Jazzenergiák az űrben - szombaton Thomas de Pourquery és a Supersonic a Trafóban

2017.11.08. 10:27, RRRecorder

thomas_de_pourquery.jpg

Egyre inkább felfigyelnek a jazzre azok, akik a popzene felől érkeznek - írtuk nemrég. Kitűnő alkalom lesz a határok átlépésére Thomas de Pourquery és a Supersonic koncertje november 11-én: fergeteges zenéjük valahová Sun Ra és a Sex Pistols közé lőhető be. Pourquery ráadásul még a Metronomyval is játszott.

Kezdjük egy idézettel Thomas de Pourquery altszaxofonos-énekes és zenekara, a Supersonic egy korábbi koncertjéről szóló beszámolóból: "Mindenkit lemostak. Teljes őrület volt a koncertjük: abszurd és abszurdul brilliáns keverék, amiben ott volt a jazz, a blues, a grunge, a giccses elektronika és a hasraesős bohózat. Az egyik legjobb koncert, amit mostanában láttam."

Ez alapján látható, hogy korántsem csupán a keményvonalas jazzrajongóknak lehet érdekes a zenekar koncertje. Pedig a párizsi Thomas de Pourquery nem kifejezetten a könnyed, emészthető jazzből indult. Hogy mást ne mondjunk, 2014-ben, első lemezén - mintegy sztenderdek helyett - Sun Ra-számokat dolgozott fel, és elnyerte vele az év lemeze díjat a Victoires du Jazz gálán.

Aztán szélnek is akarta ereszteni a zenekart, akikkel ezt az albumot felvette, de - mint több interjúban olvasható, magyarul itt - egy álom meggyőzte arról, hogy olyan erős a csapat, hogy velük kell tovább játszania. "Egy apró madár voltam, repkedtem, miközben a zenekarom játszott és valahogy benne voltam a zenében. Képes voltam belevetni magam a szaxofonba vagy a trombitába. Kismadárként mozogtam a hangokban. Elképesztő élmény volt, mert kívülről hallottam mindent, de valahogy mégis benne voltam a hangokban, a zenekar játékában. Ekkor döbbentem rá, hogy basszus, nekem van egy bandám, aminek megvan a saját hangzása, nekem nincs más dolgom, mint erre a hangzásra komponálni!" Vagyis ő csak a vázakat írja meg, a zenekar aztán kitölti ezeket. A lényeg a transz állapot elérése ("amikor szinte kilépsz magadból"), és az egyszerűsítés.

Ennek a folyamatnak az eredménye lett az idén megjelent Sons Of Love album. A kritikák azt emelik ki, milyen energia árad a dalokból, és mennyire hallatszik rajta az, hogy az együttes szeret zenélni. "Mintha Thomas de Pourquery magába olvasztotta volna azokat a kozmikus részecskéket, amelyek a jazz olyan messiásainak DNS-ét hordozzák, mint Sun Ra vagy Coltrane" - olvasható itt. De nemcsak a jazz hatott rájuk - akár még a Sex Pistols neve is elő szokott kerülni velük kapcsolatban.

Thomas de Pourquery-tól amúgy sem idegen a popzene, hiszen játszott a Metronomy Love Letters című albumán, valamint a francia elektro-pop The Shoes számaiban.

Thomas de Pourquery és a Supersonic november 11-én, szombaton 20 órakor koncertezik a Trafóban, jegyvásárlás, részletek itt.

Egy energikus dal az új lemezről, élőben:


"Bolygóról bolygóra" - egy másik új dal:


Ez pedig az egyik leghíresebb Sun Ra-szám feldolgozása:


Fotó: Flavien Prioreau

https://recorder.blog.hu/2017/11/08/-_szombaton_thomas_de_pourquery_es_a_supersonic_a_trafoban
Jazzenergiák az űrben - szombaton Thomas de Pourquery és a Supersonic a Trafóban
süti beállítások módosítása