Album- és klippremier! Nyolcadikosok: Javító + Last Beer

2017.03.01. 15:00, rerecorder

_prp7037.jpg

2015-ben mutatkozott be a debreceni indiepunkos Nyolcadikosok trió egy szuper első nagylemezzel (majd Magyarradarunkon is), a Témazáró LP-t most a Javító című második nagylemez követi, amelyet már tavaly év végén beharangoztak néhány remek dallal és egy klippel. Most itt a teljes lemez, és hozzá egy még újabb video. Változatosabb, jobban szóló, még hatásosabb anyag - premier!

A zenekart természetesen megkérdeztük arról, hogy mi történt velük a két lemez között: "A Témazáró című debütalbum óta szintet léptünk, és most már nem Tito faterjának nánási asztalosműhelyében vettük fel a számokat, hanem egy debreceni pincében, amit a próbatermünknek nevezünk. Közben Csendével (a zenekar dobosa - a szerk.) végignézettünk néhány Cubase tutorialt, hogy legyen végre valami hangzása is az albumnak, Tito (az énekes-basszusgitáros - a szerk.) kimaxolta a Ramones-diszkogárfiát, és Rácz (a zenekar gitárosa - a szerk.) is jobb témákat hozott, mint azelőtt. Szóval látszott már az elején, hogy ez az album jobb lesz mint az előző, ami ugye elég nagy szó, tekintve, hogy minden új együttes általában ettől a másodiktól van berezelve, meg attól, hogy jön a kiégés és valaki elköltözik másik városba a végén. De mi annyira belejöttünk a dalírásba, hogy végül el is neveztük az albumot Javítónak - mert hogy ezúttal tényleg jobban felkészültünk. Szóval ha az első album tetszett, akkor ez most még nagyobbat fog szólni. De persze abból sincs semmi, ha nem, év végéig lesz még időnk beadni még egy albumot. Ami amúgy tökre nem nagyszájúság, mert javában dolgozunk már a következőn. Csak a címét nem tudjuk még. Ha végül csak egy EP lesz, akkor nyilván Röpdolgozat."

nyolcadikosok-javito_2017_-front.jpgA friss szerzeményekről, hatásokról ezt mesélték a srácok: "ami a mostani dalokat illeti: alig van köztük két egyforma. Van köztük lökdösődős brit punk, szerelmes amerikai indie, japandroids-os ifi-himnusz, ramones-os gitárpop, sőt, még pszichedelikus vokálokkal megterhelt garázsrock is.

Bár hajlamos az ember megelégedni egy-egy szám hangzásával és feelingjével, igyekeztünk mindegyik számnak valamilyen témát is kitalálni, ami tényleg foglalkoztat minket. Ilyen például a Watching Tv With My Dad, ami arról szól, amikor fateroddal ültök este a tévé előtt és dumáltok. Vagy csak nézitek a tévét, és hagyod hogy ő kapcsolgasson, mert tök mindegy mi megy a tévében, a lényeg, hogy itt van még melletted az öreged, mint gyerekkorodban és lóghattok együtt. Mi ezen túl szoktuk néha kapni. Úgyhogy mi szeretjük a szüleinket, pedig tudjuk, hogy ezt nem szokás ebben a műfajban.

Vagy ott van a Last Beer, ami szintén az apróságokkal való örülésről szól. Mondjuk az utolsó bontatlan sörnek egy buli végén, amikor már csak te vagy fenn és merengsz faszságokon, mint például, hogy de jó lenne egy csaj már végre. De közben ott volt egy csomó ismerősöd, akiket szeretsz, és bűntudatod van, nem is tudtál velük lógni igazán. Erre utal a kedvenc részünk benne, ami az az átkötés, amikor azt énekeljük hogy "Birthday parties always end up all alone! Please come home, have fun and say hello!". Lécci legalább köszönj oda...

Kevésbé szentimentális, viszont annál szeszélyesebb énjét mutatja meg Tito a Stickerbomb című számban, ami konkrétan a féltékenységről szól. Tudod, az az érzés, amikor valami ismerőse a csajodnak odajön jópofizni, te meg legbelül csak vicsorogsz. Ha hozzányúlsz a nőmhöz, levágom a fejed!

Hasonlóan ingerült hangulatban találtuk ki az Arthur sztoriját, ami leegyszerűsítve a megalázottságról szól. Ennél nyomasztóbb sort talán még nem is írt Tito: "Everybody's richer than you. The neighbours molest your nephew."

Van még egy szerelmes szám is, ami annyira pop és annyira Bryan Adams, hogy elküldjük majd a rádióknak is. Ez a Baby Lizard, egy sóvárgó gitártémával, egy szívszorító refrénnel és a végén klasszikus lecsendesüléssel.

De a kedvencünk mind közül az utolsó, aminek végigüvöltött sorait talán csak az érti meg igazán, aki olyan városban lakik, ahol este 10 után már sehol sincs élet. Mint például Debrecenben."

_prp7096.jpg


A lemez dalairól egyesével pedig Nagy Tibor énekes-basszusgitáros is mondott néhány szót - idézetekkel kiegészítve - két nyelven is: 

01. Arthur: "The neighbours molest your nephew!"

02. Watching Tv With My Dad: Szeretjük a szüleinket, pedig tudjuk, hogy ez nem menő dolog ám.

03. I Don't Know: "Did better things then 'shades of grey', Couldn't play GTA!" - Végigszexeltem egy hetet, de playstation-özni is szerettem volna.

04. Last Beer: "Birthday parties always end up all alone!" - Elfogynak.

_prp7207.jpg05. Frontline: Egyszer hazudtam valamit koncerten, hogy miről szól. De egyébként '56-ról.

06. Drink No More: - Ne igyál more.

07. Stickerbomb: "I think that the moustache is the new mohawk!" - Féltékenység. Ha hozzányúlsz a nőmhöz, levágom a fejed.

08. Split Screen:  Sima testvérek közötti versengés. Biológiai és fizikai egyaránt.

09. Baby Lizard: "Please accept my friend request." - A legszerelmesebb szám.

10. Why Not Every Saturday Night Ends Up As Party Night: Miért is ne lehetne? Hiányoznak a régi arcok. Arról szól, hogy velük már csak nosztalgiázni tudsz a régi bulikról... lófaszt ez a szám semmiről nem szól :D :D :D


a Nyolcadikosok legközelebb pénteken lép fel, március 3-án a KERET 5. szülinapi bulisorozatának debreceni állomásán, Facebook-eseményoldal


íme, a második Nyolcadikosok-album, az ismét remek, lendületes, Ramones-t és mai garázspunkzenéket is idéző Javító


és a szobabulis Last Beer klipje is itt és most debütál: 


fotók:
Rácz Patrik

Nyolcadikosok Facebook-oldal

https://recorder.blog.hu/2017/03/01/album-_es_klippremier_nyolcadikosok_javito_last_beer
Album- és klippremier! Nyolcadikosok: Javító + Last Beer
süti beállítások módosítása