Monyók és gyöngyhaj – Még két magyar jelenlét a Yozsefváros mellé

2018.08.03. 09:28, Gaines

feherlo.jpg

Tegnap kivételesen pozitív előjelű hírrel került be Magyarország a világsajtóba, azon belül is a magyar zene ismertsége kapott egy löketet, amikor Kate McKinnon elrappelte az Animal Cannibals Yozsefvárosának egyik verzéjét. A szuper előadásról mi is beszámoltunk, arról viszont nem, hogy az elmúlt bő egy hét leforgása alatt két másik magyar vonatkozású, zenéhez köthető videó is körbement a neten, ideje tehát pótolni a hiányosságunkat.

A Mastodon negyedik, 2009-es Crack The Skye című albumának zárószámához, a The Last Baronhoz még februárban készített rajongói videót egy bizonyos Damián Guerra Avila, amit múlt héten osztott meg a metálzenekar a Facebook-oldalán. A bolíviai YouTuber Jankovics Marcell 1981-es egész estés rajzfilmje, a Fehérlófia szimbólumokban gazdag képsorait igazította hangulatban a tizenhárom perces opuszhoz, a Mastodon pszichedelikus lemezborítóit ismerve pedig egyáltalán nem meglepő, hogy elnyerte a tetszésüket a mashup.


A mese korábban már több magyar előadót is megihletett, a B
ëlga például két részes dalban regélte el a Kapanyányimonyók, a Fanyűvő és a “felvilági Sean Paul” kalandjait és a Zsolti a békán.


A Tormentor pedig black metál őrjöngést kanyarított a Fehérlófia népmesei világából.


A Gyöngyhajú lány öt évvel ezelőtt már futott egy emlékezetes kört, amikor is Kanye West a New Slaves címet viselő dalának végére beúsztatta hangmintaként az Omega szerzeményét, állítólag engedély nélkül; az ügy folyományaként indult eljárásban tavaly tavasszal született peren kívüli megegyezés a rapper és a dal szerzője, Presser Gábor között.

A HANGMINTÁZÁSRÓL A RECORDER SZÁMOLT BE ELŐSZÖR

A komikus Jonah Hill első saját rendezése, a Mid90s című független film zenei producerei minden bizonnyal óvatosabban jártak el, és jó előre megkérték Presser beleegyezését, mert a nosztalgikus hangvételű felnövéstörténet első trailerének csúcspontján a Gyöngyhajú lány refrénjére gördeszkáznak és bandáznak a gyerek főszereplők. Az előzetes készítői az eredeti dalt használták fel, nem a Kanye West-részletet (akkor Frank Ocean szólamát is hallanánk), és olyan nagyívűséget kölcsönöz a montázsnak, hogy a jövőben majd más filmrészleteknél is visszaköszönhet betétdalként. (A film amerikai bemutatója: október 29.)

https://recorder.blog.hu/2018/08/03/monyok_es_gyongyhaj_meg_ket_magyar_jelenlet_a_yozsefvaros_melle
Monyók és gyöngyhaj – Még két magyar jelenlét a Yozsefváros mellé
süti beállítások módosítása