Összecsukható hintamatracon táncolsz, kalóz! - Rec.hu

2018.03.29. 16:40, RRRecorder

perihelion_orveny_video.jpg

Elképesztő a magyar zene gazdagsága, hiszen összeállításunkban szerepelnek nagy mellű lányok, Dagobert bácsi és egy kis apokalipszis; Quimby-karikatúra, érzelmes tánczene, perui ihletésű finomságok, feltétel nélküli gyűlölet. A Recorder új magyar zenéket bemutató rovata.

Rovatunk előző jelentkezése óta bemutattuk itt Petruska önfeldoldozását, Szilárd új élő formációját és Norbert Kristof első koncertlemezét.

Imre Kiss azon elektronikus zenészek közé tartozik, akiket nemzetközileg számon tartanak. Legújabb EP-je, a Strangers a londoni Lobster Thereminnél (pontosabban annak Mörk nevű alkiadójánál) jelent meg, vinylen és digitálisan, és azt az egyszerre érzelmes és táncos világot folytatja, amit korábbi kiadványairól is ismerhetünk. De ez nem jelenti azt, hogy kiszámítható lenne a négy szám; a nyitó Love például érzelmesebben indul, aztán acidesbe fordul; a következő az electro előtt is tiszteleg; a B oldalt nyitó szám hosszan fokozza a feszültséget a lábdobok bevetése nélkül; a záró No Turning Back egyszerre sajátosan lefojtott és kacérkodik a tánczene eufóriájával, illetve múltjával. Többszöri hallgatásra egyre többet nyújtó kiadvány ez. Facebook, legközelebbi fellépés: április 7., A38 (Volkova Sisters utáni Farbwechsel afterparty).


A Chichacica nevet használó ember nem fedte fel magát, még Facebook profilja sincs (bár azért könnyen megtalálható, Lajta Viktor a neve); mindenesetre budapesti, de a perui zene inspirálja. (A chicha a cumbia ottani változata, bevezetőnek nagyon ajánljuk ezt a két pompás válogatást.) Ha cumbia és elektronika, akkor általában a nyers, odaverős változat ugorhat be, ám az Uno című EP pont ellenkező utat választ: telt hangzású, szerethetően nyugis zene ez, ami meghálálja a figyelmes hallgatást is, hiszen tele van rakva mindenféle apró izgalmakkal, effektekkel, hangocskákkal. Ismét egy több mint ígéretes bemutatkozás.


Darvas Benedek
és Czitrom Ádám elkészítette a magyar alternatív zene Így írtok ti-jét, vagyis egy zenei karikatúrákból (és nem paródiákból, tehát vicces átdolgozásokból) álló lemezt. Egyelőre az alábbi Quimby-persziflázs hallható róla, illetve néhány áldozat szórakoztató reakciója, de áprilisban már jön a lemezbemutató. Az alkotók itt mesélnek róla bővebben. Facebook, lemezbemutató koncert: április 20, TRIP Hajó.

 


Egyik kedvenc 2017-es magyar lemezünk volt a Perihelion Örvény című, jobb híján avantgárd poszt-black metalként jellemezhető albuma. Most elkészült a címadó számhoz a klip: majdnem végig fekete-fehér, misztikus és apokaliptikus, igen hatásos videót rendezett Porkoláb Norbert. Facebook, legközelebbi koncert: április 21., A38 (a Tormentor előtt, minden jegy elkelt).


Stoner, grunge, pszichedelikus és progresszív rock - néha úgy tűnik, minden második magyar rockzenekart ezek inspirálják mostanában, és a Deadly Mantis is ezeket írta ki a Bandcampre, Therapy című EP-je alá. Ugyanakkor a háromszámos anyag méltó a figyelemre, összetett dalszerkezeteivel, ihletett zenészi teljesítményeivel; a záró bő nyolcperces Tomorrow pedig rituális felhangú, hosszú felvezetésével különösen hatásos darab. Ez a zenekar második, élőben felvett kiadványa, nagy előrelépés a tavalyi EP-hez képest. Facebook

Amennyire szétforgácsolódott a (zenei) nyilvánosság, simán lehet, hogy bőven vannak olyan olvasóink, akik nem követik, hogy mi a trending a YouTube-on, és lemaradtak az (amúgy 2016-os X-Faktor győztes) Opitz Barbi zenéjéről. Pedig ő a tropical ihletésű popzenét választotta, Burai Krisztián írja neki a zenét, és meglehetősen érdekes színfolt a magyar popzenében. (Mondjuk a rádiók nem játsszák.) Itt az egészen friss klip.


A Wellhello azért csak ismerős mindenkinek. Itt az új klip, ami végre, a világtörténelem során először jól megmondja az üres fejű, nagy mellű lányoknak!


Meg lett egy ilyen dolog is: a Kacsamesék főcímdala trapesítve, Dér Henivel.


Itt mutattuk be
a Trillion különleges, a zoetrope nevű 19. századi mozgóképes játék felhasználásával készült első klipjét. Cikkünkben ugyan Szombath Máté részletesen elmesélte, hogyan készült, de mégiscsak izgalmasabb látni ezt - és most meg is lehet ezt tenni, hiszen itt egy werkfilm. Facebook, legközelebbi koncertek: május 5., Kilele, Kecskemétmájus 11., Akvárium.


Végül két lemez, amiknek a címe és borítója minden további magyarázatot szükségtelenné tesz, és ugyan sok szám van rajtuk, de mindegyik rövid. A CONTRA szerepelt korábban a mai magyar hardcore-t bemutató cikkünkbenCONTRA Facebook,
 theMOLNÁR'z Facebook.

 

 Összeállítás: Rónai András

https://recorder.blog.hu/2018/03/29/osszecsukhato_hintamatracon_tancolsz_kaloz_rec_hu
Összecsukható hintamatracon táncolsz, kalóz! - Rec.hu
süti beállítások módosítása