Amerikai kiadónál az Ozone Mama - háttér és dalpremier!

2017.10.11. 18:00, RRRecorder

ozone_mama.jpg

Az amerikai Ripple Music jelenteti meg a klasszikus hard rockot játszó Ozone Mama új lemezét. Itt van róla az első dal, és az is kiderül, hogyan jött össze ez a nagy lehetőségekkel kecsegtető szerződés.

A Ripple Effect című blogból kinőtt kaliforniai kiadó, a Ripple Music jelmondata az, hogy "We Deal In Heavy", több rockzenei műfajban ott vannak az élvonalban. A Bandcampen teljes katalógusuk fent van. Náluk jön ki 2018 januárjában a magyar Ozone Mama új, Cosmos Calling című albuma. Ráadásul feltehetőleg itt nem ér véget a történet, hiszen a kiadó a zenekarainak a turnékba is besegít, így a külföldön már eddig is sokat játszó Ozone Mama előtt újabb lehetőségek nyílnak meg.

A Cosmos Callingról elsőként a High Ride című szám rádió verziója jelenik meg single-ként - mármint a digitális formátum mellett kézzel fogható, limitált példányszámú CD-n is. A dal itt a Recorderen hallható először, és Gábor András gitáros-dalszerző mesélt is nekünk.

ozone_mama_high_ride_300.jpg"A menedzserünk, Borbola Katalin hívta fel a figyelmemet arra, hogy az egyik közösségi oldalunkon egy, a Ripple Musichoz közel álló amerikai srác (úgynevezett A&R) ódákat zengett a Sonic Glory lemezünkről. Felvettük egymással a kapcsolatot, és hamar eljutottunk a kiadó egyik vezetőjéhez. A Ripple Music egy túlnyomórészt stoner és classic rock, illetve pszichedelikus zenekarokkal foglalkozó kiadó, akik szerencsére nem csak az USA-ban terjesztenek. Tetszett nekik az előző anyag (az egész kiadó meghallgatta, szóval nem ötperces tesztelés volt), nekünk pedig az ő hozzáállásuk, így elkezdtünk beszélgetni arról, hogy esetleg kiadnák az új lemezünket. Azután majdnem egy egész éves ismerkedés és tárgyalás után a közelmúltban megállapodtunk.

Ezzel valóra vált egy régi álmom. Nem volt egyszerű ide eljutni, de úgy érzem, a sok munka megérte. Jelenleg nem látok túl sok magyar zenekart amerikai kiadónál, rockbandaként és főleg magyar rockbandaként elég nehéz jó kiadóhoz kerülni. Egyrészt mivel ez a fajta rock napjainkban nem kap megfelelő támogatást mindenhol a világon, másrészt mert Magyarországról sokan azt sem tudják pontosan, hogy hol van. Amerikában ugyanakkor jóval nagyobb kultúrája van a rockzenének, az erre specializálódott rádióadók ontják a műfaj legjobb dalait."

Az Ozone Mama egyelőre a Cosmos Calling kiadásáról állapodott meg a Ripple Musickal, valamint tervben van a megelőző Sonic Glory megjelentetése vinylen; a zenekar digitális terjesztője is a kiadó lesz. A turnézás megszervezését egy amerikai kiadó persze nem tudja teljes mértékben átvenni egy európai zenekartól, de itt is komoly lehetőségeket nyithat meg a szerződés.

"Svédországban évente egyszer saját fesztivált rendeznek, a zenekaraikat igyekeznek időnként együtt is turnéztatni, illetve a booking agentjükkel együttműködve nagy eséllyel eljutunk jónéhány olyan külföldi fesztiválra is, ahová magunktól nem, vagy esetleg sokkal nehezebben sikerült volna" - mondta a Recordernek Gábor András. Önmagában már az is sokat segít a koncertezésben, hogy ilyen elismert kiadónál vannak: "Külföldön a booking agent sokkal inkább olyan bandák közül választ, akik kiadóval rendelkeznek, ami érthető." Azt remélik, hogy ismét eljutnak majd a tengeren túlra is: "az USA-ban jónéhány emberhez eljutott az előző albumunk, vannak már kifejezett rajongóink is. Reméljük, hogy a kiadó promóciójának köszönhetően a számuk jövőre jelentősen emelkedik majd" - mondta Gábor András.

