Költészet napi dalpremier! Minka: A némaságról (Jónás Tamás verse)

2018.04.11. 16:25, rerecorder

minka_rozina.jpg

Pátkai Rozina pezseg: tavaly nyáron még a 2016-os második bossanova/latin/jazz nagylemezéről mutatta be a negyedik klipet, egy rajzait megelevenítő animációs videót, aztán tett egy kitérőt az átalakuló Bin-Jippel, majd saját útját folytatva jelentkezett egy technós remixszel, miközben a Képzőművészeti Egyetem intermédia szakán kezdett tanulni, hiszen képzőművészként is aktív, mint lemezborítói alapján is tudható. Na és mindezek mellett ott a csodálatos Minka projektje, amivel elsőosztályú versfeldolgozásokat jelentet meg. Mondjuk éppen a költészet napján, ahogyan tette 2014-ben egy Poe-költeménnyel, vagy 2017-ben egy Weöres-feldolgozással. Naná, hogy ma, a költészet napján, április 11-én ismét kapunk egy nagyszerű átértelmezést, ezúttal egy kortárs költeményből, Jónás Tamás versére.

Mindezek tetejében Pátkai Rozina életében a jövő sem ígér visszafogott tempót: „Az elkövetkezendő időszak nagyon sűrű lesz majd. Hamarosan Rohmann Ditta csellóművésszel és Dés András ütőhangszeressel kiegészülve a Pátkai Rozina Trióval veszünk fel új dalokat, főként a saját szerzeményeimet. Mindemellett nagy örömömre készül a Minka-lemez is, talán az intermédia szak miatt lehet, hogy nagyon ihletett időszakomat élem. Készülünk számos koncertre, most pénteken az Opus Jazz Clubban, jövő héten Spanyolországban, májusban pedig a Vigadóban játsszuk a Bossa Nova Meséket. A Minka-koncertek is beindultak, a Falk Art Fórum Művészeti Fesztiválon Ávéd János jazz-szaxofonossal, majd a Művészetek Völgyében Bernáthy Zsiga elektronikus zenésszel lépünk fel. Nagyon várom május végén az Erdély Miklós emlékestet, jónéhány versével készülök Minkaként erre az alkalomra is.

Na és, hogyan született a friss, aktuális dal? „A mostani dal talán az egyik kedvencem, Jónás Tamás: A némaságról című verséhez írtam zenét. Kezdetben csak zongorakísérettel és atmoszferikus szintetizátorokkal képzeltem el a dalt, vázlataimat férjem, Fenyvesi Márton gondolta tovább a Müpa-koncertem alkalmából, ahol dinamikusabb hangzásokban gondolkodtunk. Demoim általában kevésbé monumentálisak, ez a remix egy nagyobb ívű változat, amely előben is szépen működik.”

Jónás Tamás is mesélt arról, hogyan tetszik neki a feldolgozás: „Mondhat olyat egy költő, hogy kedveli a saját versét? Azt hiszem, nem. Én nagyon kedvelem ezt a versem. A rá írt dalt végtelenítve hallgatom, ez az alapéletérzésem. Abban reménykedem, hogy partykon is felhangzik majd, és elmélyülten táncolhatnak rá az erre érzékenyek. Remélem, köztük leszek én is.”

és íme, a remek dal: 


nyitókép: önarckép

MINKA-hivatalos oldal
MINKA-Facebook

https://recorder.blog.hu/2018/04/11/kolteszet_napi_dalpremier_minka_a_nemasagrol_jonas_tamas_verse
Költészet napi dalpremier! Minka: A némaságról (Jónás Tamás verse)
süti beállítások módosítása