Kilencórás, élőben közvetített szertartáson búcsúztatták Aretha Franklint

2018.09.02. 12:53, Gaines

aretha_funeral_borito.jpg

A maratoni hosszúságú pénteki gyászszertartáson több százan gyűltek össze, hogy végső búcsút vegyenek a soul királynőjétől a detroiti Greater Grace templomban. A közönségben temérdek híresség helyet foglalt, beszédet mondott többek között Bill Clinton volt amerikai elnök, Smokey Robinson, a Motown egyik nagyja, Al Sharpton tiszteletes, polgárjogi harcos, és Franklin egyik legközelebbi munkatársa, Clive Davis, aki évtizedekig volt az énekesnő producere.

Aretha Franklin életéhez természetesen nem komor hangulatú gyászmise dukált, a szertartás inkább az énekesnő ünnepléséről szólt, és több világsztár szólaltatta meg Franklin nagy slágereit.

A SOUL KIRÁLYNŐJÉNEK TÍZ LEGJOBB LEMEZÉT ITT LEHET MEGHALLGATNI


Elsőként Faith Hill lépett fel, a What A Friend We Have In Jesus című keresztény himnuszt énekelte el a templomi gospelkórus kíséretében, amely Franklin 1972-es, óriási jelentőségű, hatalmas sikerű gospellemezén, az Amazing Grace-en is szerepelt.

Chaka Khan, a „funk királynője” is egy gospellel tisztelgett Franklin előtt, a csaknem tíz perces, fúvósszekcióval megtámogatott, elsöprő erejű Goin’ Up Yonder sokadik reprízére is állva ünnepelt a közönség.

A kieresztett hangoké, a díváké és a gospelfeldolgozásoké maradt a főszerep később is, amikor az American Idolllal berobbant, Oscar- és Grammy-díjas Jennifer Hudson lépett színpadra, hogy az egyik leghíresebb egyházi éneket, az Amazing Grace-t tolmácsolja:

A popsztár Ariana Grandénak jutott Aretha Franklin egyik alapslágere, a You Make Me Feel (A Natural Woman) az 1967-es I Never Loved A Man The Way I Love You cím lemezről, amely szupersztárrá avatta az énekesnőt.

Az előadáshoz kötődik az est egyetlen balul elsült pillanata is, a miséző Charles H. Ellis III. püspök ugyanis a dal eléneklése után Grande nevével élcelődött („Amikor megláttam a programfüzetben, hogy Ariana Grande, azt hittem, ez egy új menü neve a Taco Bellnél.”), és sokak szerint a kelleténél közvetlenebbül ölelte át és markolászta az énekesnőt. A püspök azóta bocsánatot kért az esetért.

A szertartást Stevie Wonder zárta két dalával, az Until You Come Back To Me-val és az As című számmal:


A teljes szertartást itt lehet megtekinteni.

aretha_funeral.jpg

Címkék: aretha franklin
https://recorder.blog.hu/2018/09/02/kilencoras_eloben_kozvetitett_szertartason_bucsuztattak_aretha_franklint
Kilencórás, élőben közvetített szertartáson búcsúztatták Aretha Franklint
süti beállítások módosítása