A világ legnagyobb szintigyűjteményét bocsáthatja közre egy svájci múzeum

2018.09.06. 10:33, Gaines

swiss_museum.jpg

Svájc nyugati részén, az Alpok lábánál, Berntől mintegy harminc kilométerre fekszik Fribourg városa, mely több nevezetesség mellett otthont ad egy zenei múzeumnak is. A Svájci Elektronikus Hangszerek Múzeuma és Központja (SMEM) hatalmas hangszer- és eszközgyűjteménnyel rendelkezik: épületükben több mint ezer szintetizátort tárolnak, legalább ötezer dobgép, effektkütyü, keverőpult, és más egyéb eszköz társaságában. Hogy ne csak a polcon porosodjanak, a múzeum közösségi finanszírozású kezdeményezést indított, amely lehetővé tenné, hogy bárki használhassa a csaknem hetven évet felölelő kollekció darabjait.

A nonprofit intézmény által indított Kickstarter-kampány egy játszószoba, a The Playroom létrehozását célozza meg, egy olyan helyiségét, ahol a vendégek szabadon kipróbálhatják a szintiket, orgonákat, effekteket, szalagos visszhang-egységeket, kazettás felvevőket, és így tovább. A teremben egyszerre mindig ötven szintetizátor és tíz munkaállomás üzemelne, és három havonta cserélgetnék őket. A zenélés mellett tematikus könyvtár is rendelkezésre állna, ahová egyéb rendezvényeket, beszélgetéseket, workshopokat is lehetne szervezni.

swiss_museum2.png

Ahhoz, hogy a világ legnagyobb szintetizátorgyűjteményét ezután ne csak nézegetni lehessen, hanem valóban hozzáférhető legyen a nagyközönség számára, 48 ezer svájci franknak (átszámolva: 14 millió forintnak) kell összegyűlnie a kampányon október 3-ig; egyelőre ennek majdnem a felét adták oda a támogatók. A jutalmak között hullámforma-betűtípusok, pólók, ingyenes playroom sessionök, éves tagság, exkluzív hozzáférések is szerepelnek, amelyeket a tervek szerint a november eleji megnyitás után lehet majd igénybe venni. Az első lemezt pedig a holland Legowelt veheti majd fel a Playroomban.

Aki szeretne adakozni, megteheti itt.

https://recorder.blog.hu/2018/09/06/a_vilag_legnagyobb_szintigyujtemenyet_bocsathatja_kozre_egy_svajci_muzeum
A világ legnagyobb szintigyűjteményét bocsáthatja közre egy svájci múzeum
süti beállítások módosítása