Dalpremier! Bin-Jip: Doubtful

2017.08.30. 14:30, rerecorder

bin-jip2017.jpg

Jelentős változások történtek a Bin-Jip körül: a tagságában több ponton, még a frontember posztján is megváltozott, immár ötfős zenekar egy élőben felvett új dallal mutatkozik be, Harcsa Veronika helyett Pátkai Rozina és Mózes Tamara az új énekesek, a többiről pedig a premiercikkben nyilatkozik Andrew J zenekarvezető.

A Bin-Jip trió átalakult az év első felében, a távozó két tag (Harcsa Veronika és Gyémánt Bálint gitáros) helyére négy új érkezett: rögtön két énekes, a Recorderen is gyakori szereplő Pátkai Rozina (bossa nova-, jazz-énekes és Minka nevű projektjével nagyon eredeti versmegzenésítő) és Mózes Tamara (aki eddig a jazz világában volt ismertebb), valamint Kaltenecker Zsolt, aki Bin-Jip alapítótagként tér vissza négy év után a zenekarba, és Lantos Zoltán, aki pedig az egyik legelismertebb hazai hegedűs. Az új felállás a Budapest Parkban, a Thievery Corporation előtt mutatkozott be a nyár elején, a kvintett első klubkoncertje szeptember 22-én lesz az A38-on, de közben már egy új lemezanyagon is dolgoznak (a harmadik album munkacíme Violectric). A "nulladik" koncerten már persze szóltak új dalok is, melyeket mozgóképen is rögzítettek, így ezek közül a Doubtful debütál most itt (a dal szövegét a New York-i költő Rory Winston írta), de előbb meséljen Andrew J a változásokról: „Az első két lemezünkből, az Enterből és Heavyből kihoztunk mindent, amit lehetett az évek során. Harcsa Veronika már korábban jelezte nekem, hogy harmadik album készítésében nem venne részt, a közeljövőben más stílusokban, jazz és komolyzenében szeretné inkább érvényesíteni a hangját. Többek közt ezért is döntöttek úgy Gyémánt Bálinttal, hogy duóban zenélnek tovább. Közös megegyezéssel a Bin-Jip nélkülük is folytatja pályafutását és megújulva, kvintettként megyünk tovább. Az új felállás a legkülönbözőbb zenei területekről érkező zenészekből állt most össze, meglehetősen színes, érdekes stílusok találkoznak, aminek nagyon örülök, mert ez mindig is jellemző volt a Bin-Jipre.”

A zenekarvezető az új dalról, a triphoposabb, álmodozósabb hangulatú, szövegében azonban inkább jelen idejű, aktuális Doubtfulról ezt mondta a Recordernek: „Elsőként egy lírikusabb hangvételű dallal szerettünk volna kijönni, Rory Winston Doubtful című versét dolgoztuk fel, hamarosan pedig érkeznek a zúzósabb számaink is.” Rory Winston, New York-i költő és szövegíró, aki főként amerikai és skandináv zenészekkel dolgozik, jelenleg Budapesten él és a BBC munkatársa. A Doubtfulról így nyilatkozott nekünk: „Nagyon tetszik a dalban a kontraszt, a zene és a szöveg közötti feszültség. A dallam nekem egy nyári alkonyt idéz, míg a szöveg fontos társadalmi és egzisztenciális kérdésekről gondolkodik.”

A Bin-Jip még egy szerzeményt harangozott be a készülő lemezről, ez a Matrix: „Az új felállásunk első szerzeménye, melyből másfél perc előzetes hallható a teaserünkben. A szám címe a hangzásából ered, énekel Mózes Tamara.”

az új felállás szeptember 22-én játszik az A38-on, Facebook-eseményoldal


az új felállás új dala a Budapest Park-os koncertről: 


és a koncert teasere, benne a Matrix című új dallal:  


bin-jip.hu
a Bin-Jip Facebook-oldala

https://recorder.blog.hu/2017/08/30/dalpremier_bin-jip_doubtful
Dalpremier! Bin-Jip: Doubtful
süti beállítások módosítása