Olcsó borozóktól sztriptízbárokig - Rec.hu

2018.03.22. 14:03, RRRecorder

richard_atom_nipples.jpg

Európa Kiadó, Barabás Lőrinc, beszólás, könyvtár, budapesti éjszaka, tél és kitakart mellbimbók. Progresszív grunge és dark chill. A Recorder új magyar zenéket bemutató rovata.

A héten bemutattuk már a pécsi underground zenei kollektíva, a BETWIXT első válogatáslemezét, valamint a Mambo Rumble Berlinben forgott mókás klipjét.

Itt a Recorderen mutattuk be az Európa Kiadó új, vagyis már több mint egy éve működő felállása által megjelentetett első dalt. Azóta kijött az egész, négyszámos EP, amin a Mindenki egyenlő hallható - ami egyébként az egyértelmű húzódal. Van még egy lassú és egy funkys, rapet is tartalmazó gyorsabb szám; zárásként pedig a Balaton Levert vagy című örökzöldjének feldolgozása. Nem annyira az előző lemezhez, hanem inkább az azt megelőző (a legnagyobb korszak utáni) zenei világhoz hasonlítható leginkább a Nincs kontroll EP, amiről Menyhárt Jenő az anyagot bemutató Hvg.hu-nak azt mondta: “"Vannak olyan mágikus pillanatok, amelyekben egyszerre történik a múlt, a jelen es a jövő. A Nincs kontroll EP pedig néhány ilyen pillanat megragadására es megörökítésére tett kísérlet.” Facebook, legközelebb koncertek: március 23., 24., Gödör.


A DRMRZ
Dobos Kristóf (The Black Stubs) egyszemélyes projektje, amit nevezhetünk szobazenének is, de ez nem mutatja még meg a különlegességét. A bemutatkozó Symbol Syndrome nagylemez egyik címkéje a Bandcampen az, hogy “dark chill”, ami egyrészt (talán) vicc, másrészt mégis jelzi izgalmas ellentmondásosságát. Finom, türelmes tempójú elektronikus alapok szólnak ravasz, ismétlődő, önmagukba forduló gitárszólamokkal és énekkel, ami legalább annyira merít a bluesból, mint az indie éneklés henye-pimasz hagyományából. Egyaránt lehet ellazító hangulatfestésként, mint nem is annyira könnyed dalok gyűjteményeként hallgatni a lemezt. Több mint ígéretes bemutatkozás. Facebook 

 


Megjelent Barabás Lőrinc
 pontosabban a Barabás Lőrinc Quartet új lemeze, immár a 2016-os Beardance után a második, amit ezzel a zenekarral készített a trombitás. Az Other Than Unusual 12 száma fúziós, groove-os jazz. A meglehetősen egységes anyag csak néha tér el a maga szabta fő irányától; például a Fehér rockosabb, odaverősebb darab, vagy a Funban hallható egy szabadabban kalandozós kitérő is. Honlap, Facebook, legközelebbi Random Szerda Barabás Lőrinccel: április 11., Akvárium; turné információk itt.


A Perfect Pill
 2014-ben mutatkozott be Magyarradar rovatunkban, azóta több EP-t is kiadtak, most pedig eljött az ideje egy rendes nagylemeznek. Mármint úgy rendes, hogy egyetlen téma, az útkeresés köti össze a hét viszonylag hosszú számot. A grunge hatását persze most sem tudnák letagadni, nem is akarják; a számszerkezetek viszont túllépnek a szűken értett dalok keretein, úgyhogy a szintén vállalt progresszív hatás itt jól hallható, és persze a nagyobb formátumra törekvésben is. Számról számra a Lángoló Gitárokon mutatják be az anyagot. Facebook, lemezbemutató koncert: március 23., TRIP Hajó.


Szintén a grunge az egyik hatás az Alone In The Moon
 új lemezén, a stoner és a kilencvenes évek MTV-alt-rockja mellett. Direktebb, mondhatni slágeresebb a Perfect Pillnél (akikkel együtt tartják a lemezbemutatót), ám Ruin Pop című nagylemezük szintén konceptlemez, a budapesti éjszakát mutatja be: “Azt az érzés, káoszt szerettem volna átadni, mint amikor egyre kábultabban kering az ember egyik helyről a másikra, dress code-os exkluzív helyektől a talponállókig, olcsó borozóktól sztriptíz bárokig, éjfélkor összekavar egy távoli országból érkezett egyetemistával, hajnali háromkor pedig világmegváltó beszélgetést folytat a helyi alkoholistával” - olvasható a RockStation cikkében, ami számról számra is végigveszi az albumot. Honlap, Facebook, lemezbemutató koncert: március 23., TRIP Hajó.

