Nézd csak, Bach, ez egy szinti! Fugato-klippremier

2017.10.12. 11:11, RRRecorder

fugato.jpg

Komolyzene és popzene sokszor találkozott már. A Fugato elméletileg megalapozott módon csinálja ezt, de ne ijedjünk meg: szórakoztató, mint ahogy az itt bemutatott klipjük is.

Wendy Carlostól a Klasszikusok popritmusbanon és Nigel Kennedyn át a "dubstep-hegedűs" YouTube-sztár Lindsey Stirlingig és tovább: számos példa van a klasszikus zene és az elektronikus zene találkozására. A Fugato is ezen a területen indul, de nem az olcsó kategóriában; talán hogy elhatárolják magukat a többiektől, hibrid zenének nevezik azt, amit csinálnak.

A zenekar vezetője Alpár Balázs billentyűs, aki egy teljes, Németországban megjelent könyvet írt a "zenei kultúrák találkozásáról", beleértve a popularizált komolyzenét, világzenét, szimfonikus jazzt, prog rockot stb. Alpár egyébként zeneszerző, filmzenéket is ír (pl. Egy kupac kufliUltra) a Müpa új szignálja is az ő és a Fugato nevéhez fűződnek.

Az összesen 14 tagú Fugato egy szimfonikus kamarazenekar kiegészítve elektronikával, dobbal, basszusgitárral és énekesekkel, tagjai képzett zenészek. Hitvallásuk szerint a hibrid zene "művészi és könnyed, hagyománytisztelő és innovatív, értelmes és érzelmes. A fugato elnevezés nem csak a régizenéhez való vonzódásukat fejezi ki, de a darabok gondos megszerkesztettségére, kidolgozottságára is utal." Rendszeresen koncerteznek nemcsak itthon, hanem külföldön is, fellépnek Tompos Kátyával és Tátrai Tiborral, korábban Harcsa Veronikával, Herczku Ágival és Nikola Parovval.

Novemberben érkezik egy háromszámos EP-jük Hibrid harmóniák címmel, annak örömére, hogy a felújított Lóvasút helyszínen ők koncerteznek először. (Jegyek itt kaphatókFacebook esemény itt.) Ezen hallható a Bach On Loop, amelynek klipjét itt lehet először látni.

Ebben a jól ismert Bach-motívumok az említett "modern" hangszerekkel, valamint egy, a feljátszott motívumokat ismétlődő looppá alakító eszközzel, a looperrel találkoznak. Alpár Balázs a következőt mondta erről: "A monoton ismétlődés minimalizmusa egyébként J. S. Bach művészetétől igen távol áll, hiszen ő sokkal jobban szeret vándorolni a hangnemek között, ezért is jelentett kihívást, hogy hogyan teremtsünk folyamatos változást és fejlődést a műben. Az egyik egyszerű válasz, hogy a loopert néha ki kell kapcsolni. A monotónia és a váratlan kalandok a zenében is egymást váltogatva válnak értékessé."

A klipet Boros Gábor Dávid rendezte, a győri Zichy-palotában vették fel, és a Farkas Izsák által alakított, a barokk korból érkező hegedűs ismerkedik benne a főként Alpár Balázs által képviselt a modernitással, és viszont. A Fugato honlapja itt vanFacebook pedig itt.

https://recorder.blog.hu/2017/10/12/nezd_csak_bach_ez_egy_szinti
Nézd csak, Bach, ez egy szinti! Fugato-klippremier
süti beállítások módosítása