kezdtek azonnal új dalok írásába.

De innentől átadjuk a szót a tagcserék után állandósult felállású zenekar énekes-gitárosának, Kőváry Zoltánnak, hadd meséljen ő az új lemez születéséről:

2016 nyarán kezdtem el szokás szerint otthon akusztikus gitárral számokon dolgozni, és valamikor az év végére lettem kész velük. Nálunk ez nem úgy működik, hogy készül harminc dal, és ebből válogatunk 10-11-et ki a lemezre, hanem egy „korai szűrés” következtében az, ami elindul a kidolgozás útján, abból a legtöbbször albumtrack is lesz a legvégül.

2016 végén és 2017 elején kezdtünk el demózni Cs. Szabó Zolival, Csészivel, aki 2006 és 2017 eleje közt a zenekar dobosa volt amellett, hogy az összes lemezünk felvételét ő vezette. Kiváló stúdiós, nagyon jól ismerjük egymást, ezért fel sem merült, hogy nem vele készítjük el az Invisible Darknessre keresztelt ötödik nagylemezt. A cím William Styron Darkness Visible című könyvcímének újragondolásából született, valamiféle egzisztenciális alaptapasztalatra utal, aminek lehetőségét mindannyian magunkban hordjuk. Gondolhatunk például a camus-i „abszurd” fogalmára is valamiféle párhuzamként.

trousers_lemez.jpgA lemez a tavaly megszilárdult új felállás (Locke Péter – gitár; Lázár András – basszus; Gulyás „Samu” Antal – dob; Kőváry Zoltán – ének, gitár) első lemeze ez, ami a 2013-as Freakbeaten és a 2015-ös Mother Of Illusionön elkezdett irány továbbgondolása, továbbfejlesztése. Ugyanazok a példaképeink és ugyanazok a zenei céljaink, mint azelőtt, de két év alatt még érettebbek, még tudatosabbak lettünk, nem félünk követni s saját ösztöneinket, nem akarunk nagyon „valamilyenek”, kiagyaltak, minden áron valemilyen közismert irányzathoz kapcsolhatók lenni.

A felvételek sokáig tartottak, 2017 nyarától 2018 nyaráig, ami a sajátos munkamódszerünkhöz kapcsolható. A demók elkészülte után először most is a dobokat, majd az alap ritmusgitárt és az éneket rögzítettük. Erre jött a basszus, a másik gitár és a szólók, végül a billentyű Derecskei Zsolttól (The Bits) és a háttérvokál Csányi Ritával (The Anahit). Ez sok időt és gondolkodást igényel, mivel nem a próbateremben készülnek a dalok.


A Music Fashion kiadó gondozásában megjelenő Invisible Darknesst tehát először nálunk lehet meghallgatni a Deezeren, szeptember 28-ától pedig CD-n, online változatban, sőt, a zenekar történetében először bakeliten is kapható lesz (úgy csak decembertől). „A lemez anyaga szokásunkhoz híven egységes de elég szerteágazó, vannak benne garázsrockos teperések, soul-osan lüktető és középtempós dalok, lassú döngölések és egy kis hard rockba oltott Beatles-es elszállás is.


Lemezbemutató koncert: szeptember 28-a, péntek, Muzikum klub. Facebook-eseményoldal. A megjelenés után a Trousers először hazai nagyvárosokban turnézik, decemberben Drezdában és Berlinben lép fel, tavasszal európai körutat terveznek. Tájékozódni a zenekar honlapján vagy Facebook-oldalán érdemes.


Na de most már tényleg jöjjön a múlt századi garázsból ideszalajtott rock:

Lemezborító: Rusvai Roland.
Zenekarfotó: Pandur-Balogh Norbert.

https://recorder.blog.hu/2018/09/25/a_camus-i_abszurd_fogalma_the_trousers_albumpremier
A camus-i „abszurd” fogalma – The Trousers albumpremier
süti beállítások módosítása