Lemeztáska – DJ Budai

2017.09.20. 19:15, rerecorder

img_7576depth.jpg

Az albumújrajátszó koncertek mintájára mixlemez újrajátszó parti lesz jövő hónapban, amikor a húsz évvel ezelőtt megjelent Techno-House Classics ’93-’96 zenei anyagát mixeli össze élőben DJ Budai. A mindig mosolygó dj-producer ezzel a lemezzel lett széles körben ismert, ma már a hazai elektronikus tánczenei élet/partikultúra elismert nagyöregje, a funky techno hazai úttörője, a deep house elkötelezettje. Utóbbi stílusnak szentelt bulisorozata, az I Love Deep ezen a hétvégén ünnepli a 15. évét, a dupla évforduló apropóján jó mélyen beletúrtunk képletes lemeztáskájába.

Első zenei emléked

r-735522-1156289801_jpeg.jpgNagybátyám révén, aki nagy lemezgyűjtő volt, hétvégente rengeteg albumot hallgattunk meg. Főleg korai diszkót. Lehettem vagy 9-10 éves.


Első lemez, amit saját pénzből vettél

Erre nem emlékszem pontosan, de simán lehetett Hungária, vagy LGT, vagy Atlantic Starr, vagy valami diszkóválogatás. Az biztos, hogy nagyon sok magyar lemezt is vettem a kezdetek kezdetén.

Első lemez, amit dj-ként vettél

Erre sem emlékszem pontosan. De ami biztos, hogy amikor elkezdtem dj-zni, a legjobban a funkot, a soult és a korai hip-house zenéket szerettem, biztos ilyesmit vehettem elsőnek. Akár Grandmaster Flash, Kurtis Blow, Earth Wind & Fire, Kool And The Gang is lehetett.  


Kamaszkorod meghatározó zenéi

Boney M, Rick Astley, Earth Wind & Fire, Kool And The Gang, Malcolm McLaren, Midnight Star. És rengeteg egy-két számos előadó. Volt egy rádióműsor minden héten szombatonként kettőtől ötig, és ott csak új zenéket és kívánságokat játszottak. Azokat felvettem, aztán a kétkazettás deckkel csináltam saját válogatásokat. Sose felejtem el, amikor először meghallottam a M.A.R.R.S.-tól a Pump Up The Volume-ot. Elementáris volt. Annyira új volt, annyira más. 


Zenei hatások a pályád indulásakor

Az egyik legmeghatározóbb behatást akkoriban a Fortuna Clubtól és az ott dj-ző Bakai Mátyástól kaptam, aki kőkemény funkot, soult, diszkót játszott. Nagyon jól mixelt, és én akkor láttam először MK2-esket (a Technics SL-1200-as lemezjátszójának dj-k körében elterjedt modellje – a szerk.) élesben. Minden szombaton ott lógtunk. Úgy érzem, amit ott kaptam zeneileg és szakmailag, az felnyitotta a szememet végleg.


Meghatározó partiélmény

Rengeteg van, szinte illetlenség lenne szembeállítani egymással őket. De ha jobban belegondolok. minden buli, ahol játszom nagy élmény a mai napig.


Kedvenc funk/funky lemez

A végtelenségig sorolhatnám, annyi kedvenc van a műfajból. (mosolyog) De legyen akkor mondjuk Bootsy Collins-tól a Disciples Of Funk.


Kedvenc diszkólemez

Rick Astley első albuma.


Kedvenc deep house lemez

The Timewriter Diary Of A Lonely Sailor albuma.


Kedvenc techno lemez

Itt aztán hatalmas lenne a merítés, megannyi trekk, megannyi emlékkel. Rengeteg kedvenc van a lazább, groove-osabb/funkosabb témákon át a keményebb vonalig. Sok-sok kedvenc tech-esebb kiadó volt/van, ahol szuper zenék jöttek/jönnek ki. De ha mindenképp ki kellene emelnem egyet, az a Daft Punk Homework albuma lenne. Abban benne van minden, amit szeretek: techno, house, funk, soul.


Kedvenc dj mix lemez

A Global Underground 010: Athens, amit Danny Tenaglia készített. A stílusa, építkezése fantasztikus ezen a lemezen.

Kedvenc poplemez

Michael Jackson Thiller albuma.


Kedvenc magyar lemez

LGT-, Első Emelet-, a korai Bëlga-albumok.


Kedvenc magyar elektronikus zenei lemez vagy szám

Hirtelen eszembe jut, milyen nagy sikere volt a Draft Dombok felett című számának, amit ha nem is játszottam, de szerettem. (mosolyog)


Kedvenc magyar dal

Az LGT-től az Embertelen dal.


