Perel a siket anyuka, aki koncertre ment a lányával

2018.01.26. 15:46, RRRecorder

little_mix.jpg

A koncertszervező biztosított neki jeltolmácsot, de csak a főzenekar Little Mixre, az előzenekarokra nem, és ez nem elég jó.

A BBC számolt be részletesen az esetről, aminek főszereplője a siket Sally Reynolds, akinek nyolc éves lánya nagy Little Mix-rajongó. Amikor az X Factorból indult lánycsapat Sussexben járt, Reynolds hat jegyet vett: két siket barátnőjének, és hármójuk egy-egy lányának. Aztán a 2010-ben hozott brit esélyegyenlőségi törvényre hivatkozva azt kérte a szervező LHG Live-tól, hogy biztosítanak számukra jeltolmácsot. A törvény ugyanis kimondja, hogy a közszolgáltatást nyújtó szervezeteknek kötelessége észszerű kereteken belül mindent megtenni, hogy a fogyatékossággal élők számára a lehető leginkább olyan élményt biztosítsanak, mint mindenki másnak.

A szervező először azt válaszolta, hogy plusz jegyet biztosítanak a siketek számára, amivel bevihetik a saját jeltolmácsukat, ez azonban Sally Reynolds számára nem volt megfelelő megoldás. Kétszer-háromszor kérte, hogy biztosítsanak számukra jeltolmácsot, ám az LHG Live ezt elutasította. Néhány nappal a koncert előtt Reynolds bírósághoz fordult, hogy az kötelezze a koncertszervezőt a jeltolmács biztosítására, ennek hatására az LHG Live órákkal az esemény előtt beadta a derekát.

Az erre szakosodott Performance Interpreting cég Sally által kiválasztott alkalmazottja a Little Mix összes dalszövegét tolmácsolta az anyukáknak; a kedvükért az összes nyilvános bejelentés szövegét kiírták a kivetítőkre. Azonban a jeltolmács - aki megkapta előre az elhangzó dalok listáját, valamint előzetes eligazítást a színpadi történésekről - csak a a főzenekar koncertjére érkezett meg, és nem volt ott a két előzenekar fellépése alatt.

"Tényleg részese lehettem a Little Mix élménynek, de pont azért, mert az ilyen jó volt, rájöttem, hogy a két előzenekar esetén az én élményem nagyon eltért a többiekétől. Pedig teljes árú jegyet vettem, miért nem kaptam ugyanazt, mint mások?" - tette fel a kérdést Sally Reynolds, aki emiatt bírósághoz fordul.

Ügyvédje tágabb kontextusba helyezte az ügyet: szerinte a hallás- vagy látássérült emberek is részesei szeretnének lenni a zenei és sporteseményeknek, és egy "befogadó társadalomban" meg kell adni nekik erre a lehetőséget. A Little Mix szóvivője is azt nyilatkozta a BBC-nek, hogy "a koncertjeinken minden rajongót várunk, köztük azokat is, akik hallássérültek, és arra bátorítjuk a promótereket, akikkel dolgozunk, hogy teremtsék meg számukra a feltételeket a koncert élvezetéhez".

Címkék: little mix
https://recorder.blog.hu/2018/01/26/perel_a_siket_anyuka_aki_koncertre_ment_a_lanyaval
Perel a siket anyuka, aki koncertre ment a lányával
süti beállítások módosítása