Újra kapható vinylen az AMD-klasszikus, A háború borzalmai sőt még rosszabb!

2018.09.08. 13:12, rerecorder

 amd_ny.jpg

Az AMD a magyar hardcore-színtér egyik klasszikus zenekara, az ő 1991-es albumuk, A háború borzalmai sőt még rosszabb! a magyar hardcore egyik legklasszikusabb kiadványa. Az eredetileg magánkiadásban megjelent, ma már nehezen beszerezhető lemez most a Trottel Records gondozásában újra kijött vinylen és először jelent cd-n, ráadásul bónuszdalokkal (újrakevert verzióban). A hanghordozók ma vásárolhatók meg először a hanghordozókat ünneplő, azokat kiadó, hazai független lemezcégeket összefogó vásáron (a második Independent Label Fairen), ami este nyolcig zajlik a Szimpla Kertben.

amd_full.jpgAz A.M.D. (Anti Military Demonstration - hol pontokkal rövidítve, hol pontok nélkül használják a nevet) 1987-ben alakult és hamar a hazai hardcore-színtér (Muter klub és környéke) egyik kulcszenekara lett. 1988-ban vették fel első demójukat (Demo '88), ami idén újra megjelent 50 darab kazettán és 140 darab vágott lemezen. A zenekar a műfajon belül hamar Európa-szerte ismert lett, koncertkazettájuk és válogatásuk jelent meg Németországban (Sucking Stalin Tour, Hard Core Budapest), második demoanyagukra (Ne vonulj be! - 1990) pedig stabilizálódott az a felállás (Ferenczy Tibor (Sotár) - ének, Kovács Zoltán (Kiskovács) - dob, Sík Endre - basszusgitár, Lőrincz Sándor (Lörke) - gitár), amely az 1991-es klasszikus A háború borzalmai sőt még rosszabb! lemezt is rögzítette. A zenekar a jó kritikák és az egyre komolyabb európai turnék ellenére nem tudott fix felállással működni, még egy lemez (Túlélők - 1995) és több próbálkozás után 1999-ben tűnt el a színről, hogy 2006-tól újra (hol kevésbé, hol jobban) aktív zenekar legyen, 2012-ben még új albumot is készítettek (Minden kívül).

amd_belso.jpgMost viszont egy régi jelent meg újra, ami szépen illeszkedik abba a nemzetközi és szerencsére egyre inkább hazai trendbe, hogy értékes, de szinte beszerezhetetlen lemezek újra kaphatók legyenek vinylen, hiszen a formátum iránt ismét van kézzelfogható érdeklődés. Az AMD-album eredetileg magánkiadásban jött ki, a Hungaroton lemezgyárának, a dorogi üzemnek az egyik utolsó nyomása volt. És itt most átadjuk a szót Rupaszov Tamásnak, a Trottel Records vezetőjének, aki elmeséli, hogy ugyan még lehet vannak érintetlen példányok az eredetiből valahol egy belgiumi pincében, de azok fellelhetetlenek és ezért nagyon is hiánypótló volt az újrakiadás: "A gyártott mennyiség legnagyobb része külföldi turnékon került eladásra. Egy több száz darabos pakk az akkori francia terjesztőjüknél, a párizsi Alternativnoise-nál kötött ki. Azonban nem sokkal később a terjesztő és koncertszervező Esteban elhagyta Franciaországot - a pletykák szerint nem volt neki (rendben) a tartózkodási engedélye… Az Alternativnoise megszűnt, Esteban testvére Macario, Anggrrr! néven folytatta és azóta egyébként a Trottel Records-szal is dolgozik. Meg is próbáltuk kideríteni mi lett azzal a sok AMD-lemezzel, de nem sikerült  megtudni.  A hátrahagyott Alternativnoise raktárkészlet elvileg ás állítólag a két testvér Maubeuge-ben (a belga-francia határon) lakó anyjának a pincéjébe került és azóta is ott van. Arról, hogy van-e közötte A háború borzalmai LP az első kiadásból, semmit sem tud senki. Hivatalos forgalomban hat db lemezt találtunk, így került sor a most megjelenő, új kiadásra."

A lemez újrakevert, újramaszterelt verzióban került forgalomba (250-250 számozott példányban, 12 oldalas füzettel, cd szerepel öt 2011-es bónuszdal), kiválóan szól, helye van minden hardcore/punk-, illetve magyar klasszikus albumok-gyűjteményben.

trottel.hu


az újramaszterelt Harcolj!


és az eredeti teljes lemez: 

https://recorder.blog.hu/2018/09/08/ujra_kaphato_vinylen_az_amd-klasszikus_a_haboru_borzalmai_sot_meg_rosszabb
Újra kapható vinylen az AMD-klasszikus, A háború borzalmai sőt még rosszabb!
süti beállítások módosítása