Jól kigyúrod magad, pedig nem kell medvéket legyőznöd - Drastik Putto EP-premier

2017.08.31. 18:44, RRRecorder

drastik_putto_sajto.jpg

Gyúrás és fásultság, mi van a halál után, no meg előtte – szövegeinek témájában és zenéjében is sokszínű a „szürreál-pop” Drastik Putto új, Keptönamerika című hatszámos EP-je. Premier!

Mihalik Ábel egyszemélyesnek indult projektje, a Drastik Putto tavalyi, második – itt a Recorderen debütált – nagylemezén már teljes zenekarrá lett, az új EP-n pedig már fúvósok is közreműködnek. „Utoljára 17 évesen írtam olyan zenét, amiben fúvósok szerepeltek, ezért ez egy régi álmom volt” – mondta erről Mihalik, akit amúgy a Kispál és a Borz, majd a Kiscsillag dobosaként ismert meg a közönség.

Abban viszont hasonlít a Keptönamerika az előző Drastik Putto-anyagokra, hogy sokszínű. „A szürreál-pop kategóriába minden belefér: van rockosabb és 80-as évekbeli alternatív pop-jellegű szám is. Mivel sokféle zenét hallgatok, sokféle zenét is csinálok. Tudatosan törekszem arra, hogy ha lehet, ne hasonlítsanak egymásra a dalaim. Nagyon szeretem a kreatív szabadságot, és igyekszem is élni vele. A dalszövegek pedig most is a valóságból táplálkoznak, és meglehetősen szókimondóak” – jellemezte az EP-t Mihalik.

Jöjjön tehát a hat dal egyenkénti jellemzése a dalszerző-szövegírótól, alatta pedig maga az EP!

Keptönamerika: Növekvő trend, hogy jól kigyúrod magad, ám az esztétikumon kívül semmi haszna nincs. Nem kell legyőznöd rád támadó medvéket, vagy megvédened a családod külső veszélyektől. Csak... ki vagy gyúrva. Nagyjából erről szól a dal; kifigurázva, miket nem kell tenniük még pluszban. A dalt egy ötéves verzealapból sikerült továbbírni. 

Jobb többen: Ezt arról a felfedezésről írtam (nagyon új, szóval biztos fogalmatok sincs róla), hogy fejre is állhat az ember, de akkor is másokra vagyunk utalva, és könnyebb is többen elvégezni a munkákat, illetve közösségi lények vagyunk. A refréngitár született meg legelőször. 

Péntek: Akartam egy szintisebb dalt a lemezre. A magányról szól főleg, meg hogy az emberekbe beleültették -  főleg a lányokba -, hogy nem érsz semmit, ha nem vagy kapcsolatban. Elég arra gondolni, milyen játékokat adunk a kisfiúknak és milyeneket a kislányoknak. De ez lehetne egy bővebb beszélgetés is.

Kiáll egy szög:  Ez mondjuk egy nehezebb életszakaszról szól, meg hogy milyen, mikor belefásulsz az életedbe és nem mersz új dolgokat kipróbálni esetleges/felesleges félelmeid miatt. 

Találkozunk még: Egyértelműen transzcendens témájú dal. Többféle értelmezése is lehetséges. Az ember számára felfoghatatlan dolgokról szól. Mai napig meglep, mikor egy ember teljes meggyőződéssel állít olyan dolgokat, amiről a leghalványabb fogalma sincs. Például arról, mi VAN a halál után, holott sokszor azt se tudjuk, mi van előtte. Ezt a dalt még szöveg nélkül kamuangollal körül-belül 3-4 éve írtam -  a 2014 című későbbi Kiscsillag dallal egyidőben, aztán megszületett rá ez a szöveg. 

Mikor reggel: Poén a végére. Nem is lövöm le.  

Szóval az EP: 

A Péntek című dalhoz készült szövegvideó is, az Ocean Productions munkája:


A zenekart legközelebb szeptember 7-én lehet megnézni az Ellátóházban, a Jurij társaságában, Facebook esemény itt. Itt az EP fizikai formátumban is kapható lesz.  Aztán mennek majd turnézni is. A zenekar tagjai Mihalik Ábel mellett: Bubenyák Zoltán – billentyű, Csókás Zsolt – gitár, Borbély Mátyás - basszusgitár, Papp Csaba – dobos. A vendégeskedő három fúvós: Meggyes Ádám - trombita, Barbinek Gábor - harsona és Rózsa István – tuba; és egy vendégperkás, Gábor Andor is van. A borító az előzőhöz hasonlóan Máté András grafikus munkája; ő a Mohaember klipjével a II. Magyar Klipszemlén elnyerte az év legjobb animációs klipje díjat. A lemez elkészítését a Cseh Tamás Program támogatta.

Ez a Drastik Putto honlapja, a Facebookon itt lehet őket megtalálni.

drastik_putto_keptonamerika.jpg

https://recorder.blog.hu/2017/08/31/jol_kigyurod_magad_pedig_nem_kell_medveket_legyoznod_drastik_putto_ep-premier
Jól kigyúrod magad, pedig nem kell medvéket legyőznöd - Drastik Putto EP-premier
süti beállítások módosítása