Premier! Isle Of Man: Atmosphere II

2017.03.17. 12:00, Frontrecorder

gergo3.jpg
Matos Gergő két és fél éve indította útjára Isle Of Man nevű projektjét, mely a kezdeti elektronikus stádiumból mostanra az elektronikával áthatott posztrockig jutott; megtartva zenéje erőteljesen atmoszferikus jellegét. Nem csoda, hogy első albuma az Atmosphere címet kapta; íme a lemez sűrűbb, dalszerűbbé kondenzált második fele. Premier!

A tavaly novemberben megjelent Atmosphere I után Gergő idén januárban a Theory című tétel vezette fel az énekes és zenész közreműködőket bevonó album másik oldalát, mellyel rövidebb idő alatt készült el, a dalok hangzásának kialakításában tudatosan több eszközt használt, és összességében ezt az öt számot strukturáltabbnak, kevésbé elszállósnak tartja, mint a lemez első felét. A dalokat külön-külön pedig így kommentálja: 


Disguises ft. Dalma Puskás
"Talán a legnagyobb kihívás ez a szám volt a lemezen. Sokáig nem találtam meg a megfelelő struktúrát hozzá, de aztán Dalma hangjával minden elem a helyére került. Érdekes, ahogy egymásra tud reagálni a széttorzított gitár és a kántáló ének."

Coffee And Cigarettes
"Az új lemezről talán ez a szám a,  ami a leginkább kilóg a sorból, hozzám mégis nagyon közel került. Laufer Miklóssal írtuk, akivel pár évvel ezelőtt egy közös glitch-hop projektet vittünk (Twins Are Loud). Nagyon érdekes élmény volt újra együtt dolgozni egy ennyire más műfajban, de újra nagyon gyorsan ráéreztünk a közös munkára."

Mural
"Az alap gitártéma tetszett meg annyira, hogy úgy éreztem, érdemes belőle számot írni; szerettem volna domináns szerepet adni neki, az egész struktúrát ez határozta meg, minden más alárendelődött a fő témának. A különlegessége még, hogy ez az egyetlen dal, amin senki más nem dolgozott rajtam kívül, így talán ez hasonlít a legjobban a korábbi Isle of Man-kiadványokhoz.".

Cave ft. Dalma Puskás
"Az elmúlt pár hónapban elég sokat hallgattam a The Dale Cooper Quartet albumait, ez volt az egyik nagy inspiráció ehhez a számhoz. Az első sáv a saját hangomból összerakott kórus volt, erre építettem fel a dobokat és a gitárt. Dalmával hamar sikerült közös nevezőre jutnunk a vokállal kapcsolatban, gyorsan ment a közös munka."

Theory ft. Luca Markó
"Markó Luca énekel, aki az Atmosphere első felén is hallható a Loom című számban. Nagyon karakteres és különleges hangja van, ez erősen meghatározta a dal hangulatát. Igyekeztem nagy ívet leírni ebben a négy percben, az egészen halk részektől indítva az energikus gitárszólóig."


Az Isle Of Man március 18-án a Gozsdu Manó Klubban teljes zenekari felállásban mutatja be az Atmosphere teljes anyagát (Facebook-esemény), amely hamarosan kazettán is megjelenik a Concorede Nation gondozásában. A lemez második fele itt rögtön végighallgatható: 




nyitókép: Rédling Hanna

https://recorder.blog.hu/2017/03/17/premier_isle_of_man_atmosphere_ii
Premier! Isle Of Man: Atmosphere II
süti beállítások módosítása