EP-premier! BoZaN: For Your Balance

2017.02.27. 11:00, rerecorder

bozan_2017_press_photo.jpg

Bodrogi Bozán András számos zenekar tagja volt a kilencvenes évek óta (a Recorderen egy Hippikillerrel közös dalt mutattunk be tőle), több kulturális- és médiaprojektből ismerhetjük a nevét, most azonban három EP-ből álló sorozata második részével jelentkezik.

bozan_foryourbalance_cover.jpg

Bodrogi Bozán András hosszú ideje aktív szereplője a hazai kulturális és könnyűzenei életnek: számtalan szerepben megfordult szerző a nyolcvanas évek végén kezdte zenei pályafutását, a kilencvenes években K.I.D. néven szólólemeze jelent meg, ezzel párhuzamosam zenei és kulturális műsorokat  vezetett (TOP TV, Duna TV). Zenélt és koncertezett a FreshFabrikban és a The Challenger in Pieces-ben, az elmúlt években pedig zeneipari és kommunikációs szakemberként is ismertté vált.

A BoZaN egy hosszútávú összművészeti projekt, amely Bodrogi Bozán kreatív elképzeléseinek egyfajta összegzése. Tervei szerint különböző művészeti ágak alkotóival – irodalom, képzőművészet, színház, tánc, média, interaktív művészet – együttműködve, kreatív kollaborációkban szeretné kiteljesíteni önmagát úgy, hogy más alkotóknak is hangot, teret adjon. A For Your Balance című EP egy kiadványsorozat második részeként – a 2013-as With Your Knowledge folytatásaként – négy angol nyelvű dalt tartalmaz.

„A Balance, Creativity and Knowledge projekt fontos menedék számomra, egyfajta párhuzamos univerzum. Igazából az tart egyensúlyban, ha saját kreatív lényemet így is megélem, hogy dalok születnek ebből, hogy kiéneklem magamból, amit érzek, gondolok, amit tanultam a világról. No meg, hogy együtt zenélhetek, alkothatok másokkal. Együtt zenélni fun. Kihívásokkal és megterhelő saját élményekkel teli évek vannak mögöttem és még nincs vége. Ugyanakkor rengeteg inspiráció ér, számtalan tehetséges zenével, vagy zene közelben alkotó, zenerajongó emberrel, szakemberrel együtt töltött idő alatt sokat tanulok. Mindezek alkotásra ösztönöznek. Jobb alkotni, rombolnak elegen. Az alkotás lehetőségét hanyagolni: not fun” – mondja Bodrogi Bozán.

A szépen hangszerelt, szövegcentrikus dalokban a korai nyolcvanas évek hűvösebb hangzásai találkoznak a túlnyomórészt akusztikus hangszereken (akusztikus gitár, strumstick, sansula, table tube) feljátszott organikus zenei témákkal. A felvételeket Schram Dávid producer-hangmérnök készítette, hangszeresként Kristóf Norbert dalszerző-énekes és Nagy Viktor basszusgitáros hallható a lemezen. Az EP vizuális arculatát Andre Ermolaev orosz fotóművész légifelvételei határozzák meg, míg a dalok szövegeit – melynek központi témája a belső és külső egyensúly fontossága –, a The Light Shall Set You Free (Dr. N, Milanovich; Dr. S. McCune) című könyv is inspirálta.

A szerző egyesével is mesélt a Recordernek a dalokról:

01. Life On Demand: A dalok többsége egy strumstick nevű diatónikus hangszeren íródott, ebben a háromnegyedes lüktetésű dalban végig ez a hangszer van a középpontban egy flamenco taps loop alapon. Hangulatban eltér a többi daltól, de mondanivalóban az egész EP egyfajta keretes szerkezetét alapozza meg, amelyben a jelenkori életem egyensúlyvesztését és ennek okait feszegetem.

02. Tears Of Fears: A 80-as években szocializálódtam, darkwave és "synth-pop bitch" voltam legtöbbször. Egy Roland TR-707-es dobgép lett az egyik társam a dalokban. Hűvös dobalapokat gyártottam, tipikus 80-as évekbeli basszusgitár hangzással. Akusztikus húrokkal, ismétlődő gitártémákkal, és egy hosszú lecsengésű hangokat produkáló, fémcsövekből álló table-tube nevű hangszerrel ellensúlyozva született ez a melankolikus dal. A szöveg hátterében az emocionális és racionális hangulataim közötti egyensúly, egy párkapcsolat nehézségei és a kreatív alkotó hősök elvesztése vegyül. 

03. r-Evolution: Ez a dal viszonylag gyorsan született. Ismét a 80-as évekre hajazó hangulat, motorikus dobgép és basszus alapokkal, egy szokatlan felépítésű dal. A mondanivaló itt is az egyensúly témát járja körül, a harmónia kétségbeesett keresése, önmagad elfogadása, a másság nem elfogadása, a technológia gyors fejlődésével való együttélés, mint az inspiráció forrásai. Ez a dal magyarul is kifutott belőlem, később egy kislemez formában tervezem megjelentetni. 

04. The Needle Of The Scale (Who Am I?): Viszonylag ritka, hogy egy olyan zenével alkotó baráttal hoz össze a sors, akivel miközben más generációból valók vagytok, valahol egy zenei nyelvet beszéltek. Kristóf Norbert, amellett, hogy a kedvenc hazai dalszerző-énekesem, évek óta összejárunk zenélgetni, zenéről, az alkotói pálya nehézségeiről beszélgetni, egymást inspirálni. Ezt a zenei alapot ő írta, és tevékeny része volt a hangszerelésben, illetve a többi dalra is jellemző hangulat megteremtésében. Igazi kollaboratív alkotói élmény volt ráénekelni és megírni azt a szöveget, amely a második, For Your Balance című EP-m mondanivalójának keretes szerkezetét zárja. 


és akkor a remek EP (amely a BandcampenSpotifyon, Deezeren is hallgatható): 


a nemrég közzétett Fears Of Tears klipje: 


BoZaN Facebook-oldala

https://recorder.blog.hu/2017/02/27/ep-premier_bozan_for_your_balance
EP-premier! BoZaN: For Your Balance
süti beállítások módosítása