Aki reám haragszik, egyen békát tavaszig - Rec.hu

2018.04.26. 17:25, RRRecorder

dalinda.jpg

Punnany Massif- és Anima-szülinap, az underground Így írtok ti-je, citeradiszkó, pincemély techno, magyarázó robot és sok-sok zene a füvezés témakörében. Hiába hull szemed apró könnye, ha a neved nincs a telekkönyvbe'. A Recorder új magyar zenéket bemutató rovata.

Legutóbbi cikkünk óta bemutattuk itt a zenéléshez rögtön egy dupla albummal visszatérő Galla Miklós új dalát, valamint a Klinik kazettáját három szomorú számmal.

15 éves a Punnany Massif, amit egyrészt élőben ünnepelnek, másrészt a PMXV című lemezzel, aminek leírása ez: "15 legPunnanybb dala - újrahangszerelve, újraénekelve, 100% élőben rögzítve!" Bővebben pedig: "Ez a lemez leginkább annak a képzeletbeli útifilmnek a soundtrackje, ami a 15 éve kezdődött kalandtúránkat követi nyomon" A 15 számot tehát a mai, zenekari hangzással rögzítették újra, ami azt jelenti, hogy nagyon egységes az album - másfelől úgy is mondhatjuk, hogy nem mutatja meg annyira a zenekar történetének sokszínűségét, mint egy normál best of, de hát ilyet meg ugye mindenki összerakhat magának. (Érdekes egyébként, hogy a Körkorkép lemezről csak egy szám szerepel.) Fent van minden digitális platformon, a valóságban a MOL kutaknál lehet majd kapni, lesz hozzá játék is. Honlap, Facebook, lemezbemutató koncert: május 5., Budapest Park.

Darvas Benedek és Czitrom Ádám Láttalak, Hallottalak, Elkövetlek című lemezéről, vagyis a magyar underground Így írtuk ti-jéről mutattunk már egy számot és egy videót, amin az alanyok reagálnak. Most pedig itt van a teljes album, rajta többek között a Hiperkarma, a Quimby, a Balaton, a Neurotic, a Bizottság, Cseh Tamás, a Kontroll Csoport, a Kispál és a Borz és az Európa Kiadó stílusában írt karikatúrákkal. A legviccesebbek az eredeti manírjait eltúlzó énekstílusok (ami néha, de csak ritkán szinte már gúnyolódásba fordulI), és még inkább a szövegalkotási jellegzetességeket pontosan követő, de jobbára értelmetlen szövegek (és akkor el lehet gondolkodni azon, hogy eredetileg miért is voltak ezek értelmesek, sőt, mély értelműek). A kíséret leginkább stílusgyakorlat; olyan pontosan sikerült belőni a karikatúrákat, hogy aki ismeri az eredetiket, az puskázás nélkül néhány másodperc alatt kitalálhatja, ki a célpont. Facebook


25 éves az Anima Sound System, lesz nagy koncert, és készült az egyik legnagyobb slágerükből, a '68-ból egy remixgyűjtemény, itt van ni a Recorderen. Külön jelent meg és nem is remix, hanem átirat az, amit Erik Sumo aka Tövisházi Ambrus készített a dalból. "Az én generációmból mindenkinek van legalább egy emléke erről a számról, akár szerette, akár nem. Nekem is van, de nem mondom el hogy mi az, viszont útközben jöttem rá, mennyire szeretem a ‘68-at. Eredeti formájában csodás torzó, látszólag össze nem illő motívumok halomba rakva: a népdalos ének, a nyersre vágott drumandbass minta [valójában speed garage], a kiszóló-kurjongató fájdalmas szaxofon faék egyszerűséggel és bátorsággal vannak egymás mellé pakolva" - szól Tövisházi kommentárja. A három verzió közül elvileg a Side A a popos, a Side B a diszkós, a Side C az absztraktabb, valójában mindegyik elég fura: valahogy lomha a tempójuk, többszörösen túlméretezett a bevezetésük (igazából utólag derül ki, hogy az volt), meg persze tele vannak furi hangokkal. Az Erik Sumo Band tagjai mellett közreműködik Kiss Erzsi, Tóth Attila (Meztelen Diplomaták) és a tajvani Betty Apple. Videók itt. Erik Sumo Facebook, Anima Sound System Facebook, Anima születésnapi koncert: április 27., A38. 


