Koporsómban kedvre kapok - Rec.hu

2018.03.15. 15:06, RRRecorder

antonia_vai_1.jpg

Buliinduló szó szerint, kard és szex, folk-rock punkszavalással, magyar trap és magyar salsa, szintibűvölés. A lányok hozzák a jó hangulatot. A Recorder új magyar zenéket bemutató rovata.

Amikor négy éve itt bemutattuk a Solidmen zenekart és cicis-cicás-kokós klipjüket, akkor a "mocskos rock'n'all" (nem)műfajba tartozóként jelölték meg magukat. Azóta azért kiderült, hogy ezen kívül sokféle más színt is tudnak (és voltak még mókás klipjeik), de talán még így is meglepő lehet a Szelíden című anyaguk, ami itt hallható először. Három hangszerrel - hegedű, cselló, billentyű - kiegészülve, akusztikus gitárra váltva, élőben vették fel a SuperSize-ban. A kiegészítő emberek között "szerencsére több lány is volt, így még jobb hangulatban teltek a próbák, hiszen a lányok hozzák magukkal a jó hangulatot" - mondta Oláh Róbert frontember; ez a jó hangulat érződik is az amúgy elég komoly hangvételű anyagon. Az öt számból kettő még nem jelent meg nem akusztikus formában. Facebook

 


A
Guruzsmás a népzenéből és a (progresszív) rockból indul ki, és van bennük, mint írják, “nagyon tág értelemben vett punkság” is, de azért a Barbaro-VHK tengelyen az előbbihez állnak közelebb (mint innen kiderülBencze Tibor “Timur” Cziránku Sándor-tanítvány). A 2016 végén megjelent Üst a gríz felett! nagylemez instrumentális volt, viszont az új Akik mindig elkésnek EP-n már van… hát ez az, hogy micsoda: nagyon sajátos, a reszelős, provokáló punk-rock-éneklés és a szavalás közötti átmenet (Ambrózy Györgytől), ami még egyedibbé teszi a Guruzsmás zenéjét. A szövegek Sinka István, Ady Endre, Szabó Dezső, Karinthy Frigyes versei, az egyes számokhoz készült külön-külön borítóképen elolvashatók. (A Koporsómban kedvre kapok a Szabó Dezső-vers címe.) Facebook


A
Trap Hungary Mixtape 2 a magyar trapszíntér feltörekvőitől mutat be 14 számot, a műfajnak főleg az elmosott szintikkel és beforduló szövegekkel operáló irányzatából, de ezen kívül van néhány meglepetés, például Lil Frakk x D.Koms Asszondja című számában vagy Figura Siófuckjában a furarap irányába mozdul el. Az előadók többsége még a szcénán belül is újnak számít, bár Figura x Baba Aziz x Egs a rovatunkban itt már szerepelt közösködése zárja a 14 számos válogatást. Ez a Trap Hungary Facebook-csoporthoz kötődik, itt lehet róla bővebben olvasni az OFF Média oldalon.


2008-ban alakult a salsát és a nálunk kevésbé ismert kubai tánczenét, a timbát játszó Barrio Latino Hungría; a dalok szerzője, hangszerelője, producere Bodzsár Tamás zongorista. A maga műfajában nemzetközileg ismert zenekar új lemezén kilenc új szám hallható, amikről az ember meg nem mondaná, ha nem tudná, hogy egy magyar zenekar játssza őket. Honlap, Facebook.


Norwell
Forgotten Songs I címmel adott ki három számot az elmúlt évekből (2011-2017), amik ugyan korábban nem jelentek meg, de ugyanazt a minőséget és türelmesen építkező, a szintik hangzásait és modulációs lehetőségeit a maximumig kihasználó világot mutatják, amit már nemzetközi szinten is elismernek. A számok annyira a szintik bűvöletében születtek, hogy még a Bandcampen olvasható leírások is a használt kütyükre helyezik a hangsúlyt. Facebook


Sokadik, de immár utolsó klipjét készítette el a Gustave Tiger nagyszerű, immár Fonogrammal is díjazott, ámde 2016-os lemezéhez (amiről ebben az interjúnkban beszélnek bőven). A kard, varázslat, (leszbikus) szex hármasság jegyében készült alkotásról Szabó Csaba a Stenknek beszélt, és a magyar popzenében messze ő tudja a legszórakoztatóbban jellemezni művészetét, úgyhogy érdemes kattintani. Aztán állítólag hamarosan már új zenék jönnek a Gustave Tigertől. Facebook,
legközelebbi koncert: április 5., Toldi.


Március végén jön az új
Kelemen Kabátban-lemez, a Fehér Angyal, és már egy ideje (lásd itt) heti rendszerességgel mutatják meg róla a számokat. E héten a lemez buliindulója, a Tombolunk következett, és itt az indulót komolyan kell venni, hiszen a háború és bulizás hosszas allegóriában kapcsolódik össze. És van egy meglepő zenei idézet, valamint egy Fluor-vendégversszak is. Honlap, Facebook, lemezbemutató koncert: március 31., A38.


Antonia Vai
 tavalyi Ritual című lemezének Mad Heart című dalához a finn Laura Koski készített videót, ami "olyan nők előtt tiszteleg, akik nem engedik, hogy rájuk erőltessék a társadalmi normákat, megszelídítsék őket. Akik nem illenek bele a megszokott sémákba" - olvasható a Stenken, ahol a három megidézett nőről (Karády Katalin, Hedy Lamar és Amrita Sher-Gil) és Antonia Vai hozzájuk fűződő viszonyáról is bővebb leírást találunk. Honlap, Facebook, akusztikus koncert: április 3., Akvárium, Nagy-szín-pad fellépés: május 3., Akvárium.


Új 7 inchest adott ki a
Berosszulás, akik azt a fajta gyors és zajos hardcore-punkot játsszák, ami nem is igazán törekszik arra, hogy dalszerű legyen: csépelés, darálás, kiabálás, torzulás. És olyan dalcímek, hogy Macskakő, A város a miénk, Szégyen, Biztonság. A szövegeket némi erőfeszítéssel lehet érteni, de azért oda is vannak írva a Bandcampre, a Balsors-nemzet például így végződik: “MEGFOGYVA BÁR DE TÖRVE NEM MEHETÜNK A PICSÁBA”. 


Mint arról itt már szó volt, januárban megjelent a Nevess magadra című Müller Péter Sziámi
 AndFriends-lemez. Ennek Égkorszak című dalához készült egy, a természet pusztítását egy család a végén szürreálisba hajló kalandján át a mindennapokhoz közelebb hozó klip, a főszerepben Ónodi Eszterrel és Thuróczy Szabolccsal. Honlap, Facebook, Égkorszak koncert: április 27., Kuplung.


Nemrég járt Budapesten
Com Truise, David Harleydson viszont itt él. Epigone című EP-jén az IDM-nek az az ága hallható, ahol érzelmes dallamok és/vagy ambientes ellágyulások (egyszer meg acides buggyogások) szanaszét tördelt ritmusokkal találkoznak. Facebook, legközelebbi fellépés: március 20., Lärm.

Összeállítás: Rónai András

https://recorder.blog.hu/2018/03/15/koporsomban_kedvre_kapok_rec_hu
Koporsómban kedvre kapok - Rec.hu
süti beállítások módosítása