Afrofuturista, elektronikus őrület. Ibaaku a CAFe Budapest fesztiválon.

2018.09.20. 12:00, Gaines

ibaaku.jpg

(X) A súlyos, veszélyes zenei kísérletezés iránt fogékonyak számára kihagyhatatlannak ígérkezik az agancshajú szenegáli Ibaaku koncertje, melyre a CAFe Budapest összművészeti fesztivál keretein belül, október 13-án kerül sor az Instantban.

A dakari születésű Stephen „Ibaaku” Bassene korán kezdte a zenével való ismerkedést, zongorán és klarinéton is megtanult játszani, és jazzrajongó apjának lemezgyűjteményéből, valamint az afro-amerikai kultúrának szentelt családi könyvtárból szívta magába a hatásokat. Mielőtt szólókarrierbe fogott volna, producerként, hangmérnökként, zeneszerzőként és rádiós műsorvezetőként is megfordult a szenegáli színtéren, olyan helyi hiphop-alkotókkal dolgozott együtt, mint Xuman, Keyti, Daara J és PPS.

A fordulópontot egy divatszakmából érkező lehetőség jelentette: a szintén szenegáli Selly Raby Kane, akinek ruháit még Beyoncé is hordja, 2015-ben tartott divatbemutatót, és Ibaakut kérte meg, hogy komponáljon hozzá eredeti, instrumentális kísérőzenét. A koncepció: ufók rohannak le egy afrikai várost, s így jön létre egy új, afrofuturista, félig a hagyományokból táplálkozó, félig idegen, kevert kultúra. Ibaaku így emlékszik vissza a felkérés jelentőségére: „Szenegálban nincs elektronikus zene, vagy avantgárd zene, ezért a bemutató sok mindenre lehetőséget adott, ami évekig csak a fejemben létezett.”

Ibaaku elektro-afrobeat szerzeményeiben széttördelt énekhangminták furakodnak az absztrakt elektronikába, az alapot nyugat-afrikai ritmusképletek jelentik, a hangkép pedig a dakari zajos utcák kakofóniájában felfedezett harmóniából eredeztethető. A progresszív anyag 2016-ban jelent meg Alien Cartoon címmel, a ghánai Akwaaba Music kiadó gondozásában. „A dinamikusan hömpölygő ritmus, a torzított ének és zenei szövet érzékletesen festi le az idegenek inváziójának képét, mielőtt elérkeznénk a csúcspontra” – írja a The Fader a Djula Dance című, „táncparkettre termett” számról.

A 2018-AS CAFE BUDAPEST TOP 10 ZENEI ESEMÉNYE

A Flying Lotus nyomdokain járó, zenei határokat feszegető művész „afro-hipnotikus kísérleti zenéjébe” (ahogy Ibaaku fogalmaz) az Instantban lehet majd belekóstolni október 13-án, este 20 órától.

Jegyek itt kaphatóak.

Facebook-eseményoldal.

Az október 5-től 21-ig tartó CAFe Budapest többi programja itt böngészhető.


A Processhun idei szélesvásznú-robottáncos klipje:


Performansszal megfűszerezett, látványos koncertvideó a dakari Francia Intézetből, maszkos dobossal: 


A The Fader által is méltatott Djula Dance


Az Alien Cartoon LP:

https://recorder.blog.hu/2018/09/20/afrofuturista_elektronikus_orulet_ibaaku_a_cafe_budapesten
Afrofuturista, elektronikus őrület. Ibaaku a CAFe Budapest fesztiválon.
süti beállítások módosítása