Megjelent továbbá az Erik Sumo Band 2009-10-es The Trouble Soup című lemezének 2018-as változata. Új a borító (annak apropóján, hogy közel kerültünk a 3. világháborúhoz, kötőverseny is kapcsolódott hozzá, de ténylegmár nyertes is van), és van két korábban meg nem jelent szám, a többi közül nemcsak hangzásban, de minőségben sem kilógó Big Ship (Moon), és az album slágere, a Disco In My Head a Boglárka Citerazenekarral készült verziója, ami felveti a kérdést, hogy miért nem készül minden slágerből citerás átirat?! Alább ez a két szám, a teljes lemez itt van, a CD és vinyl pedig az eredetiből rendelhető újra. Jövő év elején pedig állítólag két új Erik Sumo-lemez is érkezik.


Három népdalénekesnő a capella, vagyis kíséret nélkül - talán sokan azt gondolják, hogy ezt csak az elszánt népzenések (folkosok?) hallgatják örömmel. Ámde a nyitóképen látható Dalinda trió bemutatkozó nagylemeze egyáltalán nem ilyen, hanem végig izgalmas, hol vicces (lásd a cikk címében és bevezetőjében az idézeteket), hol megható, hol nagyon szép. A dalválasztás is bőven túlmutat a megszokotton, és a feldolgozások is sokszínűek: "Találunk főhajtást a kodályi kóruséneklés öröksége előtt, van olyan szám, ami a jazz felé lép el, a másiknak az afrikai vagy távol-keleti dallamkeret ad új lendületet és az autentikus megszólalás is más színt és ritmust kap" - olvasható a Ritmus és Hang blogon, ahol a három énekesnőt (Orbán Johanna, Paár Julianna, Tímár Sára) is közelebbről megismerhetjük. Facebook


Múlt pénteken volt a füvezés félhivatalos világnapja, amit a hazai fogyasztói társadalom is megünnepelt. A családosokat Sör és Fű várta a zikkurat tetején, immáron Feri nélkül, aki tavaly decemberben kiszállt a csapatból. Facebook, legközelebbi koncert: május 18., Ellátóház.


A kisszobában maradóknak a szobanövényt ajánljuk tekerésre, aminek a füstjét ajánlott sokáig benntartani. A Mulató Aztékok a legutóbbi nagylemezük, a Füli Gér megjelenésétől a szüretig eltelt időszakot intenzív öntözéssel és gazolással töltötték. A kezdetben kéttagú formációhoz (Tink és emekajji) most szervesült a korábban már többször közreműködő pHLaT (Lapos Föld) is, aki új polaritást és alulnézetet ad az Aztékoknak. A Szobanövény szürreális, de ösztönös, mint egy néma összeköszönés a Balzac utcai körgangon Bartók Béla changed my life pólóban cigiző Kafkával. Interjú és számról számra bemutató a Lángoló Gitárokon. Facebook, lemezbemutató koncert: május 5., Instant.


Az Aztékok átfedéses testvérzenekara, a Slow Village is új számmal jelentkezett nemrég, Orizatriznyákkal közös ugyan nem négyhúsz-specifikus, de füstös. Mint a Stenkről kiderül, utóbbi készülő lemezén lesz majd rajta, egyszer. Slow Village Facebook, turné.


Aki a trappesebb vonalat kedvelik, azoknak az ELEVATED kollektíva Soundcloudját ajánljuk, rajta Purple és Pachee lila ködben úszó beattape-jével. Elevated Facebook, legközelebbi buli: április 27., Frame.


Szintén április 20-án jelent meg, ám finoman szólva más műfajt képvisel az Apey & The Pea videója, amit a nagy sikert aratott Hex album 42 másodperces, Belphegor című számához forgattak. Nem mondjuk meg, mi történik benne, mert nem tudjuk. Honlap, Facebook, Nagy-Szín-Pad! fellépés: május 2., Akvárium.


