Lemez- és videopremier! Kipu: Hibás

2017.03.29. 19:00, rerecorder

img_6825_2.jpg

A pécsi Kipu zenekar szerepelt a 49. Recorder magazin Pécs & pop fókusztémájában, a város feltörekvő kezdő 11-ét bemutató cikksorozatban, most pedig elérkeztek második nagylemezük premierjéig. A Hibás karakteres, rockos, remek album, itt hallható először.

03_16.jpg

A 2006 nyarán alapított Kipu (Fekete Gyula – ének, gitár, Katona Attila – basszusgitár és Riethmüller Róbert – dob), nemrég Zsidó Ákos gitárossal bővült kvartetté. A zenekar 2009-ben egy háromszámos maxit (Részegen mindenki szerelmes) készített el Lovasi András stúdiójában, Tövisházi Ambrus produceri segítségével, majd 2012-ben pedig Dióssy Ákos és Nagy-Miklós Péter segítségével felvették az első nagylemezünket, amely az „…és medvévé változott” címmel jelent meg. 2014 őszén az immár pécsi székhelyű zenekar újabb EP-t adott ki (Baszd meg a hullócsillagaid), melynek mindhárom dalához videó is készült. Az elmúlt évben pedig a folyamatos klubkoncertezés és fesztiválokon való fellépések mellett a második nagylemezhez is nekiláttak Nóniusz Gábor segítségével, amely most Hibás címmel debütál. Az új korong nagy fordulatot jelent az együttes életében, a kezdeti alternatív szárnypróbálgatások után a hangos és lendületes rockzene felé vették az irányt. Az új lemez mellé ráadásul készítettek egy élő koncertvideót is az új anyag összes dalával, amelyet a 30Y próbatermében vettek fel, Varga Ádám és Kálocz Tamás segítségével. A felvételhez külön vetítés is készült, amelyet szintén a zenekar tagjai raktak össze.

A Kiput megkértük, hogy meséljenek a lemez születéséről, magáról az anyagról: „a lemez alapanyagának nagy részét egy többnapos "alkotótábor" alatt írtuk meg. Ez abból állt, hogy kiköltöztünk zenekarostul Baksára a szőlőhegyre egy kis présházba és napokig csak a zenéléssel foglalkoztunk. Persze nem az összes dal ott született, szép lassan írogattuk őket az elmúlt években. Aztán 2016 nyarán végre úgy alakult a dolog, hogy rögzíteni tudtuk az albumot Nóniusz Gábor segítségével. Nagyon élveztük a munkát, Gaál Csaba segített nekünk a dobfelvételekben, Nóniusz Gábor pedig nem csak mint hangmérnök, de mint producer is sokat tett hozzá. Itt már mi is tudatosabban álltunk a felvételekhez, inkább lehet egységes lemezként értelmezni az albumot mint az előzőt. Igazi műhelymunka volt és nagyon elégedettek vagyunk a végeredménnyel. Ugyanakkor azt is be kellett látni, hogy az a hangzás amit kitaláltunk nem működik az addigi trió felállással, ezért hosszas keresgélés után csatlakozott hozzánk Zsidó Ákos, aki gitár fronton erősíti mostantól a zenekart.”

És persze a rögtön élőben is hallható anyag felvételéről is meséltek: „a lemezfelvétel alatt a stúdióban sok mindent kipróbálhattunk, hogy mit-hogyan rakunk össze, kísérletezgettünk és a dalok így nyerték el végleges formájukat. Ugyanakkor meg akartuk mutatni, hogy élőben is el tudjuk játszani a dalokat. Ez jó alkalom volt arra is, hogy a negyedik taggal kiegészülve is megmutassuk a zenekart. Az ötlet egyébként Kálocz Tamástól származik, aki végig nagyon sokat segített nekünk, a hangkeverés is az ő munkája. Egyből éreztük, hogy ez koncepció jobban is illik hozzánk, mint tátogni valamilyen klipben és akkora szerencse ért minket, hogy a 30Y rendelkezésünkre bocsátotta a próbatermét, ahol Varga Ádám segített nekünk rögzíteni a dalokat. Kamera fronton is hálásak vagyunk Szolykó Dávidnak, Bárdos Bertalannak és Majoros Adriánnak. Minden dalhoz összeraktunk egy vetítésanyagot és hajnal egyig pörgettük a dalokat. A végére nagyon elfáradtunk de nagyon jó élmény volt és nagyon hálásak vagyunk mindenkinek aki segített összehozni.”

a Kipu április 7-én mutatja be második nagylemezét koncerten is, a Pécsi Est Caféban a vendégek a Midori és az Overmorrow lesznek, Facebook-eseményoldal

A Kipu május 4-én Budapesten is bemutatja a lemezt, a Tündérvesével közös koncertre a Kuplungban kerül sor.


a friss és remek Hibás, amely címe ellenére cseppet sem hibás lemez: 


és a teljes album élőben a próbateremből: 


a Kipu Facebook-oldala

https://recorder.blog.hu/2017/03/29/lemez-_es_videopremier_kipu_hibas
Lemez- és videopremier! Kipu: Hibás
süti beállítások módosítása