Minden idők legjobb lemeze

Passz. Ha rászánunk egy napot, akkor kivesézhetjük azt a sok ezer zenét, ami mindenidőkje. (mosolyog)


Minden idők legjobb remixe

Sokat játszom és mindig boldogság és mosoly övezi az Underworld Two Months Off-jának King Unique-remixét. Illetve darkos, mély témában nálam abszolút favorit a Depeche Mode Dream Onjának Bushwacka-remixe. Fantasztikusnak tartom még a Hardfloor átiratát Mory Kanté Yeke Yeke című dalából. De rengeteg jól sikerült átdolgozás tetszik, és rengeteg jön ki nap mint nap. Amiket írtam, azért is állnak közel hozzám és azért emeltem ki őket, mert az ilyen remixek, amik nagynevű előadók dalaiból készülnek, sokkal-sokkal nagyobb kihívást jelentenek a producereknek. És ha jól sikerülnek, jól használják a vokált, és hozzáadnak, sőt, magasabb mércére teszik az eredetinél, akkor ezek a remixek számomra mindig topok lesznek. És nagyot ütöttek a bulikban is. Respect!


Kedvenc hazai dj-k / producerek

Sajna elég kevés haza dj-t tudok elejétől a végéig meghallgatni. Inkább azt mondanám, hogy minden olyan dj-t tisztelek, és örülök annak, hogy a szakmában van, aki tényleg a közönségért és az ő szórakoztatásukra lép a pultba, mindenféle attitűd nélkül, maximális alázattal az egész iránt. A hazai producerek között sok tehetség van, akik már bizonyítottak a világban és öregbítik a nevünket, lásd Tommyboy, Jay Lumen, Gaga, Belocca, Shane 54.


Lemezgyűjteményed legkülönlegesebb/legértékesebb darabja

Eddig egyetlenegy lemezemtől sem váltam meg. Ezzel talán válaszoltam is a kérdésedre.


Olyan zene, ami nagyon elüt a stílusodtól, mégis nagyon szereted

A Volt egyszer egy Vadyugat zenéje Ennio Morriconétól.


Bűnös zenei örömöd

Egy-két beteg filmzene.

423608_3435534843958_619591256_n.jpg

fotó: Urbán Ádám


Dal, amit szerettél, de már nem bírsz meghallgatni

A Hungáriától bármi.


Dal, amit bárcsak te írtál volna

De jó lett volna segédkezni a Daft Punk első albumánál! (mosolyog)


Zene, amitől boldog leszel

Régi funk-, diszkó- és soulzenéktől mindig hepi vagyok. 


Zene, ami elgondolkodtat

A 2001: Űrodüsszeia nyitójelenetének zenéje. (Richard Strauss: Imigyen szóla Zarathustra - a szerk.)


Legjobb zene romantikázáshoz

Volt szerencsém egy szerelmes számokat tartalmazó 10 bakelites gyűjteményt a kezemben tartani. Nehéz volt a pakk, mint a szerelem. (mosolyog) De ha kellene ilyen alkalomhoz illő zenét választani, akkor The Timewriternek sok ilyen van, például a Love Is Beautiful.


Legjobb zene szexhez

Persze, és a végén zenei elemzés lesz az egészből! (mosolyog)


Legjobb zene szívfájdalomra

Bármelyik zene.


Kedvenc szettkezdő szám

Ez sokféle lehet. Szeretek rámixelni az előttem lévő dj-re is, vagy mostanában van, hogy használok egy saját intrót, amit csináltam. De minden attól függ, milyen a buli, milyen a dj, milyen a hangulat. Ez befolyásolja, hogy kezdem el a szettemet.


Kedvenc bulizáró szám

Sokszor zártam ezzel a bulit: Johannes Heil: Loving (Mark Broom Soul Mix).


Kedvenc zene utazáshoz

Mindig változó, hol a rádió szól, hol egy mix. De inkább az utóbbi, mert sajna kevés olyan rádió van, ami a fogamra való. Ritkán a Tiloson vagy a Jazzy-n kapok el jó zenéket, mixeket.


Kedvenc zene relaxáláshoz/lazuláshoz

Ha mindenképp nyugalmi háttérzenére lenne szükségem, akkor régebbi soulokat, funkokat hallgatnék. De ilyen ritkán van. (mosolyog)


Kedvenc zene esős napokhoz

Szeretem az esőt, ha van rá mód, azt hallgatom.


DJ Budai most szombaton ünnepli az I Love Deep 15. születésnapját jelenlegi rezidenciáján, a KASINO-ban, részletek a buli Facebook-eseményében. A Techno-House Classics újrahallgató partija október 14-én lesz, az este sztárvendége a Hardfloor, infók a Facebook-eseményben.


ez pedig a teljes mixlemez:

Címkék: dj budai lemeztáska
https://recorder.blog.hu/2017/09/20/lemeztaska_dj_budai
Lemeztáska – DJ Budai
süti beállítások módosítása