Neveznéd a lányod Rihannának?

2018.01.25. 15:26, RRRecorder

mariah_carey_grafikon.jpg

Erre a kérdésre kb. ötezren válaszoltak igennel, Mariah Carey pedig gyakorlatilag egyszemélyben felelős százezernyi fiatal Mariah nevéért.

Érdekes listát közölt a mindenféle, nevekkel kapcsolatos dolgokkal foglalkozó Names.org: a 20 legnépszerűbb olyan nevet, amelyet többé-kevésbé egyértelműen egy-egy népszerű zenész után adtak gyermekeiknek a szülők. A nevek népszerűségének változását mutató grafikonokra ráadásul ráhelyezték az előadó karrierjének fontosabb állomásait, így lehet követni az egybeeséseket, vagy éppen eltéréseket.

Persze egyértelmű legalábbis a híresség ihletése az olyan ritka neveknél, mint a Zayn - az így elnevezett fiúk száma a One Direction színre lépése után jelentősen megnőtt, de Zayn Malik szólókarrierje még nagyobbat lendített rajta. Ilyen a Rihanna is: 2005 előttről nincs is adat arról, hogy bárkit így neveztek volna el az Egyesült Államokban, viszont érdekes módon az énekesnő folyamatos népszerűsége ellenére a névadás 2009 óta már csökkenő tendenciát mutat.

A SZTÁR, AKINEK A LEGTÖBB NEVE VOLT: P. DIDDY MAJDNEM MEGINT MEGVÁLTOZTATTA

Másfelől ott van a Britney, ami ~ Spears nélkül is népszerű név volt, 1989-ben például csúcsra ért, aztán visszaesett, majd az első és második album idején újra csúcsra jutott, azóta viszont folyamatosan esik vissza. Megint másik eset az, amikor látható, hogy egy név egy sztár hatására lesz népszerű, viszont annak eltűnése után is kedvelt marad: ez történt a Lauryn névvel, ami ugyan az egyetlen Lauryn Hill-szólóalbum megjelenése óta nagyot esett vissza, de jóval többen adják még most is lányaiknak, mint akár a Fugees tündöklése idején.

A harmadik legnépszerűbb név a listán az Aaliyah, ami 2012-ben, az énekesnő halála után több mint egy évtizeddel ért a csúcsra. A második pedig a Whitney, ami (ki gondolná ezt ma?) Whitney Houston színre lépése előtt meglehetősen ritka volt, ehhez képest az 1986-os csúcsévben majdnem tízezer kislánynak adták ezt a nevet. Az első helyen pedig a Mariah: innen Magyarországról nézve szintén meglepő lehet, hogy a kilencvenes évekig évente néhány százan választották ezt a nevet gyereküknek USA-ban. 1991-ben, Mariah Carey debütáló lemezének köszönhetően hatalmasat nőtt ez a szám. A grafikon itt egészen szorosan követi az énekesnő karrierjét, megmutatva, hogy a kb. százezer, zömmel harminc év alatti amerikai Mariah névadása milyen összefüggésben van a jól vagy rosszul fogyó albumok megjelenésével.

Ezeknél jóval ritkább, ám - legalábbis kívülről nézve - mókás, zenészek ihlette neveket szedett össze a Huffington Post. Néhány a hosszú listáról, zárójelben a 2016-ban így elnevezett gyerekek számával: Wilco (5), Cobain (13), Reznor (10), Zeppelin (71 fiú, 20 lány!), Beyoncé (6), Jagger (433 fiú, 14 lány), Lennon (446 fiú, 649 lány), McCartney (13 lány), Nirvana (84 lány), Axl (304), Kanye (17), Pharrell (14), Amadeus (63).

Ezért a videóért meg bocsánat, de muszáj:

https://recorder.blog.hu/2018/01/25/nevezned_a_lanyod_rihannanak
Neveznéd a lányod Rihannának?
süti beállítások módosítása