Volt idén egy magyar lemez, amit nagyon szerettek külföldön

2017.12.29. 15:00, RRRecorder

lazar_gabor.jpg

A listaszezon igazán meglepő eredményt hozott: egy nyolcvanas évek végén megjelent magyar lemez újrakiadása tarolt. Legutóbbi magyar sikerek év végi listákon típusú cikkünk még meglepőbb folytatása!

Hortobágyi László Transreplica Meccano című lemezéről van szó, amit a Hungaropop (!) 1988-ban (vagy '87-ben, vagy '89-ben) jelentetett meg, a kilencvenes évek elején a Staalplaat holland kiadó is kihozta, idén pedig a remaszterelt verziót a holland Lullabies For Insomniacs jelentette meg vinylen és digitálisan (alább meghallgatható). Ez a lemez szerepel egyrészt a Quietus elektronikus zenei listáján. Pontosabban ez nem lemezeket, hanem kiadókat sorol fel, és a legjobbak között ott van a Lullabies For Insomniacs, amelynek egyik kiemelt megjelenése a "fenséges" Hortobágyi László-újrakiadás a cikk szerint. A Quietus a 100 legjobb újrakiadást is listázta, itt a 97. helyen van a Transreplica Meccano.

Még nagyobbat tarolt Hortobágyi László lemeze a Boomkatnél. Ez alapvetően egy online webshop, ahol mp3-tól vinylig minden kapható, és a különlegessége az, hogy nemcsak árulják a zenét, hanem egyedi stílusú, értő ismertetőket (vagy szinte már kritikákat) is közölnek róluk. Ezek miatt a Boomkat, főleg az elektronikus, underground zenében - mind a táncos, mind a kísérletező végleteknél - van olyan ízlésformáló hatású, mint egy fontosabb magazin; így listájuk is bőven megérdemli a figyelmet. Hatalmas éves chartözönükben ráadásul nemcsak saját listákat közölnek, hanem rengeteg, a maga műfajában igen elismert zenész, producer, DJ 10-20 kedvencét is. Vagyis ha az ember az undergroundra kíváncsi, innen megismerheti kedvenceinek a kedvenceit.

A Boomkatnél egyrészt a Most Overlooked Releases, vagyis a megérdemelt figyelmet meg nem kapó lemezek listájára, mégpedig a 10. helyre került a Transreplica Meccano. Másrészt pedig a következő zenészek választották kedvenceik közé: Pete Swanson zajtechno-pápa; Jon K veterán manchesteri DJ; az egyik legizgalmasabb kísérleti techno producer Manchestertből, Turinn; az árulkodó nevű zajzenész, Shapednoise; a Shelter Press igen jónevű kiadó alapítója, Bartolomé Sanson.

A Shelter Press jelentette meg Lázár Gábor idei, Crisis Of Representation című lemezét; alább ez is meghallgatható, a zenész korábbi külföldi sikereiről itt írtunk. A lemezt Beatrice Dillon, az absztrakt, kísérleti és a táncos elektronika között parádésan egyensúlyozó producer vette fel a listájára, és a Boomkat egyik munkatársa.

De még talán ennél is fontosabb, Lázár Gábort magát is felkérte a Boomkat, hogy írja össze 2017-es kedvenceit. A top 10-ban nála a korábbi cikkünkben említett, a Wire 50-es listájára felkerült Gosheven-lemez található meg, valamint Borsos Lőrinc budapesti fellépése. A Gosheven-albumot egyébként még egy elismerés érte a listaszezonban: a Quietus kazettán megjelenő kiadványokról szóló rovatának szerzője választotta be kedvencei közé, cikkét ráadásul azzal "szívmelengető, békés, emberi élménnyel" indítja, hogy Gosheven (Szabó Bálint) az UH Fest alatt meghívta magához egy éjfekete kávéra, zenehallgatásra, beszélgetésre. (A mi interjúnk vele itt olvasható.)

És még ezen kívül is találhatunk magyarokat a Boomkat-listákon: Helena Hauff szupermenő DJ Norwell EP-jét szerette nagyon, az instrumentális grime meghatározó alakja, Logos pedig Ligeti György Dominik Susteck által felvett orgonaműveit.

Meg kell említeni még a Gravetemple formációt is, aminek Stephen O’Malley (Sunn O))))) és Oren Ambarchi mellett Csihar Attila is tagja. Impassable Fears című, a finn Svart Records által kiadott lemezük - amelyen a számcímek magyarul vannak - a Wire avant rock listáján lett a második. A Quietus még nyáron, a félévi listájára vette fel, az évvégire már nem fért be náluk.

 

 

 

https://recorder.blog.hu/2017/12/29/volt_iden_egy_magyar_lemez_amit_nagyon_szerettek_kulfoldon
Volt idén egy magyar lemez, amit nagyon szerettek külföldön
süti beállítások módosítása