Remixlemezpremier! Jónás Vera Experiment: Remixed Part 1

2017.03.31. 13:00, rerecorder

vera_jonas_experiment_remixed_part_1.jpg

Nagyon pörögnek az események a Jónás Vera Experiment körül: januárban jelent meg az első és a második albumról származó dalok élő felvételeit tartalmazó Tiger, Live! EP és azután máris újabb kiadvány érkezik, egy remixlemez folytatásos módon, több részletben, amelynek első három dalát most be is mutatjuk.

Jónás Vera 2011-es felbukkanása óta megállás nélkül lép egyre feljebb és mára egyértelműen a hazai zenei élet egyik kulcsfigurája lett, akárcsak Jónás Vera Experiment nevű zenekara, amely idén sikerrel lépett fel a hollandiai Eurosonic showcase fesztiválon, Fonogram-díjat kapott (és amelyben Fenyvesi Márton gitárost nemrég Bécsy Bence váltotta), a frontember Fodor Máriusszal adja elő a sikeres magyar tévésorozat, az Aranyélet főcímzenéjét, szerepelnek a Nagy-Szín-Pad! idei döntősei között és még hosszan lehetne folytatni. A mostani Remixed című tízszámos anyaggal az énekes-dalszerzőnő most egy újabb területtel bővíti palettáját: az egyébként is gyakran jellemző featuring produkciók és kísérletezések után, több részletben remixlemezt jelentet meg eddigi dalaiból a Launching Gagarin kiadó gondozásában.

A remixalbumra az eddig megjelent két nagylemez és a Wanted EP dalaiból vegyesen kerül átértelmezett szerzemény, az első hármat Bakony Scamp, WaTa és Savages y Suefo készítette. Meséljenek ők maguk remixeikről:


Győrffy Gyula (Vad Fruttik) // Bakony Scamp:
(Gyula készítette a remix mellett az EP masterelését is) (When) You’re Next Door

„A Vad Fruttik High Tech remixek elkészítése után egy olyan dalt próbáltam keresni, ami inkább a brit dallam és harmónia világra épül. A dal tempója és lüktetése adta számomra az alap koncepciót, hogy egy táncdalt készítsek belőle, klasszikus breakbeat elemekkel, mellőzve az elmúlt években divatos dubstep jellegű hangokat. Az eredeti verzió pozitív értelemben véve egy Zero7 számot juttatott eszembe, régi vágyam volt egy ilyen jellegű dalt átmozgatni az én energikus, seggrázós világomba.”


Varga Tamás // WaTa: Only Girl

„Remixeléshez általában vagy olyan számot választok, ami kevésbé karakteres és megpróbálom azt új szintre emelni, vagy mint az ’Only Girl’ esetében, egy erős egyéniséggel rendelkező dalt viszek el egy másik irányba, lecserélve a lüktetést és a harmóniamenetet is. Mielőtt elkezdtem a dallal dolgozni, igyekeztem nem rongyosra hallgatni az eredetit, hogy ne befolyásoljon, és teljesen új hangulatba tudjam helyezni a dal szövegét és dallamvilágát. Direkt olyan dalt választottam, ahol nem a szöveg viszi el az egész számot, így remixben a repetitív, pár mondatos ének inkább a hangszerek közé tartozik, sokszor köszön vissza 1-2 vokálból kivágott hang, sőt, Vera beatboxolása és sóhajtásai is teljes értékű ritmushangszerként szerepelnek. Ezekhez lettek hozzáadva a tört dobok, a távoli melankolikus szintihangok, a kézzel feljátszott ütőhangszerek (tikkfa, bambusznád, biciklicsengő stb.), valamint rengeteg zaj és kosz.”


Lakatos Sándor és Kürtössy Nándor László// Savages y Suefo: Gigglyhead John

„Nagyon jó volt a dal klipje, de ezen felül is ez jött be a legjobban, talán mert játékos és könnyed, de a vége fele mégis a ritmika észrevétlenül belevisz egy kis komplexitást . Másrészt úgy gondoltuk, hogy ebből tudunk viszonylag könnyen remixet készíteni. Elégedettek is vagyunk a végeredménnyel, úgy érezzük már meg van a helye a legjobb remixeink gyűjteményének második részén. Az első rész 2015-ben jelent meg, és időről-időre szeretnénk ilyen formában összefoglalni a világ különböző részein, főleg maxikon, EP-ken megjelent munkáinkat.”


Most már tehát akár seggrázáshoz is feltehetünk egy kis Jónás Vera Experimentet a playlistünkre. A lemez további dalai hamarosan, folytatásosokban érkeznek, addig is a Nagy-Szín-Pad! elődöntőjén, május 20-án vagy egy nagyszabású MüPa-s koncerten is el lehet őket csípni a nyár folyamán (június 19.).

A borítót az Experiment legutóbbi, Tiger, now! című albumának coverét is tervező grafikus, Heller Berta készítette Talabér Géza fotóját felhasználva.

a seggrázós remixek: 


Jónás Veráék
Facebook-oldala

https://recorder.blog.hu/2017/03/31/remixlemezpremier_jonas_vera_experiment_remixed_part
Remixlemezpremier! Jónás Vera Experiment: Remixed Part 1
süti beállítások módosítása