Itt a Tudósok első vinyl albuma, ami rögtön aranylemez!

2018.09.14. 14:00, rerecorder

tudosok_1.jpg

A drMáriás által vezetett 32 éves Tudósok zenekar eddigi karrierje során már több mint húsz kiadványt jelentetett meg, ám vinylen egyetlen lemezük sem jött ki. Hát ez most végre változik, hiszen a kiváló jazz-punk-dance-zajzenekar most a Trottel Records gondozásában kiad egy válogatást életművéből Nem! – Az eszperantó királyság hivatalos himnuszai címmel és a 18 számos limitált cd mellett az anyag kapható egy 12 számos, 250 példányra limitált aranyszínű vinylen, egy 16 oldalas füzettel feldobva (benne dalszövegek, drMáriás-festmények és más). Egyrészt hurrá, másrészt itt debütál két újramaszterelt dal róla, harmadrészt a lemez a vasárnapi, szeptember 16-i lemezbörzén megvásárolható lesz a Trottel standjánál.

A Tudósok a magyar zenei élet egyik legmegbízhatóbb zenekara, minden korszakában izgalmas, ellenállhatatlan tudott maradni, így persze egy best ofot is elég nagy kihívás lehetett összeállítani az eddigiekből. drMáriást kérdeztük, és ő – aki nagy vinylrajongó, ez korábbi Lemeztáska-interjúnkból is kiderül – el is mesél mindent.

tudosok_vinyl_1.jpg


Miért fontos számodra a vinylformátum?

Azért, mert nagyon izgalmas! Olyan, mint egy műalkotás! Nagy, szép, titokzatos, s a mondanivaló rajta valahogy fel van húzva, így ha felteszed, valami csodálatos feszültség csorog le belőle, miközben elmerülsz a fotók, a szövegek, s a teljes történet részleteiben. Tinédzserként szerettem bele a vinylekbe, aztán tucatjával rendeltem őket Walesből, mert ott voltak a legolcsóbbak. S jöttek a punk, a jazz, a kísérleti, a new wave, a no wave, a free jazz, a komolyzenei, a kortárs, a ska, a szinfo-rock, vagyis jóformán minden fajtából lemezek, olykor duplák és triplák poszterrel és ajándékokkal, fotókkal és pólókkal, amelyeket a barátaim kérésére rendeltem, aztán amikor megjöttek meghallgattam őket, s a legtöbbjét továbbadtam. Azonban ami megmaradt ezekből a fejemben, szívemben, az egy nagyon színes, albumszerű varázslatos világ, amely nagyon más, mint a cédéé, amely száraz, praktikus, ügyes, de kicsi, s nagyon nehezen tud ezek után lenyűgözni.


Hogyan, milyen szempontok szerint válogattál a Tudósok-életműből erre a nagylemezre?

tudosok_arany.jpgEz az első Tudósok-vinyl, s mint ilyen, különös kihívás volt, hogy egy ilyen, adottságai, története, s személyes kötődéseink, élményeink révén mit is teszünk rá, mellé, s bele. Mi a zenekar elegánsan gyilkos artpunk-oldalát éreztük e médiumhoz közelállónak, így alapvetően azokból az anyagokból válogattunk, amelyek jól szólnak, kerekek, ütősek, és sokszor kevésbé ismertek. Bossa nova a tolókocsisokról (Rohanok egy tolókocsiban érted), reggae Hitlerről és Sztálinról (Sztálin és Hitler), jazz-punk-noise a szkizofréniáról (Összezárva), önkormányzati funk a csókolózásról (Pecsétem), dadapop ballada (Buta szeretnék lenni), szocio-horror blues (Nincs meg a pénzem), stb. Mellé szépen szörnyű festmények, és szörnyen szép szövegek: egy egyszerre bátorító és lázító színes tükör arról, hogy nem csak a hallgató szenved és nevet ebben a világban, hanem mi is, de együtt bármikor jól érezhetjük magunkat.


A szeptember 22-i szentendrei koncerten túl mik a zenekar tervei a közeljövőre?

22-én Szentendrén tartunk egy elő-bemutatót, ahol Waszlavik Gazember is fellép majd Bada Dada opuszát adva elő Bada Dada halálának 12. évfordulóján, Szabó Enikő citerakísérettel énekli majd el a Robotokat, s lesznek még vendégek, barátok is. Lesz még pár koncertünk vidéken, de a nagyszabású vinyl-bemutató kiállítással fűszerezve majd november 30-án lesz az A38 Hajón, ahol előadjuk a komplett anyagot, fellép velünk Tövisházi Ambrus, a Sajnosbatár, s mások. Októberben Szentpéterváron lesz kiállításom, ahol jövőre majd reményeink szerint koncertjeink is, van egy strasbourgi meghívásunk, és már készül egy új lemezanyag is, úgy hogy nem lustálkodunk!


a lemez a Trottel oldalán is megrendelhető, alább pedig két dal újramaszterelt verzióban, a Hitler és Sztálin


és az Összezárva


nyitókép: Dudás Szabolcs

https://recorder.blog.hu/2018/09/14/itt_a_tudosok_elso_vinyl_albuma_ami_rogton_aranylemez
Itt a Tudósok első vinyl albuma, ami rögtön aranylemez!
süti beállítások módosítása