Ez itt tehát a High Ride:

Gábor András a következőt mondta a számról: "Első single-ként a High Ride-ra esett a választás, mert elég lendületes, és mert azonnal el tudtuk elképzelni a rádióbarát változatát is. A felépítése lehetővé tette a bridge, illetve egy szólórész eltávolítását, illetve kicsit más keverést kapott, mint az albumverzió. Egy régi dalötletemből származik, amit még otthon rögzítettem. A fiókban hevert évekig, és nem is voltam biztos abban, hogy egyszer majd Ozone Mama-dal lesz belőle. Érdekessége, hogy a verze részeknél kissé a szofisztikáltabb, visszafogott brit pszichedelia érvényesül, a refrén viszont már inkább a megszokott nyers, klasszikus 70-es évekbeli rock. A billentyűk is helyet kaptak a háttérben: a mellotron egy tipikus 60-as, 70-es éveket megidéző hangszer, eszméletlenül jó atmoszférát adott a dalnak."

A fizikai single változaton rajta lesz a Doppelganger című szám is a jövőre megjelenő albumról, ami "a bennünk szunnyadó rosszabbik énünkről szól, egy képzeletbeli ikertestvérről, aki bármelyik pillanatban előtörhet és olyan dolgokra kényszeríthet bennünket, amiket normális esetben nem tennénk meg."

Gábor András a lemezről és annak felvételeiről is mesélt a Recordernek: "Az új lemez még mindig egy megszokott Ozone Mama-korong, bár szerintem érettebb anyag lett, mint az előzőek, talán azért is, mert többet tudtunk a felvételre készülni. Sokan kérdezték, hogy nem félünk-e attól, hogy az előző, Sonic Glory című album után - mely 2016-ban Fonogram-díjat nyert - tudunk-e továbblépni. Remélem, hogy sikerült. Az új anyag kísérletezősebb, színesebb lett, több olyan hangszert és megoldást használtunk a stúdióban, amit eddig sohasem.

A kiadónál való megjelenés a dalok megírása során számomra plusz stresszt jelentett. Meg akartunk felelni az elvárásoknak, a zenekar és a hangmérnökünk is: Szabinak (José Garcia Szabolcs) is rengeteg munkája van az anyagban. A stúdióköltségek egy részét szerencsére a Nemzeti Kulturális Alap támogatásával sikerült megoldanunk. A keverésre ugyanazt a New York állambeli hangmérnököt, Michael Richet kértük fel, aki az előző albumon is dolgozott. A maszter szintén az USA-ban készült, Justin Perkinsszel először dolgoztunk együtt, ő szintén nagyon jó munkát végzett. Úgy érzem, a megfelelő dalokon túl az utómunkák 'kiszervezése' is hozzájárult ahhoz, hogy a kiadónak megfeleljen az anyag."

Az Ozone Mama honlapja itt található, a Facebookon itt vannak. Budapesten legközelebb október 14-én koncertezik a zenekar az Instantban, akkor már beszerezhető lesz a single fizikai formában is, Facebook esemény itt. Egyébként mostanában még Bécsben, Sopronban, aztán november közepétől osztrák, német és svájci városokban lépnek fel.

Ez itt az előző, Sonic Glory című album, ami felkeltette a Ripple Music figyelmét:

Címkék: premier ozone mama
https://recorder.blog.hu/2017/10/11/amerikai_kiadonal_az_ozone_mama_hatter_es_dalpremier
Amerikai kiadónál az Ozone Mama - háttér és dalpremier!
süti beállítások módosítása