Lemezpremier! Raccoon Rally / Bird Of The Year EP

2017.09.15. 11:00, rerecorder

rr_chills_by_tamas_gal.jpg

Magyarország jobban teljesít, ha más fronton nem is, a hálószobapopot tekintve biztosan, hiszen már bécsi hálószobákban is születnek magyar hálószobapop-dalok. Gál Tamás 2013-ig a Sad Kolibries tagja volt, ekkor viszont zenekarát határozatlan idejű hiátusra ítélve egy jobb élet reményében nyugatnak vette az irányt. Gyorsan meg is ismerkedett Bécs hasonló zenei beállítottságú közösségével, néhány zenekari próbálkozás után viszont az egyszerűbb és kényelmesebb, valamint egy loop pedállal szinte zenekarként is funkcionáló szobazenélés mellett döntött. Így született meg a Raccoon Rally, amelynek tavaly már bemutattuk egy megnyerő mosómedvés klipjét, most pedig egy osztrák zenekarral (Bird Of The Year) közös, vinylen is kijövő split EP-vel jelentkezik.

boty-cover-klein-768x768.jpg„Nehéz volt összeegyeztetni a zenekartársakkal a dolgokat, inkább egyedül gitározgattam, és emiatt jött be a loop. Volt koncert, ahol élőben még a pergődobot is loopoltam, az jó szar is lett! Ez ment két évig, de így, hogy mindent egymagam csináltam a színpadon, könnyen el is basztam a dolgokat” – mondja Tamás a kezdetekről.

Mario, a Numavi Records feje és a Bird Of The Year, valamint a most hétvégén a Dürer Kert-es Vanishing Point fesztiválon koncertező Mile Me Deaf gitárosa (utóbbi a frontembere a korábban Sex Jams gitárosaként Budapesten már koncertezett Wolfgang, aki egyébként a Numavi társalapítója is) később felfigyelt a Raccoon Rally-dalokra, és felkérte Tamást egy közös split lemezre a Bird Of The Yearrel. A dalszerző-előadó 2016-ban, otthon a kisszobában elkezdte felvenni a dalokat, minden hangszert egyedül, elsősorban továbbra is a loop pedál hathatós közreműködésével. „Mindenképp ki akartam használni a lemez és a további koncertek lehetőségét, így pár hónapja elkezdtünk zenekarral is próbálni két régi lakótársammal, és az a vicces, hogy amikor együtt laktunk, eszünkbe se jutott együtt zenélni” – meséli Tomi.

„A szövegeket szinte kivétel nélkül 2013-ban írtam, amikor kiköltöztem Bécsbe. Nehéz időszak volt, eleinte sok 180 fokos fordulattal és nagy változásokkal az életemben, így a dalok elsősorban régi és új barátokról és barátnőkről szólnak.”

image1-768x509.jpg

„A lemez dalait végül 2016-ban rögzítettem, valamelyiket szimplán csak telefonnal. Az Early Man második felében a háttérben hallatszódik egy kis üvöltözés, az például úgy született, hogy pár haverommal nagyon berúgtam, éjjel 3-kor hazamentem, aztán elkezdtem a dalra üvöltözni. Martin, a lakótársam kijött a szobájából, hogy mi a fenét csinálok, mondtam, hogy lemezt, erre ő, hogy ja, akkor oké.

A split EP másik szereplője, a Bird Of The Year frontembere a Robotra (már ők is jártak párszor Budapesten) korábbi gitárosa, szintén Tom. A háromtagú, eredetileg grazi zenekar klasszikus dob-gitár-basszusgitár felállásban nyomja, viszonylag új zenekar a nagyon összetartó osztrák indie és lo-fi színtéren, de a klasszikus indie rockos hangzású dalokkal még simán sokra vihetik.

unfall-768x512.jpg

A split lemezen a két zenekar dalai felváltva jönnek egymás után. A koncepció nem véletlen, de valamennyire szokatlan, a végeredmény élvezeti értékéből azonban picit sem von le.

A Raccoon Rally és a Bird Of The Year két lemezbemutató koncertet is tart Magyarországon, szeptember 22-én Egerben, majd 23-án Budapesten a Pontoonon (eső esetén hol máshol, mint a Beat On The Bratben). Habár a lemez hivatalos megjelenése csak szeptember 28-án lesz, cd és vinyl formátumban már a fenti koncerteken megvásárolható lesz a kiadvány.


és akkor a Raccoon Rally/Bird Of The Year split EP: 


a Bird Of The Year lemezhez készült friss videója a Fish című dalhoz: 

Raccoon Rally-fotó: Kim Dang
Bird Of The Year-fotó: Thomas Baumegger

Raccoon Rally-Facebook
Bird Of The Year-Facebook
Numavi Records-Facebook

https://recorder.blog.hu/2017/09/15/lemezpremier_raccoon_rally_bird_of_the_year_ep
Lemezpremier! Raccoon Rally / Bird Of The Year EP
süti beállítások módosítása