A nyugat figyeljen minket – BuSH 2017

2017.11.08. 16:40, rerecorder

lazer_viking.jpg

A tavaly ősszel debütált Budapest Showcase Hub fesztivál idén ismét ledobja a #newkidsfromthebloc atomot: november 15. és 17. között tizennégy ország harminchárom zenekara mutatja majd be, hol tartanak a stílusok a Balkántól a Baltikumig. A regionális összefogást hirdető BuSH persze nemcsak a zenerajongó és -értő tömegeknek, hanem a szakmának is szól – őket a kelet-európai tehetségek helyett a több mint kétszáz meghívott szakember köti majd le. Mi az előbbi és az utóbbi halmazból is szemezgettünk.

„Ne a nyugatot figyeljétek, figyeljenek ők minket!” – mondta Szép Fruzsina a tavalyi Budapest Showcase Hub Go West című beszélgetésén, összefoglalva a kezdeményezés lényegét. Valamint azt is, hogy miért olyan egyedülálló: a tágabban értett kelet-európai régióra koncentrál, a Baltikumtól a Balkánig, próbálja elindítani az azon belüli együttműködést, valamint zenéjének megjelenését a globális piacon. Ezt viszont ugyanúgy próbálja elérni, mint a legtöbb másik showcase fesztivál, azaz itt is vannak koncertek, kerekasztal-beszélgetések, speed-meetingek és előadások. Utóbbi terén az idei programból külön ki kell emelni Nora Felder szereplését: ő egy music supervisor (filmekbe és sorozatokba elhelyezhető zenékkel foglalkozik), dolgozott például a Californicationön és a Stranger Thingsen is. Ráadásul nem csak előad, de egy úgynevezett listening sessiont is tart majd, amin meghallgatja és elemzi a jelentkezők zenéit. Budapestre érkezik még a Music Ally ügynökség (és zeneipari lap) munkatársa, Wesley A’Harrah is, aki a jelentkezők zeneipari promóit fogja értékelni.

A BuSH teljes programja erre.

És akkor nézzük az öt legjobbnak ígérkező koncertet!


# Lazer Viking

Hol és mikor: november 17. (péntek), 23:00, Robot

Jakub Kaifosz (nyitóképen) a Vice cseh szuboldalának főszerkesztője, az elsősorban fiatalokat megcélzó Radio Wave munkatársa és mellesleg rendszeresen fecskében és bőrkabátban koncertezik, Lazer Viking néven. A prágai alternatív színtér legexcentrikusabb figurájának minden fellépése igazi rock’n’roll-revü, ahol bármi megtörténhet – és általában meg is történik. De akik a The Flaming Lips teatralitás helyett némi koszos garázspunkra vágynak, azoknak is érdemes bekarikázni a programot.


# Kamp!

Hol és mikor: november 15. (szerda), 21:00, Akvárium

kamp.jpg

Gyúrd össze a nyolcvanas évek elektropopját a kilencvenes évek klubhangzásaival, töltsd meg groove-okkal és a lábpumpát automatikusra állító ütemekkel, tedd ki pár órára a baleári napsütésbe, a végeredmény pedig a Kamp! lesz. A lengyelekre már felfigyelt a szexizene-varázsló The Magician és a honfitárs artpop üdvöske Brodka is, de nem is csoda: ez a fajta zene mindenkit bevonz a diszkógömb alá. A recept talán nem a legeredetibb, de ne feledjük: a slágereikből (Cairo, Heats, Distance Of The Modern Hearts) áradó eufóriát vény nélkül is magunkhoz vehetjük.


# Koloah

Hol és mikor: november 18. (szombat), 00:40, Kuplung

koloah-si-01.jpg

Ha valakiért egyaránt lelkesedik James Zabiela, Orlando Voorn valamint a Soundplate Awards döntéshozói, az csak jót jelenthet. Az ukrán Dmitry Avksentiev mindezt elmondhatja magáról, ahogy azt is, hogy saját partisorozata van, felfigyelt már rá a Boiler Room, ráadásul az utóbbi években ontja magából a jobbnál-jobb future bass / future trap zenéket. Ukránként persze ő is a Valta és Minikin (aka Ottosiderspunk) által életre hívott Kievbass kommunából nőtte ki magát és simán benne van, hogy ő lesz az új Etapp Kyle.


# Mart Avi

Hol és mikor: november 17. (péntek), 21:00, Robot

mart-avi_foto-ingrid-kohtla.jpg

„Ha nem létezne popzene, csak manapság találnák fel, valahogy így hangzana” – írta egy kritikus az idei Tallinn Music Week díját is megnyerő észt Mart Aviról. A showcase-re meghívott Simon Reynolds külön kiemelte, hogy a „konceptronikához képest a gondolatiság nem áll a hatás útjába”, míg a Drowned In Sound „a poszt-műfajok korszak szülötteként” hivatkozott rá. Mi ehhez csak annyit tennénk hozzá, hogy ha valaki vonzódik a megigéző baritonokhoz, a nyolcvanas évek agyas szintipopjához, perfektpopjához (Talk Talk, Blue Nile), esetleg az ambient-éra előtt Enóhoz és még a vaporwave sem ismeretlen fogalom neki, az új kedvencet fog avatni.


# Mustelide

Hol és mikor: november 16. (csütörtök), 22:00, Robot

musta.jpg

Natalia Kunitskayát már most a „belorusz elektronikus zene hercegnőjének” nevezik, a debütalbuma alapján nem ok nélkül. Atmoszférikus szintetizátorjátéka, éteri vokáljai, valamint egyszerűségében megnyerő színpadi személyisége miatt már több showcase fesztiválon is bizonyíthatott. A Silver Wedding nevű zenekarából szólókarrierre váltó hálószobapop-énekesnőt a vájtfülűek már egyszer elcsíphették idén itthon a The Wanton Bishops előtt, aki ott volt, már tudja, miért kihagyhatatlan a visszatérése, aki pedig nem, most pótolhat!

Kollár Bálint

https://recorder.blog.hu/2017/11/08/a_nyugat_figyeljen_minket_bush
A nyugat figyeljen minket – BuSH 2017
süti beállítások módosítása