Mondd meg, mik a kedvenc zenéid - a Facebook megmondja, ki vagy

2018.03.24. 10:49, RRRecorder

the_smiths.jpg

A tudomány bizonyította, hogy a Smiths-rajongók neurotikusok, a Marilyn Manson-rajongók pedig nem túl barátságosak! Oké, ez még nem izgi, az viszont igen, hogy mennyire pontosan meg lehet állapítani a lájkok alapján az emberek személyiségjegyeit - ráadásul ez összefügg napjaink legnagyobb botrányával.

A Stanford egyetem és a cambridge-i Psychometrics Center pszichológusai által folytatott kutatást összefoglaló tanulmány 2015-ben jelent meg, viszont most azért került elő a New York Times cikkében (és ennek nyomán más lapokban, sok helyütt a Smiths-rajongók neurózisára kihegyezve), mert a Cambridge Analytica cég botrányával szorosan összefügg. Ez utóbbi cég, amelyről mostanában derült ki, hogy illegálisan szerezte meg 50 millió Facebook-felhasználó adatait, ugyanazt a módszert használta, amit korábban a Psychometrics Center - és a többek között Trumpot segítő cég kérte is a pszichológusokat, hogy felhasználhassák a modelljüket, de a központ ezt megtagadta. Ezután fordultak Aleksandr Kogan pszichológushoz.

Az eredeti kutatás egy százpontos kérdőív kitöltésére kérte fel az embereket a Facebookon, és több mint 70 ezren bele is mentek ebbe. A válaszok alapján a kitöltők személyiségjegyeit a széles körben használt "Big Five" modell szerint öt skálán helyezték el: nyitottság, lelkiismeretesség, extraverzió, barátságosság, érzelmi stabilitás. Ezeket pedig összevetették azzal, hogy a kitöltők miket, kiket lájkoltak a Facebookon. Ez alapján alkották meg a modellt, ami képes a lájkok alapján megjósolni, hogy valakire milyen személyiségjegyek jellemzőek.

Az igazán durva eredmény nem is az, hogy van összefüggés az ember által szeretett (na jó, lájkolt) dolgok és a személyiség között, hanem az, hogy a lájkok alapján milyen pontosan be lehet lőni, hogy milyen személyiségjegyek jellemzőek valakire. Ez onnan derült ki, hogy több mint 32 ezer felhasználónak egy-egy ismerőse, barátjai is kitöltötte a tesztet, vagyis meg kellett tippelniük, hogy egy-egy kérdésre a barátjuk mit válaszolna tíz kérdésre.

Pusztán a Facebook-lájkok alapján a modell jobban "megismerte" az adott felhasználót, vagyis jobban megtippelte a személyiségteszten adott válaszait, mint az ismerősei. Pontosabban: ha 10 Facebook-lájkot ismert meg egy felhasználóról, pusztán ezek alapján már jobban előrejelezte a válaszokat, mint egy kolléga; 70 lájk alapján jobban, mint egy barát vagy szobatárs; 150 lájk alapján jobban, mint egy családtag. Ha 300-nál több lájk alapján készítethetett előrejelzést a modell, akkor már a házastársnál is jobban eltalálta a válaszokat.

A New York Times közöl néhány személyiségjegyet, és a hozzájuk tartozó, jellemző lájkokat. Nem mind zenei, de elég sok van közöttük:

Leginkább nyitott: Tom WaitsBjörk. Legkevésbé nyitott: Cheryl ColeJason Aldean.

Legkevésbé lelkiismeretes: Bring Me The HorizonEscape The Fate. (A másik oldalon nem említ zenészt a táblázat.)

Leginkább extravertált: Waka Flocka Flame, Gucci Mane. Leginkább introvertált: Nightwish.

Leginkább barátságos: Rascal Flatts. Legkevésbé barátságos: Marilyn MansonRammstein, PlaceboJudas Priest.

Leginkább neurotikus: The SmithsMarilyn Manson, PlaceboBring Me the Horizon, Escape The Fate. (A másik oldalon, az érzelmileg stabil embereknél nem említ zenészt a táblázat.)

 

Címkék: facebook
https://recorder.blog.hu/2018/03/24/mondd_meg_mik_a_kedvenc_zeneid_a_facebook_megmondja_ki_vagy
Mondd meg, mik a kedvenc zenéid - a Facebook megmondja, ki vagy
süti beállítások módosítása