Így nem szabad hasznot húzni a punkból

2018.07.26. 12:28, Gaines

cbgb.jpg

Egy üzletlánc saját haszonszerzési céljaira próbálta felhasználni az amerikai punkzene ikonikus helyszínét, a CBGB klubot, naná, hogy botrány lett belőle.

A Target nevű, egyik legnagyobb amerikai áruházlánc új üzletet tervezett nyitni a New York-i East Village-ben, amihez egy első hallásra még egészen frappánsnak hangzó marketingfogást eszelt ki: a hivatalos megnyitó alkalmából úgy alakították át a homlokzatot, ahogy a 70-es évek végén nézhetett volna ki. Az időutazás részeként megidézték a CBGB szellemét is: a legendás klub logójának betűtípusával, TRGT-ra átszabva hirdették az üzletet, a kirakatba pedig nem eladó pólókat és „The Resistance” feliratú posztereket tettek ki. Egyszóval: vásári bódét csináltak a lázadás és a kapitalizmusnak bemutatott középső ujj színteréből.

Nem kellett sokáig várni természetesen a felháborodásra. A New York dzsentrifikációját Vanishing New York című könyvében nyomon követő Jeremiah Moss minden idők legaljasabb húzásának nevezte egy városrész helyi kultúrájának kommercializálására, az East Village egyik közösségi vezetője pedig úgy fogalmazott az ízléstelen kirakatról: „Nem tudom, minek néznek minket, de ez a Disney-esített kamuverzió rólunk… semmi köze a valósághoz.” Chris Stamey pedig, aki a The dB’s tagjaként legalább huszonöt koncertet adott a 70-es és 80-as években a CBGB-ben, az eredeti klub valóságos szagának, az újdonság élményének hiányát rótta fel.

A Target pár nappal a botrány kirobbanása után közleményben kért bocsánatot az akcióért. „Gyakran szervezünk egynapos ünnepi eseményeket, amelyekkel azt jelezzük a városrésznek, hogy örömmel veszünk részt a közösség életében. Őszinte sajnálatunkat fejezzük ki, ha a jelen lévők közül egyesek úgy érezték, nem ez volt a legmegfelelőbb módja, hogy megragadjuk a környék esszenciáját.”

A 2006-ban bezárt, a hetvenes években az akkor fiatal Patti Smithnek, a Ramonesnek, Blondie-nak fellépési lehetőséget nyújtó intézmény jelenlegi jogtulajdonosait egyébként szintén nem kell félteni attól, hogy adandó alkalommal ne csúfolnák meg a CBGB emlékét: három évvel ezelőtt ráragasztották a nevet egy puccos hipszterétteremre a Newark repülőtéren, amelyet a Vice újságírója egy fodrászathoz hasonlított, ahol az oszlopokon díszelgő graffiti csak tapéta, és iPaden lehet rendelni a sült krumplit, miközben halkan szól a háttérből a Blitzkrieg Bop.


A jobb szájíz kedvéért nézzük meg inkább a Ramonest a CBGB-ben 1974-ből:

Címkék: cbgb
https://recorder.blog.hu/2018/07/26/igy_nem_szabad_hasznot_huzni_a_punkbol
Így nem szabad hasznot húzni a punkból
süti beállítások módosítása