Tavaly jelentette meg a Cseh Tamás Program támogatásával  első, Full Szervíz című nagylemezét a 2015-ben alakult Massza trió. Ennek Angolul minden jobban szól című "karcos, harapós" számához készült most egy szövegvideó, ami bizonyítja, hogy egy jó szövegvideó látványosabb lehet, mint egy közepes "rendes" klip. "A dal első gondolatai, és végül annak témája két nagyon hosszasan átbulizott és mámoros éjszakán át születtek meg. Egy könnyű nyári szerelemről szól, és arról, hogy mennyivel egyszerűbb angolul nyomni a rossz dumát. A zenekar számára igen emlékezetes esték ezek, ugyan is valahonnan innen kezdjük az igazi Massza időszámítást. Ennél részletesebben nem szeretnénk mesélni a történtekről, de talán a dal sorai majd megteszik ezt helyettünk" - írták róla. Facebook


A mmmnmnm (röviden MMN) blog első kiadványa rögtön egy különlegesség. Az Alpár Explained, mint címe mutatja, Alpár szintiközpontú zenéjét magyarázza el, pontosabban a szintijeit, effektjeit, keverőjét mutatja be. A hanganyagban egy női robothang magyarázza el, hogy pl. mi a moduláris szintetizátor vagy a phaser effekt, és közben és utána halljuk is ezeket, meg a végén egy önálló számot. De a robothang meg zene retrofuturisztikus jellege, meg az egész vállalkozás magától értetődően kezelt szokatlansága elemeli az egészet; aki akarja, idézőjelet is belehallhat, de nem muszáj. A fizikai valóságban ráadásul egy 18 oldalas, áttetsző papírra nyomtatott füzet is tartozik hozzá, illusztrációkkal, így néz ki végiglapozva. Ezt először az Ukmukfukk Zinefeszten lehet megvásárolni, április 28-án és 29-én az Anker’tben, részletek itt. Alpár rengeteg zenéjét (magyarázat nélkül) itt lehet meghallgatni. A MMN-nek meg van podcastja, online rádióműsorarendezvényei (köztük szintiépítő workshopok is).

 


A múlt héten ajánlottuk
lelkesen a seeds duó két EP-jét, és már itt is van a harmadik, ugyanolyan törékeny, álomszerűen lebegő szépségek, mint az előző kettő, csak most a hangszerpark egy kicsit más: Héjja János gitár, basszusgitár, citera és bendzsó valamelyikén játszik, Szegény István pedig kalimbán vagy az udu nevű afrikai ütőhangszeren. (A YouTube-on megint ott vannak az információk a hangszerekről.)


A Magyarradar rovatban itt
bemutatott CT Kidobó a felerészben általa vezetett Super Lust kiadónál jelentkezett új számmal. A Failed At Life pincemély techno, tényleg mintha egy sötét és nyirkos a pincéből hallatszana ki, perverz hedonizmus hatja át. A kétszámos kiadvány másik előadója Anne Lewis, akit keressen meg az az interneten, akinek nagyon sok ideje van, mindenesetre ez a kiadónál a sokadik megjelenése (az előző borítóján van meztelen nő!). Ő olyan zenét csinál, ami mintha filter disco szeretne lenni (másik nevén nu disco), de valahogy ebbe a bizonyos filterbe belefolyt volna valami ragacsos trutyi. Értsd: tök jó! CT Kidobó SoundCloud


Nemrég mutatta be a Gustave Tiger meztelenkedős-lenines, zeneileg meg újhullámos klipjét, most pedig itt a New Light of Myanmar (digitális) single formájában is. A virtuális B oldalon az apokaliptikus folk egyik klasszikusa, a Sol Invictus Amongst The Ruins című számának feldolgozása, ami sokkal jobban hasonlít a korábbi Gustave Tiger-számokra, mint az új Gustave Tiger-szám. Facebook, legközelebbi koncert: KERET Szülihat, május 18., Dürer Kert.


A Mayberian Sanskülotts hasonlóan járt el: nemrég jött ki az Unreal klipje (a lassítva guruló emberrel, zöldségekkel, gyümölcsökkel), most meg itt van a kétszámos single, amin a másik dal, a Palms ugyanabban a stílusban mozog. A Keret szerint mindez már a készülő nagylemez előfutára. Facebook, legközelebbi koncert: május 3., Toldi.


Összeállítás: Rónai András, Salamon Csaba

https://recorder.blog.hu/2018/04/26/aki_ream_haragszik_egyen_bekat_tavaszig_rec_hu
Aki reám haragszik, egyen békát tavaszig - Rec.hu
süti beállítások módosítása