Sirályokkal küzdöttek meg ezért a videóért - IALAZ-klippremier

2017.11.09. 12:01, RRRecorder

ialaz.jpg

Amerikai drone-felvételekből állt össze a downtempós IALAZ új, először itt látható klipje - és nem is volt olyan egyszerű ezeket elkészíteni. Előkerül a Mount Everest és a Csillagok háborúja is.

IALAZ, vagyis Zalai Richárd Balázs 2014-ben tűnt fel egy közönségdíjas Manoya-remixszel, majd 2015-ben Flow című lemezét a német Diventa kiadó jelentette meg. Hosszabb alkotó szünet - ami alatt többek között Máltán is születtek zenék - nemrég visszatért a stúdióban egyszemélyes, koncerten viszont zenekarrá kiegészülő produkció. Tavaly jelent meg a Go With The Flow látványos klipje, idén tavasszal pedig a Klein Dávid expedíciója által inspirált Everest, amiben a Shaibo énekesnője, Szigeti Zsófi vendégszerepelt - ő aztán az élő produkcióban tag is lett.

A legújabb videó pedig az Egyesült Államok ikonikus helyszínein, nagyrészt drone-okkal forgatott felvételekből áll össze. A Grand Canyon, New York, Las Vegas, Los Angeles és San Francisco között ugrálunk, és szándékosan gyorsan: így érzékelteti a videó a fénysebességet, hiszen Speed Of Light a dal címe. Vagy tágabban értve arra utal ez a szerkesztés, hogy van, ami lehetetlennek tűnik, de ha igazán akarjuk, elérhetjük - merthogy ez a szám üzenete.

A forgatásról - többek között arról, hogy micsoda kaland volt, és hogy milyen bonyodalmakkal jár egy ilyen videó leforgatása, Zalai Richárd Balázs ezt mesélte: „Ez az amerikai út hatalmas kaland volt számunkra, sokáig készültünk és vágytunk erre, őrület volt ezeken a helyeken klipet forgatni. Négy hetet töltöttünk kint egy barátommal, Alföldi Csanáddal, aki a képek nagy részét rögzítette, a drone-os felvételekért pedig én feleltem. Nagy kihívás volt, mert az út előtt vásároltuk meg a felszerelés jelentős részét, így élesben kísérleteztük ki, milyen lehetőségek rejlenek a kamerákban, drone-okban. A szabadságot, a határtalanságot szerettük volna megmutatni, meg ezt az igazi pure amcsi életérzést. Nagyon király helyszíneken forgattunk, kb. 2 terabyte-nyi nyersanyagot hoztunk haza. Később a színpadi vizuáljainkhoz is ebből az anyagból szeretnénk látványt gyártani.

Érdekesség, hogy a nagy városok közül egyedül San Francisco belvárosában volt megengedett, hogy a felhőkarcolók között drone-ozzunk, és ezt szerettem volna minél jobban kihasználni. Viszont ott a nehézséget a gép és a távirányító közötti gyakori jelvesztés jelentette, ami párszor nagy ijedtséget okozott, mivel ilyenkor eltűnik az élő kép, és muszáj vakon irányítani a gépet. Apropó madarak, az óceán közelében a sirályok gyakorlatilag elejtendő prédaként tekintenek a drone-okra, előszeretettel támadják meg őket, ez nálunk sem volt másképp, egy örökkévalóságnak tűnt az az egy perc míg egy ilyen helyzetből épségben sikerült lehoznom a drone-t."

Ialaz itt van a Facebookon, ez pedig a honlapja.

Ez tehát a Speed Of Light klipje:


Ez az előző klip, az Everest:


Ez pedig a tavalyi Go With The Flow - a benne szereplő Nemes Zoéról nyáron derült ki, hogy szerepelni fog a Star Wars 8-ban:

Címkék: premier ialaz
https://recorder.blog.hu/2017/11/09/siralyokkal_kuzdottek_meg_ezert_a_videoert_ialaz-klippremier
Sirályokkal küzdöttek meg ezért a videóért - IALAZ-klippremier
süti beállítások módosítása