Lemeztáska – Roy (Roy és Ádám Trió)

2017.11.30. 10:35, prerecorder

104894-6816099-roy_kohanszky_portre.jpg

Nemrég jelent meg a Roy és Ádám Trió új lemeze a RÄZ, amely Takács Zoltán Jappán és Szakos Krisztián közreműködésével készült. A zenekar frontemberét Kohánszky Royt kérdeztük saját és zenekara hatásairól kedvenc zenéiről, de arról is mesélt, hogy miként inspirálta Bob Dylan egyik könyve a dalszerzésre.

Első zenei emlék

Talán a szüleim házibulijain egy-két Abba- és Boney M-szám, meg Beatles, rock and roll-dalok, a Hair vinylről. Szalagos magnón hallottam először a Honky Tonk Womant!


Első lemez, amit saját pénzből vettél

7917dc42ddc4ad0fa56cab86fe232e0c23c2792d.jpg
Az Első Emelet első lemeze, úgy emlékszem.

Zene, ami zenélésre inspirált

Bob Dylan Mit fúj a szél című könyvében lévő szövegekre kezdtem el dallamokat gyártani először (magyarul 1989-ben jelentek meg Dylan dalszövegei, Barna Imre fordításában, a szerk.).

Kedvenc basszusgitáros

A jó öreg Flea a Red Hot Chili Peppers-ből, aki a fején is pörög. És persze Sting, akinek le fogom nyúlni azt a nagyon kopott tele bass basszusgitárját.

Meghatározó koncertélmény

Depeche Mode a Volán pályán, a Genesis a Népstadionban, ugyanott a Human Rights Now! (ezen Bruce Springsteen, Sting, Peter Gabriel, Tracy Chapman és Youssou N'Dour lépett fel - a szerk.), majd Suzanne Vega. Aztán Noir Désir a Tilos az Á-ban. Úgy álltunk ott, mint a heringek és mindenkiről folyt a víz.

Hatások a Roy és Ádám indulásakor

Akkoriban funkosabb dolgokra gerjedtem (George Michael, James Brown), persze pop és rock and roll zenéket is hallgattam.

Kedvenc magyar lemez

r-8693942-1466862765-2874_png.jpgA Bandi a hegyről még megvan kazettán. Emil.Rulez Zazie az ágyban-t is rongyosra hallgattam.

Kedvenc magyar dal

Kispál és a Borz Iszonyú lassú, azt játszottam is sokszor, Jamie - Hrutka Very Well, amit egyszer énekeltem is velük, Quimby Hallelujaha Sasok és angyalok a Piramistól, nagy piramisos voltam. És a Tavaszi szél Freddie Mercurytól.


Kedvenc rocklemez

A legmeghatározóbb talán a Blood Sugar Sex Magik a Chillitől, Living Colour: Time’s Up, Pearl Jam 1-2 is meghatározó, meg az egész grunge-őrület, ami volt akkor. Mick Jagger Primitive Cool és a U2 Rattle And Hum albumokat is imádom. The Rolling Stones első lemeze és a Sticky Fingers, meg a Doors-összes megjelenése. Mondjak még? (nevet)

Kedvenc poplemez

Sting Nothing Like The Sun, Bring On The Night, mert volt nyár, amikor csak azt hallgattam szinte. Terence Trent D’Arby, mert az egyik legjobb énekes még mindig a földön.

Kedvenc soullemez

A lemezt nem tudom, csak dalokat: Otis Redding Sittin’ On Dock Of The Bay, rengeteg James Brownt és sok Stevie Wondert is hallgatok mostanában.

Kedvenc dalszerző-előadó lemez

51dwkehkc7l.jpgJohn Cougar Mellencamp The Lonesome Jubilee és Scarecrow. Mindkettő nagyon meghatározó lemez számomra, és volt, hogy sokáig csak ezeket hallgattam. Apám kamionsofőr volt. Egyszer elmentem vele Ausztriába és megvette nekem a Jubilee-t bakeliten. Úgy vigyáztam rá, mint a napos csibére.


Minden idők legjobb lemeze

Hú ez nagyon nehéz kérdés.


Lemezgyűjteményed legkülönlegesebb/legértékesebb darabja

Police Message In A Box benne 4 cd-vel és az összes dallal.


Olyan zene, ami nagyon elüt a stílusodtól, mégis nagyon szereted

Hát, de vagyok vagyok asszony nélkül vagyok.Parno Graszt például.

Bűnös zenei örömöd

Elvileg nincs ilyen.

Dal, amit már nem bírsz meghallgatni

Egy-két régi éneklésemet pár régi dalunkban. Azt már nem nagyon.

Dal, amit bárcsak te írtál volna

Egyszer felhívtak az Artisjustól, hogy nem én írtam-e az Emmanuele című dalt, mert valami Roy nevű zeneszerző van feltüntetve. Na, azt jó lett volna megírni bizonyos szempontból.

talk_talk_the_colour_of_spring.jpgZene, ami elgondolkodtat

Nagyon sok ilyen zene van, de talán ami a legmélyebbre hat nálam, az még mindig a Talk Talk Colour Of Spring és Laughing Stock című albumai.

Kedvenc zene szexhez

Nem szoktam ilyet csinálni, mármint szexelni azt szoktam.

Kedvenc szombat esti bulizene

Sticky Fingers Caress Your Soul, ez mindig előkerül.


Kedvenc vasárnap reggeli pihenős zene

Vasárnap délben kelek, főleg, ha szombat este játszottunk. Mindig más a pihenő zene.

Kedvenc friss, idei lemezek

Nothing But Thieves, The Lumineers, bár a legutóbbi lemezük tavalyi.


a Roy és Ádám Trió legközelebb december 28-án lép fel Budapesten, a Fészekben, Facebook-eseményoldal


a zenekar friss albuma, a RÄZ

https://recorder.blog.hu/2017/11/30/lemeztaska_roy
Lemeztáska – Roy (Roy és Ádám Trió)
süti beállítások módosítása