Itt a Ladyfest 2017 programja!

2017.05.10. 12:00, rerecorder

ladyfest.jpg

Tavaly a Rakéta Fesztivál keretében volt Magyarországon egynapos Ladyfest (korábban 2006-ban volt az első itthon a Kultiplexben), és bár idén már nem lesz Rakéta, de a Ladyfest megerősödve folytatódik. Idén kétnapos a női alkotókra koncentráló fesztivál, június 17-18-án lesz a Gólyában – alább a teljes program és minden fontos információ a főszervezőtől, Simai Pannitól.

Az eredetileg – tizenhét évvel ezelőtt – az Egyesült Államokból kiinduló, mára globálissá vált Ladyfest mozgalom hagyományainak megfelelően olyan fesztivál, ami a zenélő, alkotó nőkről szól – a terep a részben vagy egészében nőkből álló zenekaroké, női előadóké. (Az első ilyen Magyarországon 2006-ban volt az Igazságosság és Esélyegyenlőség a Nemek között Egyesület szervezésében sokan mások mellett fellépett a Ludditák és Rutkai Bori). A cél a zenekarok, alkotók bemutatkozása mellett a közösségépítés, inspiráció, a női szolidaritás tereinek építése. A koncerteket a fesztiválon művészeti alkotások, előadások és tematikus beszélgetések, workshopok egészítik ki. De át is adjuk a szót Simai Panni szervezőnek, aki minden fontos tudnivalót elmond a 2017-es Ladyfestről (a cikk végén pedig a fesztivál plakátja nagyban):

„A tavalyi egynapos Ladyfest után mindenképpen szerettük volna folytatni, csak nem tudtuk pontosan, milyen formában. A Rakéta befejezése után viszont világos volt, hogy akkor most van itt az ideje, hogy teljesen erre fókuszáljunk. Bevettük szervezőnek Neményi Lillát (Camp Koala) és Molnár Dorinát – aki felelős az arculatunkért is –, és megcsináltuk az első kétnapos külön fesztiválunkat. A szemlélet ugyanaz maradt, DIY és non profit fesztivált akartunk csinálni helyi fellépőkkel, amiben mindenki önkéntesen vesz részt. Nagyon sok lelkes levelet kaptunk, sejtettük, hogy van erre igény, de azt nem gondoltuk, hogy ekkora, meg is vagyunk hatva. Én egyébként Berlinben élek, és onnan még jobban látom, hogy mennyit változott az emberek hozzáállása a csak női előadóknak szóló rendezvényekkel kapcsolatban Magyarországon. Még egy éve sem volt ez ennyire népszerű kezdeményezés, akkor azt kérdezték a legtöbben, hogy jó, de fiúk is jöhetnek? Ebben az évben senki nem kérdezte ezt tőlem, mondjuk nem is hiányzik! Amúgy bárki jöhet. Egyetlen olyan workshop lesz, amin csak nők vehetnek részt, a többi program bárki számára látogatható. A színpadon sem kizárólag női zenészek lesznek – de az ő ötleteik valósulnak meg. Az bebizonyosodott számunkra is, hogy kellett nekik a hely, minden értelemben. Az, hogy célzottan megszólítottuk a női előadókat, nagyon sok energiát felszabadított.  A koncerteken kívül lesznek panelbeszélgetések női zenészekkel, dj-kkel, technikusokkal, lesz előadás a nőkről az elektronikus zene történetében, és technikai workshop is. Továbbá lesz Ladyfest zine-ünk, aminek a megvásárlásával a fesztivált, illetve a zenekarokat tudjátok támogatni, lesz pólónk és táskánk a Verkstaden jóvoltából, és lesznek filmvetítések és kiállítás is.”


A kétnapos fesztivál programja (Facebook-eseményoldal erre):

Június 17.

Szexizmus a zeneiparban – panelbeszélgetés
moderátor: Csepelyi Adrienn újságíró, műsorvezető (Népszava, Klubrádió)

Zenei produceri technikák – technikai workshop női előadóknak
vezető: Vincze Judit (zenei producer)
Nem szükséges előzetes tudás a workshopon való részvételhez. Regisztrálni a ladyfestbp@gmail.com-ra küldött jelentkezéssel lehet.

Lineup:

Imanexperiment
Vivioren (Soft Shell)
Junji Ito
Wave Twins
Desdemona Daene
Fatma


Június 18.

Rózsaszín zaj - nők az elektronikus zene történetében
előadó: Papp Viktorina Rozita (sound designer, zajzenész)

Lineup:

Eyes On U
Aires Altos
Sniffyction
LADO
marion
A C I D W I T C H

ladyfest_rgb_72dpi_kicsi_1_1.jpg

https://recorder.blog.hu/2017/05/10/itt_a_ladyfest_2017_programja
Itt a Ladyfest 2017 programja!
süti beállítások módosítása