Minden tuti, ahogy az kell - Rec.hu

2018.08.16. 14:00, RRRecorder

laza_laca.jpg

A Sör És Fű közül az egyik nőkről és szívásról, lazán. Erős basszusok, személyes dalok, kisiklott hiphop a kolis kulináris kultúráról. Szerethető riffek és mocskos, csúnya kísérleti techno. Ha a rock and roll száraz, akkor mi nedves? A Recorder új magyar zenéket bemutató rovata.

A Sör És Fű a 2014-es Enter The SÉF című album óta a magyar underground hiphop legismertebb csapatai közé tartozik (annak megjelenése után mutatkoztak itt be Magyarradar rovatunkban). Mint arról beszámoltunk, a három tagból az egyik, Feri elhagyta a csapatot, most pedig a maradék kettő közül Laci, vagyis Laza Laca megjelentetett egy szóló EP-t. Mint a címe is mutatja, a trEP nem a SÉF-től megszokott alapokat, hanem trapet tartalmaz, de azért ezen belül az elmosott, lebegősebb fajtát. Erre jönnek rá Laca és vendégei (három számban Drilladeltoro, az utolsóban a másik SÉF-tag) tényleg laza és szellemes szövegei, nőkről, szívásról, egyediségről. Lehet, hogy lesznek SÉF-rajongók, akik nem bírják (nekik azt üzenik: "Boom bapperek, nyugalom! Készül olyan, nem is egy!"), a mi véleményünk azonban az, hogy a magyar hiphop különösen erős évének legjobb darabjai között van az EP. (E cikk címét is innen vettük, és Laza Laca látható a fenti képen.) Laza Laca FacebookSör És Fű Facebook. legközelebbi koncert: Sör és Fű X BobaKrome, augusztus 24., Ellátóház.


És a boom bapperek örülhetnek új Blunt Shelter-kiadványoknak is. A magyar instrumentális hiphop hangmintázós producereit összefogó kiadó több megjelenését ajánlottuk már, és interjút is készítettünk az alapító Antal Leventével. Akkor még megjelenés előtt állt, azóta ki is jött a fő csapásiránytól némileg eltérő, elektronikusabb Budapest After Dark frankcleartől. Erős basszusok, néha megcsúszó ütemek és csipogós szintihangok mellett azért bőven vannak itt álmodozós hangulatok és hangminták is, főleg a debütáló EP első felében, a második erősebben bólogattató. A legújabb kiadvány pedig a norvég Type Raw beszédes Loungin' című albuma, 15 rövidebb-hosszabb számmal, itt található meg. Blunt Shelter Facebook


Márciusban írtunk
az ex-Camp Koala-énekes, Neményi Lilla új zenekaráról, a Pansy Kitről, de sajnos már csak múlt időben beszélhetünk róla, mert az egy koncertet és EP-t megért együttes nem sokkal később feloszlott. Lilla szerencsére nem sokáig tétlenkedett, mert múlt héten kidobott a Bandcampre Mimoza néven egy háromszámos demót, amit egymaga készített otthon a szobájában egy gitárral és egy diktafonnal, a lo-fi hálószobapop szép hagyományainak megfelelően. Még a gombnyomogatás is behallatszik, ahogy rögzíti a dalokat, amik mégsem hallatszanak félkésznek, egyszerűen csak pont illenek a felvétel körülményeihez; miközben erősek, megkapóak, és ami a szövegeket illeti, nagyon személyesek, hiszen utalnak a Pansy Kit feloszlására, egy szakításra és Lilla belső vívódásaira. Merjük remélni a folytatást.


Az Umami Fétis önmeghatározása: kisiklott hiphop. De mondhatjuk vicces rock-rapnek is, ahol a pörgős alapokban is vannak poénok, de igazán a szövegeken van a hangsúly. Sok káromkodás, majdnem ennyi szürreális humor, amit olykor igen életközeli témák ellenpontoznak, például a kolis kulináris kultúráról. Ez a Kolikicsön című számban van, ahol magát Bozai József legendás műsorvezetőt is hallhatjuk, míg a Leves + Második című EP nyitó számában Michael Zwecker dobol. A karatézós trash-videó alapján gyorsan el is lehet dönteni, hogy be fog-e jönni az Umami Fétis. Az alábbi YouTube-playlist utolsó, sajátos szövegvideója még az első EP-ről való, úgymint: Hogyan maradjunk csinosak, egészségesek és boldogok a mai világban EP. Facebook


A Bálna itt mutatkozott be Magyarradar rovatunkban. "Nagy, egyszerű és szerethető legyen, erre gondolt egy informatikai értékesítő, egy logisztikus és egy felhasználói élménytervező, amikor összeálltak zenélni" - írták egy éve. Most nyáron pedig megjelent első hivatalos EP-jük, a 3, úgymint "3 tag, 3 dal, 3 hangulat". A nyitó szám a "sallangmentes rock" műfajon belül alterosabb, a második könnyedebb, a harmadik pedig valahol a kettő között foglalkozik a kozmosz kérdéseivel. Honlap, Facebook.


A Mocskos Csúnya Kísérleti Techno Facebook-oldal neve magáért beszél; bár az is igaz, annál többet, hogy itt mire számítsunk, nem lehet tudni róla, pl. hogy kik csinálják. A sok éve működő oldal most nagyot lépett előre: elindított egy podcast-, vagy mondjuk ki nyíltan: mixsorozatot a MixCloudon. Az első adás rögtön kettő, egy-egy bő óra. A MoCsKT Podcast_01_a a francia Black Smith Craft mixe, ami szigorúbban a techno területén marad, míg a 01_b pedig a magyar Formal Method mixe; ebben a kilencvenes évek klasszikusaitól máig szerepelnek számok, tágabb műfaji merítéssel. Ő egyébként az Audioexit Records egyik vezetője is, amire szintén igaz a mocskos (vagy ipari) és a kísérleti techno leírás. Nagyszabású 2016-os válogatásuk, a századik kiadvány One Hundred után kisebb kihagyással kazettákra álltak át, legutóbbi kiadványuk a nemrég megjelent, árulkodó című Violence Generates Violence válogatás, nemzetközi mezőnnyel. Ez is meghallgatható alább. Mocskos Csúnya Kísérleti Techno Facebook, Formal Method Facebook, legközelebbi hazai buli: szeptember 29., SupersonicAudioexit honlap.


Végül itt az Alcohol zenekar új klipje. A dalszöveg a fotelrockereket állítja szembe az igaziakkal, a rockot a poppal, a szexdémonokat a Facebook-amazonokkal stb.; a klipben viszont van vicces öreg bácsi és fiatal rocker, másfelől szexi lány meg szemüveges, ebből kavarodás lesz. Valamint KITT. Honlap, Facebook, legközelebbi koncert: augusztus 19. II.Halász-Rock Fesztivál.


Összeállítás: Rónai András, Soós Csaba

https://recorder.blog.hu/2018/08/16/minden_tuti_ahogy_az_kell_rec_hu
Minden tuti, ahogy az kell - Rec.hu
süti beállítások módosítása