Oroszországban már híres - The Melonas lemezpremier

2017.12.23. 11:00, RRRecorder

the_melonas.jpg

Az Ivan & The Parazol tagsága és egy portugál punk-rock hegedűs-énekes, Nelson Graf Reis alkalminak indult, The Melonas nevű projektje egy teljes nagylemezzel állt elő, amin a rock and roll, punk, country, blues keveredik, és áthatja az örömzenés lelkesedés. Először itt a Recorderen!

Egyre több a pán-európai, kultúrák közötti stb. együttműködést elősegítő projekt, de ritka, hogy ezekből néhány közös számnál több születik. Ez történt viszont az Ivan & The Parazollal, akik egy portugál showcase fesztiválon, a Westway LAB-en találkoztak Nelson Graf Reisszel. A portugál zenész hegedűsnek készült, aztán egy sérülés miatt le kellett volna mondania a hangszerről, de orvosi utasítás ellenére ezt nem tette meg teljesen, viszont a punk-rock felé fordult.

A zenekar neve is ott született a portugál városban, Guimaraesben, mint Vitáris Iván beszámolójából kiderül: “Amikor Nelson egyszer egy dinnyét evett, én azzal szivattam, hogy 'What are you eating?'; erre ő mondta, hogy 'A melon'; én meg tovább kérdezgettem, mert azt akartam hallani, hogy jellegzetes akcentussal mondja ezt el. 'No, it's not a melon, it's THE MELONAS!! Aminek persze nem nagyon van jelentése, de kb. ilyen 'dinnye'-szerű a szó.”

Az alkalmi együttműködésből többszöri találkozás és először, 2016-ban egy EP, majd pedig egy teljes nagylemez lett. Ezt mutatjuk be alább, Vitáris Iván számonkénti kommentárjával. A lemezbemutató koncertet december 28-án, csütörtökön tartják az A38-on, a cseh I Love You Honey Bunny társaságában, részletek itt. A zenekar a Facebookon itt található meg.

melonas_300.JPG

Someone Said: Ez a dal még Guimaraesben született. Nem is ismertük még annyira egymást, de szinte rögtön kijött belőlünk már a munka kezdetén ez a kis country-rock dal. Hegedűn Nelson játszik benne.

Portuguese Guitar Legend: Nelson kinézetével rögtön megihletett, ebből született ez a dal. A hosszú hajú, kackiás bajszú, kalapos portugál gitárlegenda, aki szépen csengő hat húrjával kápráztatja el a női szíveket. Most már nincs hosszú haja, és annál több tetoválása van, de ettől még áll a sztori.

Gettin' All You Need: A lemez dalait két időszakban rögzítettük. Az eddigiek portugál kintlétünk alatt születtek, ez a dal viszont már itt, Budapesten. Nelson eljött Portóból, és itt folytattuk a munkát. Az egyik ilyen budapesti session alatt született meg ez a nem burkoltan szerelmi bánatot elemző nóta, de a happy end itt is garantált!

Quiet Love: Mind egyetértettünk abban, hogy kell olyan dal is, amit Nelson énekel egyedül. A dal iszonyat jól játszik azzal, hogy a szinte már diszkós alapot vegyíti a Parazolra jellemző beates, rock & rollos betéteket, Nelson pedig hatalmasat énekel benne.

It’s Allright: Szerintem ez a dal jól jelzi, hogy a közös projekt gerincet az Ivan & The Parazol legénysége alkotja. Riffes, húzós nóta.

Famous in Russia: Ez egy nagyon vicces történet. Egyszer az Andrássy úton mentünk le Nelsonnal, talán tavaly ősszel, amikor egy csapatnyi orosz turista megállított minket, hogy csinálnánk-e velük egy közös fotót. Mi néztünk tágra nyílt szemekkel egymásra Nelsonnal, hogy mi van? De természetesen belementünk. Az oroszok meg elmesélték, hogy imádnak minket, és hogy mennyire híresek vagyunk az ő országukban, úgyhogy erről gyorsan írtunk is egy dalt. Szürreális.

The Drunk Song: Az egész lemezre jellemző, hogy ezt a furcsa együttállást, egymásra találást és az azóta velünk történt sztorikat elemzi. Ez a dal is ilyen. Az inspirációk, közös kocsmázásgatások, dalírások, beszélgetések sarkalatos pontjait elemzi ki viccesen. Amikor megírtuk, lehetséges, hogy nem voltunk teljesen józanok...

The Weight: A The Band legendás dalának feldolgozása, szerintem jól áll nekünk. Benne van minden, ami a Melonasra jellemző.

So Simple: Szerintem ez a lemez tanulsága, összegző konklúzió. Nelson és mi is a Parazollal rengeteg nehézségen mentünk, megyünk át, amit az ilyen dalokban ír ki magából az ember. Nelson versszaka összegzi talán a legjobban az üzenetét ennek az egésznek: "Feelin' happy is a quest / Take a deep breath and make it last / Memories are just illusions / The past is far away / and never comin back."

Morning Mood: Vicceskedő búcsú Edward Grieg művére. Ez a jó a Melonasban, ha kell, kis klasszikus zenekarrá alakul át, és játszik a családi zongorán egy etűdöt, a másik pillanatban meg már punk rockot teker egy elektromos gitáron... kiszámíthatatlan gyermek!

Ez tehát a lemez - aki más platformon hallgatná, itt kiválaszthatja a neki tetszőt.


Ez pedig a Melonas első klipje:


A zenekarról a fotót Müller András készítette.

https://recorder.blog.hu/2017/12/23/oroszorszagban_mar_hires_the_melonas_lemezpremier
Oroszországban már híres - The Melonas lemezpremier
süti beállítások módosítása