A sztratoszférába repít – Maynard Ferguson-emlékest a CAFe Budapesten

2018.07.21. 12:50, rerecorder

18_10_17_bjc_bigband-_1.jpg

(X) Idén lenne kilencven éves a jazz egyik óriása, Maynard Ferguson. A páratlan képességű kanadai trombitást a szakma a legnagyobbak között tartja számon, a nagyközönség számára mégsem olyan ismert, mint Miles Davis, Chet Baker vagy Dizzy Gillespie. Most remek alkalom kínálkozik rá, hogy fiatal magyar tehetségek és neves külföldi szólótrombitások tolmácsolásában fedezhessük fel ezt a zsenit: a BJC Big Band október 17-én Ferguson fantasztikus repertoárján kalauzolja majd végig az arra nyitott hallgatókat. A dupla koncert a CAFe Budapest egyik kiemelt rendezvénye lesz. 

cafe_2.jpgA Budapest Jazz Club házi nagyzenekara tavaly jelent meg a hazai bigband-színtéren a Budapest Jazz Orchestra és a Modern Art Orchestra mellett, de nem versenytársként – hiszen részben átfedés is van a tagok között –, sokkal inkább hiánypótló céllal. Fix felállással, projektszerű működéssel tematikus koncerteket tartanak, olyan külföldi zenészekkel, akik nagyobb ismertséget érdemelnének itthon. Tavalyi első koncertjükön a brit Ryan Quigley trombitált vendégként, és már abban a műsorukban eljátszottak néhány számot Maynard Fergusontól, Quigley pedig felvetette, mi lenne, ha külön estet szentelnének a kanadai legendának. A 2006-ban elhunyt Ferguson idén lenne 90 éves, így adta magát az alkalom.

De miért olyan jelentős ez a jazztrombitás? Ferguson már 16 éves korában, 1944-ben saját jazz-zenekart alapított, mellyel Duke Ellington és Count Basie előtt is fellépett. Az ezt követő hatvan évben végig releváns tudott maradni, mindig képes volt megújulni, az aktuális jazz-műfajokban érvényesülni. Kezdetben játszott klasszikus jazzt, filmzenéket Hollywoodban, több együttest vezetett, a hetvenes években a jazz-rock és a funk műfajába kirándult. Nem írt saját zenéket, ám több mint hatvan lemezre rúgó diszkográfiája így is hivatkozási alap. De nemcsak a szakma és a jazzrajongók közössége ünnepelte: big bandjének egy-egy populáris feldolgozása szokatlan módon a popzenei slágerlistákra is felkerült: a Rocky híres betétdala, a Gonna Fly Now például így töltött 1977-ben tizenhárom hetet a Billboard Hot 100-ban.


Ferguson nem teremtett önálló stílust, a big band hangzásvilágát azonban forradalmasította: a bőgőt basszusgitárra cserélte, a ritmusszekciót átalakította, elektromos billentyűs hangszereket, például Fender Rhodest alkalmazott, ezért együttesei sokszor markánsabban, erősebben szóltak, mint a legtöbb kétszer akkora zenekar. Első számú védjegye pedig az utolérhetetlen magashang-trombitálás volt: kevesen feszegették úgy a hangszer megszólalásának határait, mint a sztratoszférát ostromló Ferguson. „Más, magashang-játékos trombitásoktól eltérően megmutatja, hogy zenét is lehet játszani, és nemcsak zajt” – olvasható róla a Jazz-zenészek lexikonában. „Amikor zenekarvezetőként egy-két oktávval az együttes fölött fújt, az minket is a magaslatokba repített” – mesélte róla szaxofonosa, Lanny Morgan.

18_10_17_bjc_bigband-_2.jpg

A BJC Big Band október 17-ei, Budapest Jazz Clubban tartandó duplakoncertjén az lesz a cél, hogy Ferguson repertoárja úgy szólaljon meg, ahogyan az eredeti koncerteken. A zenekarvezető Csizmadia Dávid trombitás ehhez olyan külföldi kollégákat hív vendégnek, akik ugyancsak járatosak a magashang-trombitálásban. Ryan Quigley-n kívül, aki session zenészként játszott már George Michael, Quincy Jones és Robbie Williams együtteseiben is, színpadra lép majd Louis Dowdeswell, a YouTube-on is népszerű, fiatal big bandes; a szintén brit Andy Greenwood; illetve az amerikai Eric Miyashiro, akit Ferguson fedezett fel, és akivel játszottak is együtt. A BJC Big Band produkciós vezetője, Varga István harsonás megígérte, hogy tartani fogják magukat a kanadai fenomén sajátos hangszereléséhez, úgyhogy nemcsak izgalmas jazz-kirándulásban vehetünk részt, hanem értő előadásban, első kézből tapasztalhatjuk meg, milyen felvillanyozó érzés lehetett, amikor Ferguson megfújta a létező legmagasabb hangokat.

A koncert Facebook-eseményoldala.

A CAFe Budapest Kortárs Művészeti Fesztivál folyamatosan bővülő eseményeiről és programjairól a www.cafebudapestfest.hu weboldalon találhatók információk. A jegyértékesítés a fesztiválprogramokra június 6-án kezdődött.

https://recorder.blog.hu/2018/07/21/a_sztratoszferaba_repit_maynard_ferguson-emlekest_a_cafe_budapesten
A sztratoszférába repít – Maynard Ferguson-emlékest a CAFe Budapesten
süti beállítások módosítása