Nyugi! Re-Start EP-premier

2018.04.16. 14:48, RRRecorder

restart.jpg

Funky és rock, valamint nyugi és feszültség találkozik a Re-Start zenekar először itt hallható EP-jén.

A Re-Start zenekart Lukács Máté alapította, aki már 2009-ben, Budapestre költözése után elkezdett zenésztársakat keresni, amellett, hogy egy szál gitárral is koncertezett. Azonban csak 2015-ben – egy baráti segítséggel, nagyzenekari kísérettel felvett demó után – szilárdult meg a felállás, ami a bemutatkozó, Transzformáció című EP-n hallható. Ehhez két klip is készült (Város, Szamár).

Az azóta elkészült dalokat tartalmazza az itt bemutatott Nyugi! című EP. Mint írják: „A zenekar koncepciója maradt a régi: kreatív funky és rock&roll betétekkel tarkított dallamos pop-rock zenét játszani, aktuális és olykor egészen kritikus témákat direktben és nem direktben boncolgató szövegekkel megtámogatva.”

restart_300.jpgLukács Máté így jellemezte a Recordernek a dalokat: „A Nyugi! EP a címét nem meghazudtolván, a dalok tempóját tekintve egy a korábbiakhoz képest nyugisabb lemez, azonban ez ne tévesszen meg senkit. A dalok hallgatása közben érezhetővé válik ugyanis egyfajta, ezzel kontrasztban álló feszültség, amiből érezzük, hogy nincs minden rendben.

Igazi érzelmi hullámvasút: az EP indító dala rögtön ambivalens érzéseket tükröz, hiszen bár mosolyognánk, ez mégis csak egy Félmosoly, nem az a szívből jövő. Míg az ezt követő Karcol a Nap kicsit enged a hangulaton, és a lemez legkönnyedebb agymenése lett ezáltal, a Tömeg már azt a dühöt reprezentálja, amikor sorszámot tépünk és kezdődhet a fullasztó várakozás.

A Szabadon azért különleges számunkra, mert Jani gitárosunk írta elejétől a végéig, és szerintem ennek a dalnak lett a zenekar történetében az egyik legerősebb, legmélyebb szövege. A Hosszú Élet újfent az idő múlásáról és elszalasztott lehetőségekről mereng, de az előző dalokkal szemben inkább úgy tekint minderre vissza, mintha félig teli maradt volna a pohár, míg a Nincs Több Túlóra (a felvezető monológtól eltekintve gyakorlatilag majdnem teljesen instrumentális utolsó dal) újra visszanyúl a feszültséghez, és alapos zenei kavalkád keretében válik a modern rabszolgaság fricskájává.”

A Re-Start tagjai: Lukács Máté, Szekeres-Gaál BenceLipcsei János és Teimel Viktor. A zenekar a  Facebookon itt található meg. A lemezbemutató koncertet április 20-án, pénteken tartják a Trafik Klubban,  a TRAPSIX társaságában, részletek itt. A zenekari fotókat Bánszegi Rebeka, a borítót Szalay Csongor (The Grenma) készítette.

Címkék: premier re-start
https://recorder.blog.hu/2018/04/16/nyugi_re-start_ep-premier
Nyugi! Re-Start EP-premier
süti beállítások módosítása