Néha mi vagyunk a boldogságunk legnagyobb akadályai – Konyha-dalpremier

2017.10.19. 14:57, RRRecorder

konyha_1.jpg

Egy évvel a Különbéke című album megjelenése után itt az első új Konyha-dal. Itt hallgatható meg először.

A Messze vagy című szám önértékén túl az október 27-én az A38-on tartott koncerthez is kedvet csinál, ahol Szepesi Mátyás (ének, gitár), Badics Márk (dob, billentyű) és Haller Dániel (basszusgitár) triója fúvósszekcióval egészül ki.

Szepesi Mátyás a dalról ezt mondta a Recordernek: „Nagyon hosszú utat járt be ez a dal zeneileg, fél évig kerestem a sorokhoz a megfelelő akkordokat, hangszerelési irányt. A szöveg nagyon személyes, arról szól, hogy néha saját magunk vagyunk a boldogságunk legnagyobb akadályai, nem merünk átlépni bizonyos falakon-vonalakon. Bár a narráció szerint én éneklek a szerelmem gondolatairól, bizonyos motívumokat felcseréltem kettőnk életéből - ami közös, hogy mindketten lépcsőkről álmodunk, amik felfelé vezetnek, de nem tudjuk hova.” A dalban fontos szerepet kap a szabadság is, ami Szepesi Mátyás rövid meghatározása szerint ezt jelenti: „nem félni”.

Badics Márk pedig így jellemezte a Messze vagyot: „Ez egy nagyon őszinte, mély dal. Az egész olyan ismerősnek hat, mintha már hallottam vagy ismertem volna előtte, de közben mégsem klisés. Ráadásul első feljátszásra kigurult a stúdióban. Nagyon jó volt a felvétel, ami nekem különösen érdekes volt, mert először játszottam fel stúdióban dalt elektromos dobon.”

Mivel egy éve jelent meg a Különbéke című nagylemez, rákérdeztünk, hogyan áll a következő, és a Messze vagy ennek előfutára-e. „Készülünk már a következő lemezre, sok dal alapja megvan már, de a Messze vagy az a dal, ami szövegileg és zeneileg is teljesen kiforrt, be lehet mutatni a közönségnek. Azt gondolom, hogy ez egy még letisztultabb és változatosabb hangzású lemez lesz, mint az eddigiek” – mondta Badics Márk.

SZEPESI MÁTYÁS LEMEZTÁSKÁJA.


Szepesi Mátyás arról beszélt, hogy nem szeretnék elkapkodni a lemezt, már csak azért sem, mert „sok számunkra fontos dal van rajta. Eddig sem gondolkodtunk koncepcionálisan albumokban, csak mindig úgy hozta az élet, hogy összegyűlt elég dal egy-egy új lemezhez. Az október 27-i A38 Hajós őszi nagykoncertünk után folytatjuk a stúdiómunkát, a dalok, szövegek születési üteme dönti majd el, hogy mi legyen a következő lépés.” Megint sokfelé fog kalandozni a Konyha, “sokféle hangulatú, stílusú zenei témánk van. Azt érzem, hogy az első lemez (Konyhanyelv) nyersebb hangzását ötvözzük a mai zenei gondolkodással” – mondta Szepesi.

A Konyha idén részt vett a Nagyszínpad versenyen, aminek a célja az, hogy lökést adjon a fellépők karrierjének. (Fellépésük előtt nagyobb portrét közöltünk a zenekarról.) De Szepesi Mátyás nem igazán gondolkodik a karrierről: „Nekünk az a fontos, hogy megírjuk a dalokat, amik bennünk vannak. Az, hogy mások is kötődni tudnak sorokhoz-dalokhoz, és ez tovább hajtja a zenekar hajóját, csak hab a tortán.”

A Konyha honlapja itt található, a Facebookon itt vannak. A zenekar az A38-on ad nagykoncertet október 27-én, pénteken, háromtagú fúvósszekcióval kiegészülve – így a régi dalok közül néhány új hangszerelésben szólal meg, és lesznek újak is. Részletek itt.


Most pedig jöjjön a Messze vagy, amihez a zenekar állandó alkotótársa, Lossonczy Bazsó készített hangulatvideót. Ez egyébként az első Konyha-dal, ami teljesen Dani (Haller Dániel basszusgitáros) házistúdiójában készült. „Komoly lendületet és biztonságot ad, hogy nála családias légkörben kísérletezgethetünk” – mondta Badics Márk.

Címkék: premier konyha
https://recorder.blog.hu/2017/10/19/neha_mi_vagyunk_a_boldogsagunk_legnagyobb_akadalyai_konyha-dalpremier
Néha mi vagyunk a boldogságunk legnagyobb akadályai – Konyha-dalpremier
süti beállítások módosítása