 
Az ACHLS (megfejtés: Achilleus) a Csaknekedkislány
 gitárosa, Konsiczky Dávid egyszemélyes projektje, és elektronikus zene. 2006 óta ír ilyen számokat, aztán egyszer csak rájött, hogy majdnem minden megsemmisült, és akkor írt egy albumot - derül ki a Keret blog cikkéből. A Vessel nehezen megragadható, mert leginkább instrumentális elektronikus pop, de hát ez nem műfaj, viszont irányzathoz, stílushoz már nehéz sorolni (bár néha megragadhatók ilyen-olyan műfajokból érkezett megoldások). Középtempós, néhány motívumot ügyesen kibontó számok ezek, hangsúlyos dallamokkal, ugyanakkor jól hallható, hogy a hangzások legalább annyira izgatják ACHLS-t. Honlap, Facebook.


Mondhatjuk, hogy
Richard Atomot a Recorder fedezte fel, már szinte egy lemeznyi dalát bemutattuk a 2016-ban a semmiből feltűnt dalszerző-producernek, aki csupa olyan stílusban (acidtechno, elektropop, dubos techno) alkot színvonalast, ami itthon hiányműfajnak számít. Atom tizenhét évig a fióknak készített zenét, de aztán elkezdte publikálni atom felvételeit, amit most egy énekes darabbal bővített. A Nipples című dalhoz minimálvideó is készült, kitakart mellbimbókkal, Péter Bársony-Németh működik benne közre énekesként, és ezt mondja a számról a szerző: „Még évekkel ezelőtt írtam egy, az Instagrammal történt nézeteltérés apropóján (nagyon kevés szöveggel ellátott zenéim egyike), nemrég megtaláltam, leporoltam, felénekeltettem. Nem akartam neki klipet csinálni, szerintem ez nem is az, csak így lett.” Facebook


Vannak a magyar hiphopban, akitől el is várjuk a szaftos beszólásokat, de speciel a Hősök
 nem tartozik közéjük. Ehhez képest itt van a Kiskancsó, ami jól beszól, de nem tudni kinek. Kézenfekvő megfejtés volna Funktasztikus, aki az Ízig-vérigben őket is említette név szerint (sokan mások mellett), de a klipet bemutató Stenknek Eckü kifejezetten cáfolta ezt. (Amúgy nekünk a YouTube mesterséges intelligenciája pont Funktasztikust ajánlgatta következő videónak.) A producer Pixa. Honlap, Facebook, legközelebbi koncert: Kecskeméti Egyetemi Napok.


Az igen népszerű, folkpopos
Margaret Island még a meteorológiai tél utolsó napján jelentkezett Hóvirág című új dalának télies klipjével, ami persze nem bizonyult nosztalgikusnak a mögöttünk hagyott évszakkal kapcsolatban, hiszen még mindig fehér itt-ott a táj az országban. „Az új lemez a nyitottság, a megújulás köré épül, sok különböző gondolat összefonódása. Az eddig megszokott akusztikusabb hangzás mellett bátrabb, frissebb és bevállalósabb dalokkal is készülünk – mondta Lábas Viki, a zenekar énekesnője, aki azt is elárulta, hogy meglepő együttműködések is várhatók majd a harmadik lemezen. Facebook, a Hóvirág turné állomásai.


És még tél és hideg: ez a témája OHNODY 
új számának és videójának is. Hegyi Dóri szólóprojektjét itt mutattuk be Magyarradar rovatunkban, ez az ott szereplő Nude EP-hez képest más hangütés, és magyar nyelvű szöveg. A Phenom’enonon lehet róla bővebben olvasni. Facebooklegközelebbi koncert: március 28.,Tinta Art Café.

 

A debreceni Emma Undressed azt mondja magáról, hogy “csajénekes pop-metál”; több tehetségkutatón kaptak mindenféle elismeréseket. Honlapjukról letölthető két EP-jük. (A tagok között amúgy nincs Emma: az énekesnő Szilva, a fiúk: Ádám, Jani és Docsa.) Új videójukat imidzsklipnek szánták, de azért egy kis plusz mondanivalóval; a szöveg alapján jött a helyszínötlet, a könyvtár (konkrétan a debreceni Méliusz Juhász Péter Könyvtár egyik fiókja), az üzenet pedig ez: “a világ kiüresedett, de a tudás felszabadíthat.” Utóbbi azért nem nyomja nagyon a Rózsa Produktum által készített videó, ami sikerrel győz meg arról, hogy a könyvtár tök jó helyszín jó kezekben. Honlap, Facebook.

 


Összeállítás:
Rónai András, Dömötör Endre

 

https://recorder.blog.hu/2018/03/22/olcso_borozoktol_sztriptizbarokig_rec_hu
Olcsó borozóktól sztriptízbárokig - Rec.hu
süti beállítások módosítása